Učenie sv. Hildegardy z Bingenu – O víne

artur84

obrázok so súhlasom artur84 / FreeDigitalPhotos.net

Skončila zima, prišla jar a príroda sa začala prebúdzať k životu. Nadišiel ten správny čas, aby sme niečo v tomto období urobili aj pre svoje vlastné zdravie. Jednou z možností ako sa zbaviť nežiadúcich látok nahromadených počas zimného obdobia je podstúpiť jarnú očistu organizmu. V tomto článku sa dozviete o špeciálnej kláštornej receptúre sv. Hildegardy z Bingenu, ktorá pre tieto účely použila široké spektrum rastlinných účinných látok nachádzajúcich sa v prírode.
Opisovaná kláštorná receptúra je postavená na vínnej báze, a preto sa na úvod vínu budeme venovať trochu viac a v niekoľkých odsekoch si opíšeme to čo nám o víne vo svojich spisoch zanechala Hildegarda.

Hildegarda o víne

„Víno, čisté a z révy urobí človeku dobrú a zdravú krv, ale pančované víno urobí zlú krv, akokeby poprášenú popolom.“
„Frankovka je silná a urobí takmer búrku v krvi, preto ju musí ten, kto ju pije, riediť vodou.“
H.v.B.
V hildegardinej učebnici Causa et Curae sa hovorí o víne:
„Víno je krvou zeme, je v zemi ako krv v človeku a má niečo spoločné s krvou človeka, prepravuje preto jeho teplotu ako rýchlo sa otáčajúce koleso z mechúra do drene a uvádza to do veľkej horúčavy, takže tá istá dreň dodá potom krvi žiaru túžby po veselosti. Preto má človek, ktorý chce piť veľmi dobré, silné víno, toto víno zmiešať s vodou, aby jeho sila a teplo boli trochu zmiešané a zmiernené. Preto aj vínu, ktoré sa volá Hunsrücker sa má pridať troška vody, až kým voda jemu vlastnú drsnosť a kyselinu nezmierni a neurobí ju znesiteľnou, lebo presne tak, ako krv je suchá a netečie bez vlhkosti vody, aj víno, ktoré sa pije bez prísady vody človeka vysuší a škodí mu, obmedzuje jeho telesné zdravie a vnáša doňho telesnú žiadostivosť. Každú potravinu a nápoj treba užívať v primeranej miere, nie príliš teplé a nie príliš studené.“

Kde sú módni tvorcovia? Zaveďte výnimočne novú módu pitia:
Na každý stôl gastronomického zariadenia patrí automatický k vínu kanvica vody. V dobrých kaviarňach dostanete ku káve pohár vody. Servírujte to aj k vínu. Potom ono človeku nepoškodí.

Hildegarda píše ďalej o víne: „Keď na pôde, ktorá je úrodná pre obilie, rastie vinič, tak je tento pre chorých ľudí znášanlivejší na pitie ako vinič, ktorý rastie na pôde prinášajúcej ovocie, ako na takej, ktorá len mierne plodí obilie, aj keď také víno je hodnotnejšie. Pretože víno lieči a obveseluje človeka svojou zdravou teplotou a svojou veľkou silou“. H.v.B.

Nechcem vás navádzať na pitie alkoholu – to už vôbec nie, najmä keď jazdíte autom. Tu má obmedzenie pitia alkoholu svoje opodstatnenie. A nikto sa nemá ani opiť. Ale jedno sa musí jednoducho povedať – absolútna abstinencia nie je na mieste. Jeden alebo dva poháre vína, zmiešaného s vodou, počas dňa alebo večera je možné si dopriať, to nikomu nepoškodí. To by potom musela byť väčšina ľudí alkoholikmi alebo mať úplne zničenú pečeň. Obzvlášť pre starých ľudí by bol sem – tam pohárik vína veľmi prospešný. Dodá im sily a podporí krv.
Áno, víno pôsobí krvotvorne! Som presvedčený, že niektoré tabletky svojimi vedľajšími účinkami urobia viac škody ako 1 až 2 dcl vína denne (ak je pravé, nepančované) a keď sa pije jemne zriedené vodou.
Tak ako dobre chápem protialkoholovú reklamu pre tvrdé nápoje ako pálenka, rum a im podobné, práve tak málo porozumenia mám pre absolútnu nekonzumáciu vína. Kedy už prestaneme hádzať všetko do jedného vreca! Hildegarda odporúča vo svojich úvodoch pre diétu často víno! Ale predsa nikdy pálenku alebo rum a tiež zriedka vodu.
Hildegarda varuje pred pitím pančovaného víno a ťažkého vína. Silné víno by sa malo kvôli nebezpečenstvu zmyslovej dráždivosti oslabiť vodou. Ďalej by sme mali vo všetkom, čo robíme, dodržiavať určitú mieru. Platí to pre všetky oblasti života, či už jeme, pijeme, spíme, alebo bdieme. Čo sa nerobí s mierou, je nadmerné a preto nesprávne .
Ak budeme piť toľko vína aby sme z toho neboli omámení, ale len s mierou ho užívať, nepoškodí nám. Pomocou vína sa podľa Hildegardy dajú vyhotoviť mnohé liečebné prostriedky. Ona nám ordinuje zriedka vývary bylín vo vode, teda čaje, ale mnohé necháva pripravovať vo víne. Víno slúži ako prostriedok pre transport, lebo má niečo spoločné s krvou. Dokonca na chorú pečeň odporúča Hildegarda liečebný prostriedok, pripravený s vínom.

Hildegardina wermutová kúra

Táto prírodná jarná kúra založená na využití liečivých účinkov byliny paliny pravej (wermut – nem. názov) má obzvlášť regenerujúce účinky podporujúce výkonnosť človeka. Wermutová kúra očisťuje organizmus a posilňuje všetky funkcie orgánov vrátane obličiek.
Obličky sú čistiacim orgánom organizmu. Hildegarda ich urobila zodpovednými aj za proces starnutia človeka – popisuje ich ako orgány veku. Z optimálnej práce obličiek môže organizmu len profitovať. Všetky telesné funkcie sa zbavia záťaže a naplnia sa energetické rezervy. Tým stúpa osobná výkonnosť, schopnosť koncentrácie a všeobecný pocit blaha.

Horké látky

Prirodzene aj obsiahnuté horké látky prispievajú k zlepšeniu trávenia a podporujú procesy látkovej výmeny a zbavovania sa záťaže. Pritom sa stimuluje uvoľnenie gastrínu, ktorý je dôležitý pre zachovanie žalúdočnej sekrécie, povzbudenie pohybu čriev ako aj sekréciu žlče a pankreasu. Prípravky z bylín, ktoré obsahujú víno, môžu mať pozitívny vplyv na krvné tuky a spomaľovať predčasné procesy starnutia v tele. Špeciálnou kombináciou prísad podľa originálnej Hildegardinej receptúry sa lepšie rozvíjajú posilňujúce a výkon zvyšujúce vlastnosti.

Imunitný systém

Imunitný systém je systém obrany nášho organizmu. Látky, ktoré sú nášmu organizmu cudzie, ako baktérie a vírusy, sa tým zdolávajú. Určité krvné telieska, ale aj vlastné prenosné látky sú súčasťou tohto systému. Pomocou vitálnych látok (horkých látok, flavonoidov), môže byť dosiahnuté posilnenie obranného systému, ktorý je organizmu vlastný. Posilnenou obranyschopnosťou sa dosiahne zmenšená náchylnosť proti vplyvom (pôsobeniu) životného prostredia.

Biorytmus

Wermutové víno podľa Hildegardy z Bingenu sa má užívať formou kúry. Pretože sa organizmus pri rytmicky prebiehajúcich očisťovacích procesoch dlhodobo podporuje, výsledkom je dosiahnutie trvalého očistenia organizmu.

pripravil: Vladimír Bugoš

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 602 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme