Kurkuma nie je len korenie. Objavte jej zdraviu prospešné účinky

Prečo práve Kurkuma?

Je vhodnou prevenciou cukrovky a môže pomáhať aj v boji proti obezite. V minulosti pritom vedci zistili, že kurkuma obsahuje látky účinkujúce ako prevencia rakoviny a ochorenia srdca a ciev.

Kurkuma (Curcuma longa) čiže indický šafran, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Je to až meter vysoká, viacročná rastlina, ktorá rastie až 1.500 metrov nad morom. Pestuje sa pre svoje korene a zhrubnuté korene. Má kvety podobné lotosu a oválne listy podobné zázvoru. Radí sa do čeľade zázvorovitých. Pestuje sa najmä v Číne, Indonézii a Indii.

Zlatožlté korenie získavané z koreňa rastliny Curkuma longa sa používa na terapeutické účely minimálne už 4.000 rokov. Kurkuma hrala prominentnú úlohu už na začiatkoch ajurvédy, najstaršej celostnej medicíny na svete, ktorej počiatky sa stanovujú okolo roku 2.000 pnl.

V čom kurkuma pomáha?

ID-100150040

obrázok so súhlasom hin255 / FreeDigitalPhotos.net

Kurkuma podporuje funkciu vnútorných orgánov, čistí krv a pomáha ochraňovať kožu pred kožnými chorobami. Kurkuma (sanskrtské Haridra) čiže indický šafrán bola v ajurvédskej medicíne pokladaná za hlavný prostriedok k nastoleniu dobrej funkcie pečene.

Neskôr sa zistilo, že ešte lepších účinkov je dosahované pri kombinácii kurkumy s iným korením, a tak po starostlivom experimentovanie vznikla skupina korenia nazývaná kari korenie, ktoré obsahuje okrem kurkumy čierne korenie, kajanské korenie, rasca, koriander, pískavica a ďalšie koreniny. Obľúbenou kombináciou na liečbu pečeňových ťažkostí bola v tradičnom indickom liečebnom systéme tiež kombinácia zázvoru a kurkumy. Zázvor zrýchľuje krvný obeh a tým zaisťuje urýchlenú dodávku kurkumy do pečene. Kurkumu Ajurvédski liečitelia používajú aj ako prostriedok posilňujúci žalúdok.

Na neutralizáciu otravy po uštipnutí hadom alebo pavúkom sa v Indii pije tento nápoj: 3 polievkové lyžice hrubo nasekaného koreňa kurkumy sa vloží do mixéra s pol šálkou vody a dve minúty sa mixuje. Pre zlepšenie chuti sa môže zmiešať s pohárom mrkvovej alebo paradajkovej šťavy. Po pridaní múky sa vytvorí pasta, ktorá sa prikladá na miesto uštipnutia.

Silný čaj z kurkumy, kedy sa koreň varí 15 minút, je možné využiť ako prostriedok pri občasných teplotách alebo opuchoch spôsobených požitím nevhodnej vody či jedla. Ak sa týmto roztokom omýva koža, pomôže to odstrániť parazity. Ženy a dievčatá si v niektorých častiach Indie oplachujú tvár vo vode s kurkumou. Kurkuma zanecháva zlatistú žiaru a chráni pleť pred akné a podobnými kožnými problémami, reguluje totiž činnosť mazových žliaz, zlepšuje prekrvenie, podporuje tvorbu kolagénu a tým prispieva k regenerácii kože. V dnešnej dobe je kurkuma pre svoje účinky využívaná v Ázii aj v kozmetickom priemysle.

Kurkuma má svoje pôsobenie aj na psychiku človeka. Údajne pomáha pri úletoch z prítomnosti. Kurkuminoidy – látky zodpovedné za žlté sfarbenie kurkumy sú uznávanými antioxidantmi, ktoré pomáhajú chrániť náš organizmus pred negatívnym účinkom voľných kyslíkových radikálov. Majú byť 5x účinnejšie ako vitamín E. Kurkuma patrí medzi prírodné antibiotiká s protibakteriálnym a protivírusovým účinkom.

Čomu vďačí Kurkuma za liečivé účinky

Za svoj ​​liečivý efekt vďačí kurkuma oranžovo zafarbenému oleju menom kurkumín. Je považovaná za prostriedok posilňujúci funkciu vnútorných orgánov (hlavne žalúdok, pečeň, obličky a žlčník), čistí krv, chráni kožu pred negatívnymi vplyvmi a vďaka obsahu antioxidantov chráni telo tiež pred voľnými radikálmi. Prospieva aj diabetikom, pretože harmonizuje hladinu cukru v krvi. Obklady s obsahom kurkumy pomáhajú mierniť opuchy, pomliaždeniny, zápaly kĺbov (najmä v ramenách, kolenách a lakťoch) a reumatickú artritídu.

Už niekoľko tisícročí sa využíva v indickej ajurvéde k liečbe rôznych chorôb – od zažívacích problémov až po liečbu zákernej rakoviny.

Obmedziť príjem kurkumy by mali ľudia sa žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a ľudia trpiaci na prekyslenie žalúdka. Ak povaríme koreň z kurkumy, získame liečivý odvar (používame na pleť).

Kurkumový odvar pomáha odstraňovať parazity, chráni pleť pred akné a kožnými chorobami, podporuje tvorbu kolagénu a prispieva tak k zdravému vzhľadu pokožky. Kurkuma svojou vôňou pripomína zázvor a tiež trochu pomaranč. Pre svoju výraznú, sýto žltú farbu je využívaná ako potravinárske farbivo do tukov, syrov, likérov a pod.

Variť zdravo s kurkumou

Sušená kurkuma sa používa ako korenie do vegetariánskej stravy, do ryže, strukovín, omáčok, dusených a pečených más, ale aj do múčnikov, knedlí a zemiakových ciest. Spolu s ďalšími druhmi korení je častou súčasťou koreniacich zmesí. Zdroj: http://www.eseznam.cz

Bez čierneho korenia – by sa neaktivovali liečebné účinky kurkumy, preto je potrebné kombinovať s peprom cca v pomere 3:1 (minimálne 5:1). Odporúčame recept s ďalšími ozdravujúcimi substanciami:

Kurkumín je dôležitá látka pri odstraňovaní nežiadúcich látok z tela po očkovaní. Viac v článku:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
107 764 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme