Kľúč ku všetkým vzťahom

Väčšina ľudí rieši vo svojom živote nejaký vzťah, prípadne neprítomnosť vzťahu. Ľudia túžia po dokonalej láske a úžasnom partnerovi, zlostia sa vo frustrujúcich manželstvách, trápia sa s deťmi, cítia sa byť poškodení rodičmi, pripadajú si prázdni, osamelí a neschopní. A najmä bezmocní. Každý z nás má totiž sklon v akomkoľvek vzťahu vždy viniť toto druhého za to, ako sa cítime a ako vyzerá náš život. Ak je to aj váš prípad, potom vám táto kniha túto predstavu dokonale vyvráti.

Michal Marcol

obrázok so súhlasom Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Vzťahy sa tu rozoberajú z úplne iného hľadiska, než aké ponúkajú rôzne psychologické či terapeutické prístupy. Vychádza sa pritom z toho najzákladnejšieho vzťahu, aký vôbec môže byť – a tým je náš vzťah k sebe samým, k nášmu vlastnému Ja.

Unikátna filozofia, ktorej oficiálnymi autormi sú manželia Esther a Jerry Hicksovci a ktorá je označovaná ako „učenie Abraháma“ (ide o predstavu, za ktorou sa skrýva „nekonečná univerzálna inteligencia“), hlása, že všetko na svete sa skladá z energie vo forme vibrácií. Každá jedna vec, téma či jav má svoju vibračnú frekvenciu, a ľudia vyvolávajú rôzne vibrácie svojimi myšlienkami. Ovládanie a usmerňovanie svojich myšlienok je teda zásadným nástrojom na utváranie toho, čo prežívame – spolu s ďalším životne dôležitým nástrojom, a tým sú naše pocity. Ide v podstate o veľmi jednoduchý proces: Treba si všímať, ako sa cítime, a akonáhle máme nejaký nepríjemný pocit, je to ako alarm, ktorý nás upozorňuje, že by sme mali zmeniť spôsob, akým práve v tej chvíli rozmýšľame – lebo hrozí, že si do života privoláme niečo, čo sa nám nebude páčiť. A to platí pre úplne všetko vrátane medziľudských vzťahov.

Esther a Jerry Hicks

Esther a Jerry Hicks

Ak niekto túži po krásnom vzťahu, potom bez ohľadu na to, či je sám alebo či síce má vzťah, ale nie taký, aký by naozaj chcel, musí začať v prvom rade pracovať na tom, aby sa začal dobre cítiť. To zahŕňa aj nutnosť okamžite skoncovať s kritikou alebo rozhorčovaním sa nad súčasným nie práve ideálnym partnerom! A tiež nie je vôbec nutné ihneď robiť závažné rozhodnutia, ako je rozchod, rozvod alebo akákoľvek iná fyzická zmena. Skutočne dôležité je zmeniť svoj okamžitý stav – to, ako sa cítite – a to smerom k čo najlepším pocitom. Ak to dokážete a budete v tom dôsledne pokračovať, nepotrvá dlho, a váš život či vzťah sa podstatne zmení vrátane všetkého, čo je nutné na to, aby ste žili podľa svojich predstáv, v súlade s tým, po čom túžite.

Vyššie zhrnuté jadro filozofie Hicksovcov (či Abraháma) je v knihe komplexne rozobraté a jasne, logicky ilustrované typickými príkladmi zo života. Výsledkom je praktický zmysluplný návod na to, ako sa hneď tu a teraz začať uberať smerom k oveľa uspokojivejšiemu životu.

Kniha sa najpodrobnejšie venuje partnerským a sexuálnym vzťahom, ďalej vzťahom medzi rodičmi a deťmi, a v širšom zmysle akýmkoľvek medziľudským vzťahom. V neposlednom rade pojednáva o vzťahu človeka k sebe samému a k „Zdroju“ ako konceptu pripomínajúcemu pojem Boha.

Jedná sa o unikátne, mimoriadne presvedčivé a povzbudzujúce dielo, ktoré vám ukáže úplne nové možnosti, ako vnímať svoj život a jeho zmysel a dosiahnuť všetko, čo považujete za dôležité.

Úryvok z knihy:

Chcieť, aby bol nejaký vzťah základom toho, že sa budete cítiť dobre, nie je múdre, lebo zákon príťažlivosti vám nemôže priniesť niečo, čo sa líši od toho, ako sa cítite. Ak máte zo seba alebo zo svojho života stále zlý pocit a vytvoríte nejaký vzťah s iným človekom v nádeji, že vám bude lepšie, nikdy to nie je lepšie. Zákon príťažlivosti vám nemôže priniesť vyrovnanú, šťastnú osobu, pokiaľ takí sami nie ste.

Bez ohľadu na to, čo robíte alebo hovoríte, zákon príťažlivosti vám prináša takých ľudí, ktorí sa do veľkej miery zhodujú s tým, akí prevažne ste. Čokoľvek, po čom ktokoľvek túži, má jeden jediný dôvod: človek je presvedčený, že keď to získa, bude sa lepšie cítiť. Chceme vám len vysvetliť, že aby k vám mohlo prísť to, čo chcete, musíte sa najprv začať lepšie cítiť.

Jednu ženu popudila naša rada, aby najprv začala byť šťastná a až potom si začala hľadať partnera. Povedala: „Vy po mne chcete, aby som začala byť šťastná tak, že si budem predstavovať, že mám partnera, aj keď ho nemám. Podľa mňa je vám úplne jedno, či ho niekedy naozaj budem mať.“ V istom zmysle mala pravdu: vieme, že keby si dokázala stále udržiavať pocit šťastia, to, po čom túži, by k nej muselo prísť (tak vraví zákon), a navyše by bola šťastná celý ten čas medzitým, kým by sa jej to splnilo.

Zdá sa nám smiešne, že ľudia často považujú pocit šťastia za priveľkú cenu za získanie toho, čo chcú. Pripadá nám to absurdné, pretože ľudia túžia po čomkoľvek práve preto, lebo sú presvedčení, že potom budú šťastnejší.

Keď zistíte, že vaše šťastie nezávisí od toho, čo robia druhí, ale že je jednoducho dôsledkom vášho cieleného sústredenia sa, napokon získate slobodu, po ktorej túžite najviac zo všetkého. A spolu s tým získate aj všetko to, čo ste kedy chceli alebo čo niekedy budete chcieť. Ovládať to, ako sa cítite – ako reagujete na rôzne veci, na iných ľudí alebo na rôzne situácie – nie je len kľúčom k trvalému šťastiu, ale aj ku všetkému, po čom túžite. Naozaj stojí za to naučiť sa to.

Jednoducho povedané, ak nie ste šťastní a spokojní sami so sebou alebo so svojím životom, partner, ktorého si pritiahnete, len zveličí daný nesúlad, pretože akýkoľvek čin, ktorý vychádza z nedostatku, je vždy kontraproduktívny.

Ak momentálne nemáte partnera, ste v perfektnom východiskovom bode na to, aby ste sa najprv dostali do súladu a až potom si pritiahli inú osobu, ktorá len zosilní to, ako sa cítite. No aj v prípade, že síce máte vzťah, ktorý ale nie je veľmi dobrý, môžete začať smerovať k lepšiemu vzťahu, pretože sa naozaj môžete dostať, kamkoľvek chcete, z akéhokoľvek miesta, na ktorom sa práve nachádzate.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
8 302 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme