Zdravie z lekárne svätej Hildegardy

Oslabený imunitný systém, telesná slabosť a iné zlyhania nášho organizmu všetci dobré poznáme. S takýmito stavmi sme sa už mnoho krát stretli. Riešili sme to mnohými spôsobmi. Poďme sa teraz pozrieť ako to popisuje Hildegarda z Bingenu vo svojich medicínskych dielach a aké nám zanechala odporúčania.

Odolnosť – prirodzene podporiť imunitný systém (IS)

Silný IS posilňuje a uchováva zdravie. Prirodzená odolnosť môže byť používaním bylín podstatne lepšie podporovaná a obnovovaná. Odolnosť je často spájaná s chorobami v studených ročných obdobiach. To je však len časť úlohy IS. Podstatnou úlohou IS je včasné

rozpoznanie a zahubenie pôvodcov chorôb (vírusy, huby, červy…) a vírusmi infikovaných buniek tela. Okrem toho IS sa stará o stabilizáciu rovnováhy štiav, čo sa deje pomocou vyhubenia alebo vylúčenia nebezpečných buniek. Nerovnováha štiav podľa Hildegardy z Bingenu môže mať za následok vážne ochorenia, napr. srdcový infarkt, cukrovku a rakovinu. Stabilita IS môže byť dosiahnutá len celkovým posilňovaním. Rozumné stravovanie, pravidelný pohyb, usporiadané návyky súvisiace so spánkom a fázy pokoja majú rovnako veľký význam ako psychická stabilita a sociálne kontakty. Podľa Hildegardy z Bingenu musí byť organizmus pravidelne zásobovaný horkými látkami aby IS lepšie fungoval. Tieto horké látky totiž:

– stimulujú sekréciu slín a tráviacich štiav
– podporujú prekrvenie črevnej a žalúdočnej sliznice
– povzbudzujú pohyb čriev
– neutralizujú kyseliny

Aby bol účinok horkých látok úplný, odporúča sa preto absolvovať kúru na očistenie čriev (kúra hruškovým medom). Na vyvážený pomer ostrých a horkých látok treba dať pozor. K tomu prispeje aj terapia užívania galgantu (mletý koreň) a horkých látok (horká sila, elixír z paliny pravej).

Oslabenie – slabosť

Príčiny telesnej slabosti môžu byť rôzne. Niektorí ľudia sú od prírody slabí, iní sa prepracujú a často sú príčinou choroby a úbytok síl.

Galgant – Alpínia liečivá – Alpinia officinarum

Pomáha veľmi rýchlo a spoľahlivo pri srdcovej slabosti. Nezriedka leží príčina ubitosti a ľahkého vysilenia v unavenom srdci. Ono môže byť organický zdravé, ale neznáša určitú záťaž (požiadavky, vysoké pracovné tempo, stres). Priatelia HIldegardy to vedia a majú doma galgant. Keď sa cítia ubití, dajú si 1 – 2 špičky noža galgantového prášku do vody alebo priamo do úst a čochvíľa je im lepšie.

Zázračná droga galgant

Pôvodná rastlina pod menom alpína galanga (Alpinia officinarum) patrí k zázvorovitým (Zingiberaceae). Ale pozor! Nesmie sa popliesť so zázvorom. Podľa Hildegardy je zázvor vo všeobecnosti škodlivé korenie. Inak je to s galgantom. Minimálne v desiatich Hildegardiných lekárskych odporúčaniach sa galgant nachádza ako účinná súčasť. Prekvapujúce je, že oficiálna medicína nemá ani poňatia o tom, aká liečivá sila proti srdcovým ťažkostiam je v galgante.

Galgant však nie je liečivo
… ale pomocný prostriedok proti záchvatovým stavom, ktoré súvisia so slabosťami srdca.

Ale aj koliky tráviaceho systému je možno pomocou galgantu odstrániť. Keď človeka bolí žalúdok, môže sa z toho vyvinúť žlčníková kolika alebo srdcový infarkt. V obidvoch prípadoch tomu možno predísť, ak si človek hneď dá galgant.

Galgantová voda
… je základným prostriedkom proti chrípke a vírusovým ochoreniam. Treba rozpustiť galgant v čerstvej vode, pridať trocha malinovej šťavy a je tu vynikajúci liek proti teplote. Výskumy ukazujú, že vo vírusovej mechanike hrá aj vznik rakoviny určitú úlohu. Možno aj nedoliečené vírusové ochorenia sa môžu neskôr prejaviť na genéze rakoviny. Galgant pomáha aj pri liečení pásového oparu, stareckých potiaži, bolestí chrbta, bolesti v boku a pri bolestiach pľúc. Na tieto potiaže Hildegarda odporúča užívať elixír z galgantu.

Ako si ho pripraviť:
½ ČL galgantového prášku (alpínia liečivá)
150 ml vína

Galgant krátko povaríme vo víne a toto víno pijeme 2x denne teplé. Zdroj receptu na prípravu galgantového elixíru je z knihy „Zdravie z lekárne sv. Hildegardy“ od autora Reinharda Schillera.

Pozor! Galgantový prášok ale nesmie byť v BIO kvalite. BIO pestovanie znehodnocuje tento skvost prírody. Galgant ľudským pričinením pri pestovaní stráca na svojej sile a kvalite.

Hildegarda poukazuje na jednu bylinu pre tak širokú škálu potiaži v spojení s imunitným systémom a slabosťou. Hildegardiné odporúčania nepoškodzujú a nezaťažujú organizmus. Som presvedčený, že všetci by sme mali siahnuť po Hildegardiných odporúčaniach pre skvalitnenie svojich životov a udržanie si vlastného zdravia.

autor: Vladimír Bugoš

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 424 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme