Důležité ájurvédské byliny

Bylinná léčba tvoří základ ájurvédské terapie spolu s jídelníčkem, první ovlivňuje druhé a naopak. Byliny se proto v Ájurvédě považují za potravinu, nikoli jen přípravky jako chemické léky v západní medicíně. Například jeden plod Amalaki (Emblica officinalis) nabízí dvacetkrát více vitaminu C než jeden pomeranč. Má také antioxidační a regenerační účinky, neboť každá bylina působí na mnoha úrovních. Byliny dosahují terapeutických hladin až po několika týdnech, proto se vyžaduje jejich užívání po dobu několika měsíců. Ájurvédské byliny se sbírají v určitou dobu, kdy je jejich účinek nejsilnější. Ve své praxi používám ve většině případů byliny pěstované jen na biofarmách nebo z volného sběru. Po určitou dobu lze používat jednotlivé byliny nebo jejich kombinace, neboť jedna bylina podpoří účinek jiné. Směsi bylin působí nemocného člověka rychleji než u zdravého jedince.

amenic181

obrázok so súhlasom amenic181 / FreeDigitalPhotos.net

Kdysi dávno vyslal učitel své žáky, aby přinesli rostlinu, která nemá léčivé účinky. Pochválen byl ten, který se vrátil s prázdnýma rukama. Podle ájurvédy má léčivou účinnost každá rostlina, pokud se použije správně. Byliny jsou velmi účinnou a jemnou léčbou. Dle védské astrologie má každý člověk svou astrobylinu, důležitou pro jeho zdraví. Ta se nachází v místě jeho narození.

Byliny se snadno ze zažívacího traktu vstřebávají. V Ájurvédě se podávají individuálně podle konstituce, neboť jednotlivé byliny jsou různých vlastností. Každá  bylina má specifické vlastnosti podle toho, o jakou část rostliny se jedná. Některé rostliny působí na určité orgány a tkáně (svaly, krev, tukovou tkáň apod.) a některé mají vysoce specifický účinek na určitý systém, takže se používají na všechny nemoci daného systému. Vhodně podané byliny nemají žádné nežádoucí účinky.

Často odpovídám na otázku, proč používat ájurvédské byliny. Ze své praxe vím, že v mnoha případech působí tyto byliny silněji než takzvané evropské druhy. Mnohé ájurvédské byliny mají své příbuzné u nás, například chřest a chřest hroznovitý (Šatavari), nebo bazalka evropská a Bazalka posvátná (Tulsi). Jejich zdravotní účinky jsou ale slabší. Například kutki (Picrorhiza kurroa, nacházející se v unikátní trojkombinaci s dalšími dvěma bylinami v přípravku na regeneraci LKC) patří k nejsilnějším bylinám na regeneraci jater, u nemocí jako borelióza nebo hepatitida, a její účinek byl i ve srovnávacích vědeckých studiích třikrát silnější než známý ostropestřec mariánský. Mnohé byliny navíc rostly i ve střední Evropě, a při mé nedávné návštěvě na Slovensku mi sdělil jeden botanik, že ještě nedávno rostlo vynikající ájurvédské antibiotikum Neem v okolí Bratislavy.  Ájurvéda má nejdůmyslnější třídění bylin, vyzkoušené tisíci lety užívání. Znalosti se nedělí se na východní a západní, na indickou a evropskou medicínu, neboť věda a medicína života je jen jedna. Přírodní principy platí v kterékoliv části světa bez ohledu na národnost a klima. Jen je třeba recepty na užívání bylin upravit podle pacientů, jejichž organismus funguje například u nás mírně odlišně od lidí v Asii.

Podle mého učitele a také dr. Singha, který sestavoval mnohé kombinace, které s úspěchem v léčbě používám, je vhodné užívat kapsle s celými nadrcenými bylinami, sirupy nebo prášek z bylin. Kapsle v celulóze se rozpustí spolehlivě v trávícím traktu a tak mohou působit v organismu. Některé ájurvédské čajové směsi na trhu mají jen slabý účinek a často obsahují mnohé příměsi, které nemají léčebný účinek a jen zlepšují chuť. Mnohé byliny totiž vůbec nechutnají dobře, jsou trpké nebo příliš hořké, aby je většina lidí byla schopná dlouhodobě konzumovat. Také doporučuji kupovat přípravky, které obsahují certifikované organické byliny (uvedeno na etiketě), neboť takový bio výrobek daleko lépe působí v těle a koupí přípravku podporujete pěstování na biofarmách.

Uvádím příklady bylin v názvech používaných v Ájurvédě pro jednotlivé tkáně a orgány, z nichž některé popíši v následujících článcích.

Mozek: Gotu Kola (Brahmi); krev: Bskin, Neem; játra: LKC; srdce: H-Care; tlusté střevo: Triphala; močové ústrojí:  Amalaki; ledviny: LKC;

Diabetes: Glucohealth; plíce: Tulsi, B-free; nadváha: W-balance+Trikatu; předmenstruační syndrom a menopauza: Flexibility, Šatavari, Zdraví pro ženu; krevní oběh: Bskin, kurkuma atd.

Byliny jsou součástí mnoha kombinací v přípravcích. Jednotlivé dávkování je vhodné konzultovat s ájurvédským lékařem, příp, dodržovat dávkování uvedené na etiketě.

Autor: MUDr. David Frej

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 899 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme