Chromoterapia: dekou proti nádche

Začiatkom prázdnin ožil náš mlyn, v ktorom bývame, detským smiechom, ale aj plačom – dvojmesačná Matylda prišla s nádchou a upchatým nosom. Detský kočiarik tak hneď vylepšila jasnožltá, veselá deka – a po dvoch dňoch Matylda žiarila zdravím. Mlyn zrovna hostil letný seminár akupunktúry, a mne tak pribudla do programu prednáška pre jeho účastníkov na tému chromoterapia. Liečiť dieťa dekou pripadalo akupunkturistom ako výborný vtip.

O ŽLTOM PRESTIERADLE A ČERVENOM PYŽAMKU

obrázok so súhlasom franky242 / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom franky242 / FreeDigitalPhotos.net

Ibaže nejde o vtip, ale veľmi svojráznu a preferovanú metódu klasickej čínskej medicíny. Podľa nej sa všetko na svete dá rozdeliť do piatich prvkov a pomocou piatich zákonov môžeme nenásilnou formou dosiahnuť úpravy v prípade nedostatku alebo nadbytku jednotlivých prvkov. Nádcha je predstaviteľom Vlhka a objavuje sa poväčšine ako záchranná reakcia v prípade nahromadeného Chladu. A ten dokážeme ovládať Vlhkom. Vieme, že dážď rozplaví ľad, to sa však v prípade Matyldy nejavilo ako výhodné. Mohli sme si však vybrať iný z obrovského množstva atribútov Vlhka – energiu prvku Zeme. K Zemi patrí okrem iného aj žltá farba, takže voľba bola jednoduchá a zabalenie Matyldy do žltej deky v kočiariku veľmi rýchlo odstránilo nadmerný chlad. Mäkkosť deky ešte evokovala pocit Tepla (mäkkosť patrí k Ohňu, energii Tepla – záchranná reakcia Tepla = teplota) a Teplo prekonáva Chlad. Chlad rýchlo poklesol, nádcha, predstaviteľ Vlhka, sa stala nadbytočnou a okamžite zmizla. U detí do troch mesiacov veku ide o mimoriadne vhodnú terapiu, tieto deti ešte nemajú dokonale konštituované meridiány, a energia obieha celým telíčkom. Zabalenie do farebnej, a  v prípade Matyldy aj mäkkučkej žltej deky tak prinieslo okamžitú úpravu pomerov v organizme.

Ja som pri svojich štyroch deťoch používala najčastejšie dva “lieky”, žlté prestieradlo a červené pyžamko. Oboje som vtedy musela zafarbiť doma, o farebných variáciách sme mohli len snívať. Každú veľkosť som tak musela pracne získavať, ale stálo mi to za to. Rozhodne to bolo jednoduchšie než odsávať nádchu a tráviť noci s uplakaným a kašľajúcim dieťatkom. Červené pyžamko vymazalo kašeľ, žlté prestieradlo si podalo nádchu a my sme sa mohli venovať obvyklým činnostiam.

“NAMAĽUJEM SI INÚ TVÁR”

Pozrime sa na svet svet farieb trochu dôkladnejšie. My totiž farby nemusíme používať len ako “liek” proti nádche, ale môžeme si nimi vylepšovať renomé pri skúškach, zasadiť sa o rýchlejšie, alebo naopak pomalšie zjedenie obeda, skrátka a jednoducho – farby dokážu premeniť každú oblasť nášho života. Je na nás, aby sme tieto premeny vedome riadili. Ale nebude to len rozprávanie o farbách, podstatné je, kde tie farby sú. Preto musíme navštíviť FENG REN ŠUEJ a jeho šesť rozhraní.

Na úpravu života farbami používame najmä prvé tri: prvé rozhranie je rozhranie našej kože, druhé rozhranie je rozhranie odevu, tretie rozhranie je rozhranie prvého viditeľného horizontu – väčšinou izby, ale u dieťaťa to často býva postieľka.

Bavíme sa o priestore, o v dnešnom svete tak modernom odbore FENG ŠUEJ, a pritom začíname kožou, nie je to komické? Z pohľadu pôvodného učenia FENG REN ŠUEJ určite nie, je to dokonca základný predpoklad úspechu – koža je totiž najbližšia každému z nás. Videli sme množstvo filmov z minulosti a súčasnosti, z ktorých vidno, že prírodné národy používajú farebné obrazce na kožu ako ochranné pomôcky v boji, na zdôraznenie kultúrnych rituálov, zvýraznenie činnosti či funkcie.

Ale aj novodobá história pozná hru farieb na koži, z čoho iného by vzniklo rozkošné porekadlo: “Idem si namaľovať tvár na ksicht”? Farebná úprava kože môže mať niekoľko dosahov. Ide o priamy účinok farby, ale aj – najmä u významovo ladenej variácie obrazcov – môže ísť o prekrytie prvého rozhrania a vytvorenie rozhrania ďalšieho. Účinky a dopady sveta sa tak dostanú na akési predrozhranie a my môžeme použiť ďalšie porekadlo: “Nedostane sa mi pod kožu”. Bez preháňania tak môžeme povedať, že svet reaguje na niekoho iného, my potom môžeme skryto sledovať celé dianie.

tvar make-up free pixabay

Vojnové pomaľovanie prírodných národov pôsobí ako štít pred nepriateľom, nikomu z bojovníkov by ani náhodou nenapadlo, pustiť sa do akcie bez dlhodobej prípravy so štetcom alebo farebnými hrudkami. Ale aj my potrebujeme ochranný štít, aj my sa nechceme len tak vydať svetu, stávame sa niekým iným. Hravo si to dokážeme predstaviť u klauna, za jeho maskou je určite odlišný človek, ale o to isté ide aj u nalíčenej ženy. Bulvár sa môže pretrhnúť, aby ulovil fotografiu nenalíčenej celebrity. Zrazu je to iný človek, často sa pýtame, prečo zrovna ona je taká vyhľadávaná, keď vyzerá tak obyčajne? Jednoduchá vec – zaujímavé je to nové “medzirozhranie” tejto ženy. V podstate už môžeme použiť aj ďalšie porekadlo, ktoré platí pre druhé rozhranie odevu: “líčenie – rovnako ako šaty – robí človeka”. Použitím farieb na kožu postavíme medzi seba a svet akýsi medzistupeň. Získavame tým aj možnosť priblížiť zvyšné rozhrania. Čím sú bližšie, tým jednoduchšie ich môžeme ovplyvňovať a tým viac získavame možností rozhodovať o dianí okolo nás. Nie náhodou vidíme v dnešnom zložitom svete obrovský rozmach tetovania, piercingu a pod., kerku intuitívne vkladáme medzi seba a svet.

Rozhodne však nie je od veci, keď tieto aktivity dokážeme zámerne smerovať, aby nás viedli k cieľu a nie k životnému vykoľajeniu. Vydajme sa na púť významom farieb, pokúsme sa rozpoznať ich pôsobenie na nás aj na naše okolie.

Eva Joachimová

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 908 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme