Mnohostranný liečivý účinok polyfenolov z granátového jablka

Granátové jablko pôsobí na ľudský organizmus mimoriadne blahodárne: je efektívnym antioxidantom, zmierňuje následky starnutia, znižuje riziko ochorenia kardiovaskulárneho systému, prečisťuje organizmus, vyrovnáva kyslé prostredie v žalúdku, pomáha udržiavať cievy v dobrej kondícii, reguluje krvný tlak, ochraňuje kĺby, dokáže nabudiť imunitný systém a posledné výskumy dokazujú aj pozitívne účinky v prevencii rakoviny.

granatove_jablko_freepixabay

Granátové jablko:

  1. Polyfenoly z granátového jablka proti rakovine prostaty a iným druhom rakoviny. Polyfenoly z fermentovaného granátového jablka spôsobovali smrť rakovinových buniek. Čerstvá šťava z granátového jablka naproti tomu vykazovala len minimálny účinok. Aj u iných druhov rakoviny ponúkajú polyfenoly z  granátové jablka zdravotné výhody. Čo sa dokázalo v predklinických štúdiách u rakoviny pľúcčrevakože a prsníka.
  2. Antioxidanty z granátového jablka spomaľujú starnutie buniek – polyfenoly z granátového jablka prekonali v siedmych skúšobných postupoch doteraz najsilnejšie antioxidanty ako červené víno, čučoriedková šťava, šťava z acai a brusnicová šťava. Polyfenoly z granátového jablka majú 3-4 násobnú antioxidačnú kapacitu červeného vína alebo zeleného čaju. Polyfenoly z granátového jablka znižujú oxidačný stres.
  3. Polyfenoly z granátového jablka prispievajú k ochrane srdca. Štúdia publikovaná v časopise The American Jounal of Cardiology ukázala, že šťava z granátového jablka u pacientov zo srdcovo cievnymi ochoreniami –  s ischemickou chorobou srdca, významne zlepšila prekrvenie srdcového svalu a polovicu znížila výskyt bolesti na hrudi (angina pectoris)
  4. Polyfenoly z granátového jablka chránia cievy – polyfenoly z granátového jablka môžu znížiť zápal a priepustnosť ciev. Pri štúdiách s polyfenolmi z granátového jablka sa zistilo, že sa výrazne zlepšila funkcia ciev ako aj regulácia prietoku krvi. Výrazne sa znížilo zhrubnutie steny ciev krčných tepien.  Polyfenoly z granátového jablka chránia cievy pred zužovaním a upchávaním a podporujú prekrvenie aj pri erektilnej disfunkcii.
  5. Polyfenoly z granátového jablka znižujú hladinu cholesterolu a zabraňujú jeho oxidácii. Pri sledovaní účinkov polyfenolov z granátového jablka sa zistilo, že znižujú oxidovaný LDL cholesterol. Ten je kľúčovým faktorom pri rozvoji aterosklerózy. Polyfenoly z granátového jablka môžu znížiť rôzne rizikové faktory cievnych ochorení aktiváciou enzýmu PON 1. Je to enzým chrániaci cievy
  6. Polyfenoly z granátového jablka chránia mozog. Protizápalové a antioxidačné účinky polyfenolov z granátového jablka majú pravdepodobne priaznivý vplyv na funkcie mozgu a môžu znížiť poškodenie mozgu, ktoré sa vyskytujú v dôsledku nedostatku kyslíka po problematických pôrodoch alebo mozgových porážkach. Tieto mimoriadne cenné  polyfenoly pôsobia nielen proti cievnym  ochoreniam srdca a mozgu, ale aj alzheimerovej demencii.
  7. Polyfenoly z granátového jablka zabraňujú zápalom Polyfenoly z granátového jablka ovplyvňujú zápal. Majú podobné účinky ako napr. paracetamol. Tým sú polyfenoly z granátového jablka účinné aj pri chronických zápalových ochoreniach. Môžu napr. spomaliť zápalovú deštrukciu kĺbovej chrupavky pri reumatoidnej artritíde, zmierniť poškodenie pečene podmienenej zápalom – fibróza, môžu zmierniť zápaly sliznice čreva – Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.

    dr-jacobs-granaforte-granatove-jablko-100ml

    Granaforte klik na obr

  8. Polyfenoly z granátového jablka podporujú chudnutie Obézni ľudia v štúdii užívajúci šťavu z granátového jablka si dokázali udržať svoju hmotnosť a znižujú tvorbu tuku až o 40%.
  9. Diabetes- granátové jablko zvyšuje citlivosť buniek na inzulín a chráni pred poškodením
  10. Účinok proti vírusom a baktériám. Polyfenoly z granátového jablka neblokujú len zápaly, ale môžu pôsobiť priamo proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Pri podávaní polyfenolov z granátového jablka sa zistilo, že dokážu zabiť chrípkový vírus typu A v ústach a krku, ako aj zabrániť jeho ďalšieho šíreniu. Polyfenoly majú široký účinok aj proti iným vírusom, baktériám ako aj parazitom malárie
  11. Detoxikačný účinok. Polyfenoly z granátového jablka sú aj chelátorom ťažkých kovov (napr. meď). Chelátor je látka, schopná viazať kovy a vylučovať ich z tela von.
  12. Zníženie vysokého krvného tlaku zistilo sa, že užívanie polyfenolov z granátového jablka poklesol systolický krvný tlak. i cievy) v cievach.

Kvalitatívne rozdiely

Výrobky z granátového jablka na trhu sa značne líšia v kvalite a obsahu účinných látok, ktorými sú polyfenoly. To sa týka nielen štiav ale aj extraktov. Vo všetkých doterajších klinických štúdiách sa potvrdila ako účinná dávka 600mg polyfenolov

Polyfenoly z granátového jablka sú cenovo výhodnou a vedecky dokázanou možnosťou, navyše bez vedľajších účinkov. Pred kúpou akéhokoľvek výrobku s granátovým jablkom je dôležité zistiť, že koľko polyfenolov obsahuje jedna dávka a či prešla šťava procesom fermentácie.

Polyfenoly z granátového jablka sa osvedčili ako  sprievodná nutričná liečba:

  • metabolického syndrómu
  • stukovatenia pečene
  • cukrovky, aterosklerózy
  • srdcovo cievnych chorôb
  • Alzheimerovej choroby
  • rakoviny
  • zápalov

Autor: Andrej Medveď

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 492 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme