Jar bez alergie

Alergia je toľko krát skloňovaná diagnóza, že je až čudné, ak ju niekto nemá. Ale čo to vlastne je?

dievca-zahrada-freepixabay

Imunita má nás chrániť

Dosť záleží na tom, koho sa spýtate. Napríklad praktik TČM vám pravdepodobne povie, že čínska medicína nič také ako „alergia“ nepozná. Ale západná áno – a má na tom založené minimálne dva odbory. Alergológiu a imunológiu. Alergológ zisťuje, na čo je človek alergický. Inak povedané, aká látka mu prekáža. Môže to byť naozaj absolútne čokoľvek, od zinku až po prach, od jedla po prací prášok.

Ako je to možné? Ide o to, že organizmus sa s nejakou látkou stretne a zapamätá si ju ako problém. Nie napríklad veľký, ale napriek tomu problém. Vďaka tomu sa pri ďalšom stretnutí s ňou v tele veľmi silne štartujú obranné mechanizmy, ktoré to chcú vyriešiť. Nepríjemné sú pri tom najmä sprievodné javy ako svrbenie, výtok z nosa či očí alebo vyrážky. Aj ekzém je alergia. Žihľavka. Senná nádcha, dokonca niektoré typy astmy.

U niekoho zistíme napríklad alergiu na mlieko. Alebo na jablká. Neskôr sa vyvinie ťažkosť s pšenicou, zelerom, mrkvou a paradajkami, látkami, ktorými sa kŕmia kurence, zemiakmi… A čo budeme nakoniec jesť?

breza-kvet-freepixabay

Zažila som prípad malého chlapca, ktorý kvôli ekzému nejedol asi pätnásť bežných druhov potravín, nesmel ísť na slnko, dotknúť sa nohami hliny, trávy, umyť si ruky inou než destilovanou vodou, mal špeciálne oblečenie. A nikam to neviedlo. Stále bol „rozhodený“ prakticky celý.

A tiež som poznala alergologičku, ktorá v dobrej viere obiehala sídliská s motorovou pílou a pílila brezy, ktoré sú jedným z najväčších alergénov – teda ich peľ.

Ale ak budeme čoraz viac odstraňovať z prostredia látky, ktoré by mohli byť alergénmi, postupne sa dostaneme do sterilného laboratórneho prostredia a vonku neprežijeme ani chvíľu. Veď imunitný systém je tu na to, aby nás chránil! Je tu na to, aby nám pomohol prežiť a naozaj nie je vhodné veľmi ho oslabovať. Napríklad práve jeho leňošením. Keď nebude mať dôvod pracovať, skrátka sa na to vykašle. Aká je teda cesta von?

„Meteorologická“ medicína

Odpoveď nachádzam v prírodných medicínskych systémoch. Napríklad čínska medicína vidí alergiu celkom inak. Skôr nevidí. Nepýta sa, na čo je človek alergický, ale ako to, že nezvláda kontakt s banálnymi látkami, prítomnými okolo nás? Odpovedá si asi takto: Každá látka na svete má nejaké základné charakteristiky – napríklad či je zahrievajúca alebo ochladzujúca, akú má chuť, či podporuje nejaký orgán alebo vyvoláva tvorbu vlhkosti. Ak naša koža alebo trávenie nedokáže danú látku spracovať, vzniká problém. To je skôr prípad chemikálií.

Inak nastáva aj rezonancia – teda ak máme v sebe vlhkosť a prídeme do kontaktu s látkou, ktorá vlhkosť obsahuje alebo tvorí, telo silno zareaguje. TČM je totiž trochu „meteorologická“. Keď hovorí o škodlivinách, reč je o vlhkosti, vetre, suchu, horúčave, chlade. Existujú však aj ďalšie možnosti. Napríklad zablokovaním emóciami, oslabením niektorých orgánov, napríklad sleziny – pankreasu (ktoré TČM vníma ako jeden orgán), pečene, atď. To všetko potom vytvára typický obraz, ktorý liečime.

včela-včielka-peľ-kvet-freepixabay

Tak napríklad ekzémy, ktoré sú červené, svrbia a majú pľuzgieriky s obsahom, pochádzajú z horúčavy, vetra a hlienu. Už z toho vyplýva, ako na ne – Cytosan, Drags Imun, Regalen. Ak sú bledé, vynecháme ochladzujúci účinok Drags Imunu. Pri výtoku z očí, nosa podávame Regalen, ktorý ošetrí oči a Peralgin, ktorý dokáže utišiť alergickú reakciu – ľahko ochladí, ale najmä podporí slezinu-pankreas, ktorá potom nevytvára tak veľa vlhkosti. Pri veľmi červených a suchých ekzémoch sa odporúča Raw Ambrosia, ktorá doplní jin a krásne zvlhčí organizmus.

Prečo často hovoríme o Regalene? Má to hneď dva dôvody. Regalen podľa TČM spriechodňuje, teda vykonáva tzv. drenáž. V podstate ide o to, že čo v tele nemá voľný priestor, nemôže prúdiť. A Regalen ten priestor urobí. Navyše je tu ešte pohľad homeopatický. Ten hovorí o detoxikácii, pečeni, ktorá sa podobá na chemickú továreň, ktorá všetko spracováva a občas robí chybu. Regalen ju napraví.

Peralgin je užitočný na príznaky alergií, ktoré nás môžu potrápiť. Preto je kombinácia oboch na liečbu alergií veľmi výhodná. Na jedno však musíme byť pripravení. Pri alergii býva na Regalen niekedy silná reakcia. Táto odliečovacia alebo reverzná reakcia je vlastne veľmi priaznivá, ale kto by sa chcel „vysypať“ úplne celý? Preto rada začínam liečbu Korolenom, ktorý pripraví terén, aby reakcia bola miernejšia. Až potom podávam Regalen. A ak je prítomné sčervenanie a horúčava, nezabudnime na spomínaný Drags Imun.

Autor: MUDr. Alexandra Vosátková

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 677 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme