Kvasinkové infekcie – ako im predchádzať a ako ich riešiť

Kvasinkové infekcie dnes patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce infekcie, ktoré postihujú ľudí.

Medzi ľahko rozpoznateľné príznaky kvasinkovej infekcie patrí pocit nafúknutého brucha, bolesti brucha, nadúvanie, hnačka alebo striedanie hnačky a zápchy. Chuť na sladké jedlá, biely povlak na jazyku, zápach z úst, bolesti pri prehĺtaní potravy aj pálenie záhy. Samozrejme, v súvislosti s premnoženými kvasinkami sa pridružujú rôzne zápalové reakcie ako alergie, ekzémy, kožné problémy spojené s pálením a svrbením, svrbenie očí, vypadávanie vlasov, zápaly močových ciest a pohlavných orgánov, zväčšenie lymfatických uzlín aj bolesti hlavy. Dlhodobé a neriešené premnoženie kvasiniek môže viesť až ku zmene psychiky, čo nakoniec môže vyústiť do depresií.

bolesti-brucha-free-download-pixabay

Odklik na obrázok

Príčiny vzniku kvasinkovej infekcie

Samozrejme, v prvom rade to je nesprávna životospráva, teda konzumácia jedál bohatých na cukor, alkohol a škroby, ďalej psychický stres a nedostatok mikroživín (vitamínov, minerálov a stopových prvkov). Mikroživiny sa podieľajú na správnom fungovaní imunity a ovplyvňujú stav slizníc. Správne fungovanie imunity je jedným z nevyhnutných predpokladov, aby človek vedel odolávať kvasinkám. Nedostatok mikroživín znižuje schopnosť imunity vykonávať svoju prácu. Dobré zásobovanie mikroživinami je o to naliehavejšie, lebo množstvo štúdií dokázalo, že populácia západného sveta trpí deficitmi mnohých mikroživín, napriek prebytku jedla. Okrem toho aj užívanie liekov dokáže meniť bakteriálne zloženie v čreve čo tiež ovplyvňuje imunitu človeka.

Nepremnožené kvasinky su neškodné 

Kvasinky sú súčasťou bežnej bakteriálnej flóry a u väčšiny ľudí nespôsobujú žiadne problémy, dokonca kvasinky sa bežne prijímajú v relatívne veľkom množstve každodennou stravou, najmä tou rastlinného pôvodu. V zdravom a stabilnom prostredí tela, kvasinky prijaté stravou nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo. Zdravá črevná mikroflóra vytvára kyslé prostredie, ktoré je pre život kvasiniek nepriateľské. Ak dôjde k narušeniu pH čreva napr. vďaka zlému tráveniu, užívaniu antibiotík, zlým vstrebávaním fruktózy a podobne, kyslé prostredie čreva (črevo je prirodzene kyslé a jeho pH je od 5,8 do 6,5) sa zmení smerom k zásaditému, vytvorí sa tak pre kvasinky priateľské prostredie. A z kvasiniek inak bežne len prechádzajúcich črevom, sa zrazu stanú neželaní osadníci čreva, ktorí dokážu spúšťať zápaly a oslabovať imunitu. Medzi najznámejšie kvasinky patrí Candida albicans.

Ako s istotou diagnostikovať candidu?

V predchádzajúcom odstavci bolo spomenuté, že kvasinky sa bežne prijímajú v relatívne veľkom množstve každodennou stravou, najmä tou rastlinného pôvodu, preto ak sa takáto strava konzumuje, kvasinky sa z tela môžu vylúčiť jedine cez stolicu. Pozitívny nález kvasiniek v stolici preto nemusí automaticky znamenať, že kvasinky kolonizovali črevo (priľnuli k črevu). Kvasinky v takomto prípade len prechádzajú črevom.

Ak máte prejavy kvasinkovej infekcie, štandarná laboratórna diagnostika cez stolicu kvasinky nemusí odhaliť. Je to v dôsledku toho, že meranie candidy v stolici nemusí byť presné. Na presné diagnostikovanie candidy sa používa meranie D-arabinitolu, ktorý sa meria z ranného moču a je najcitlivejším znakom, ktorý odhaľuje nadmerný rast candidy v tele.

Čo robiť aby sa z neškodných kvasiniek nestala pohroma?

produktove-obrazky-stiahnute-od-vyrobcu

Odklik na obrázok – Pravotočivá kyselina mliečna

Ak hľadáte vhodný prostriedok na efektívne prekyslenie čreva telu vlastnou látkou, ideálnym riešenie je pravotočivá kyselina mliečna. Pravotočivá kyselina  mliečna efektívne prekysľuje črevo a vytvára tak prostredie nevhodné pre život kvasiniek. Kyslé prostredie bráni kvasinkám v reprodukcii. Pravotočivú kyselinu mliečnu je možné užívať ako prevenciu vzniku kvasinkových infekcii, ale aj ako podpornú metódu pri použití iných spôsobov liečby kvasinkových infekcií.

Autor: Andrej Medveď

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 551 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme