Olej z mikrorias – lepší zdroj OMEGA-3

To, že morské živočíchy sú pre telo zdrojom veľmi cenných omega-3 mastných kyselín snáď vedia všetci. Ale len málo kto vie, že zdrojom omega-3 mastných kyselín sú aj morské mikroriasy.

morské riasy free pixabay

Morské mikroriasy, na rozdiel od suchozemských rastlín, sú schopné produkovať  cenné omega-3 mastné kyseliny. To z nich robí najvýznamnejších prvotným výrobcov týchto mastných kyselín na celom svete. Z morských mikrorias sa cenné omega-3 mastné kyseliny dostávajú do potravinového reťazca ku krillu a rybám. Následne sa cez potravu alebo doplnky dostávajú k nám. Jednou z takýchto morských mikrorias bohatých na omega-3 mastné kyseliny je aj Schizochytrium

Olej z rias vaše telo lepšie prijíma ako krilový olej

Porovnanie biologickej dostupnosti  (biologická dostupnosť, vyjadruje schopnosť tela prijať a využiť látku) oleja z mikrorias a krilového oleja ukazuje, že EPA z  mikrorias sa podstatne lepšie v tele vstrebáva. Pri podávaní omega-3 mastnej kyseliny sa po užití oleja z mikrorias  vyskytovali EPA vo vyšších koncentráciách v krvi ako keď ľudia užili krilový olej. DHA (omega-3 mastná kyselina potrebná pre mozog a nervový systém) bola rovnako dobre vstrebávaná ako u krilového oleja (Kagan et al., 2013). Biologická dostupnosť omega-3 mastných kyselín z rybieho oleja bola v niektorých štúdiách ešte horšia ako u krillového oleja (Ulven a Holven et al., 2015).

Výhody oleja z mikrorias

Mikroorganizmy sú v súčasnosti jedinou udržateľnou, ekologickou rastlinnou alternatívou k rybiemu a krilovému oleju. Okrem toho, jeho ďalšou výhodou je, že na rozdiel od rybieho a krillového oleja, neobsahuje žiadne environmentálne kontaminanty, znečisťujúce látky ani ťažké kovy. Jednou z jeho nesporných výhod, je aj vyššie spomínaná, lepšia biologická dostupnosť a vstrebateľnosť pre telo.

Olej z mikrorias nájdete v TocoProtect od Dr. Jacobsa. Obsahuje garantovane čisté rastlinné omega-3 mastné kyseliny z mikrorias Schizochytrium, ktorá sa pestuje v uzavretých kontrolovaných systémoch, čím sa predchádza vonkajšiemu znečisťovaniu.

Autor: Andrej Medveď

Literatúra:

  • Kagan ML, West AL, Zante C, Calder PC (2013): Acute appearance of fatty acids in human plasma–a comparative study between polar-lipid rich oil from the microalgae Nannochloropsis oculata and krill oil in healthy young males. Lipids Health Dis; 12: 102.
  • Ulven SM, Holven KB (2015): Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect. Vasc Health Risk Manag; 11: 511-524.
Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 225 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme