Učenie sv. Hildegardy z Bingenu – Štyri elementy: Vzduch – Zem – Oheň – Voda v spojitosti so zlými a dobrými šťavami

artur84

obrázok so súhlasom artur84 / FreeDigitalPhotos.net

„Štyri elementy: Vzduch – Zem – Oheň – Voda v spojitosti so zlými a dobrými šťavami“ je to, čo priamo ovplyvňuje naše životy. Ak sa naučíme a pochopíme ich vzájomné fungovanie, zbavíme sa tak aj našich zdravotných problémov. V Hildegardinom učení sa neustále stretávame s pojmami ako sú „dobré a zlé šťavy“, ktoré sú v priamej súvislosti s elementmi. Vstúpme spoločne do tajov týchto odkazov, na ktoré nás upozorňuje Hildegarda vo svojich dielach.

Causae et Curae

Pekné na Hildegardinom učení o zdraví je to, že je prehľadné a opisuje len podstatné veci. Pre jeho pochopenie stačí väčšinou domáci laický rozum. Kto chce všetko vedieť, toho Hildegarda určite zaujme. Už len jej humorálna patológia je veda sama o sebe! Základné pravidlo je jednoduché, ak sú šťavy v rovnováhe, potom je človek zdravý. Cieľom každého ošetrenia je potom obnovenie relatívnej rovnováhy štiav. Následne platí, že choroby vznikajú zle odvádzanými šťavami alebo kvôli „zlým šťavám“. Či máš to alebo ono, je to vždy obsah štiav, ktorý upadol do neporiadku a viedol k rôznym chorobám. Napríklad: Prekyslenie môže začať kvôli nesprávnej strave v detskom veku. Nezriedka vykazujú už deti v predškolskom veku prekyslenie tela. Prostredie látkovej premeny sa zmení a tým aj chemické pochody. Vytvára sa tzv. reumatická látka, pri ktorej sa potom ukážu reumatické ťažkosti. Môže to viesť ale aj k iným ochoreniam. K akým? Najpravdepodobnejšie ochorenia sú tie, ku ktorým človek inklinuje na základe svojich dispozícií. Jeden dostane najskôr reumu, ďalší inklinuje k chorobám pečene, tretí k rakovine atď. Hildegarda spomína 12 rôznych dispozícií.

12 zmesí

12 zmesí štiav vzniká zo 4 štiav, ktoré sú párovito (flegma a hlien) vo vzájomnej účinnosti, čím sa vytvorí 12 rôznych konštitúcií. Dispozíciu, s ktorou sa človek narodí, si zachováva počas celého života ako krvnú skupinu. Kto číta Causae et Curae, bude namietať, že v knihe nestojí 12, ale spolu 24 zmesí štiav! Ako to? Lebo každá z 12 zdravých zmesí sa môže zmeniť na chorobnú. Hildegarda vysvetľuje veľmi presne, ako sa jednotlivé zdravé zmesi v množstvách posúvajú a ktoré choroby tým vznikajú.

Človek – výraz štyroch elementov: Vzduch – Zem – Oheň – Voda

Napr.: Tretia zmes štiav konštatuje zdravého človeka:
….. takto disponovaný človek je podľa svojej prirodzenosti múdry a stály a ostáva pri tom, telesne je zdravý a má dlhý život! V ďalšom odseku (náchylných na dnu) prichádza chorobná zmena menovanej zmesí. „Keď pena a vlažno, ktoré potom tvoria hlien vlhka a sucha, sa nadmerne vyvíjajú, takže pena stúpa hore a tvorí horúcu vodnatú paru a vlažné zleje do kvapiek, potom tieto ohýnajú, svojím protirečením vyvolávajúc búrku, tyl človeka, krivia jeho chrbát a spôsobujú mu dnu, až kým sa toho utrpenia nezbaví. Môže ale dlho žiť“.

Morbus Bechterew

Majme na pamäti, že zo závideniahodnej konštitúcie môže vzniknúť ťažká cesta utrpenia. Choroba nemusí vzniknúť, ona môže! Je tam však prítomná predispozícia. Hildegarda poukazuje na 12 konštitúcií genetických dedičných chorôb. V tomto prípade sa jedná o dispozičné podmienenú chorobu. Morbus Bechterew – Choroba vzniká najčastejšie v 3. desaťročí života a zasahuje 10 x častejšie mužov ako ženy. Jedná sa o zápalové zmeny, sklerotizácie a skostnatenie celého chrbticového aparátu. Vždy existujúci nárast poklesu krvi je výrazom disproteinémie (ubúdanie albumínov a pribúdanie hrubých disperzných globulínov). Výhonky kostí tlačia na prechádzajúce miechové nervy a spôsobujú bolesti nervov, ktoré sú podobné ako ischiasové bolesti. Toto ochorenie vedie k úplnému zmeraveniu chrbtice. Toto autoimunologicky podmienené ochorenie je preukázateľné genetickým markerom HLA – B27 (Humen – leukocitový antigen). Budete sa pýtať: Ako zistím svoju vrodenú zmes, aby som sa dozvedel, ku ktorým chorobám inklinujem?

Štyri typy

K tomu musíme brať do úvahy opäť jednoduché základné pravidlo. Existujú len 4 elementy: Oheň, vzduch, voda a zem! Z týchto 4 elementov musíme vždy vychádzať. Hildegarda popisuje preto aj 4 typy ľudí. Tieto typy zodpovedajú štyrom elementom. Aby sme mohli zodpovedať vyššie uvedenú otázku, musím vedieť ku ktorému typu patrím.
Som:
1) sangvinik?
2) cholerik?
3) flegmatik?
4) melancholik?
Keď som vykonal toto prvé zadelenie, potom je potrebné zájsť trochu viac do detailov: Žiaden element nie je tak dominantný, aby sa dalo hovoriť o 100% – type. Teda neexistuje 100% – ný melancholik, ani výlučný cholerik, atď., pretože dominantný element od prírody je vždy spojený s iným elementom. Presnejšie povedané: 2+2 elementy stoja vo vzájomnom striedavom účinku. Len treba zistiť, ktorý je môj druhý element? Inak povedané, z každého zo štyroch konštitučných typov existujú 3 varianty. Tu ako príklad uvediem 3 typy melancholika:

4a) melancholik + sangvinik
4b) melancholik + cholerik
4c) melancholik + flegmatik

Melancholik musí zistiť, či je typ 4a, 4b alebo 4c, aby našiel u Hildegardy svoju dispozične podmienenú slabú stránku. Znie to jednoduchšie ako to je v skutočnosti. Odborníci sa tím už dlhšie zaoberajú a nie sú ešte na konci, aby mohli nepochybne charakterizovať 12 konštitučných typov, ako aj určiť ich anomálie látkovej výmeny. Hildegardino učenie ide ale oveľa ďalej. Chorobná dispozícia je v skutočnosti o niekoľko úrovni hlbšie uložená. Je to ako pri obsluhe počítača, kliknutím myšky sa otvorí súbor. Potom sa objavia nové súbory, ktoré možno obnoviť, a každým kliknutím sa dostávame bližšie k detailom. Hildegardino uskladnenie prebieha dokonca v dvoch smeroch. Na jednej strane spája makrokozmos a jeho všetko zasahujúcimi vplyvmi, na druhej strane zasahujú jej výpovede o látkovej výmene do mikrokozmu, to znamená do oblasti molekúl a atómov. Predtým spomínaná choroba Morbus Bechterew, je len jedným príkladom preto, ako môže zmena látkovej výmeny viesť k takej ťažkej chorobe. Pravdepodobne vzniká choroba nedostatkom stopového prvku – meď, pretože Hildegarda tu odporúča pre liečenie elektronický obohatené – ionizované – víno s meďou.

Od jednej osoby vieme, že svoju chorobu má pomocou vína pod kontrolou. Ak budú ohrozené osoby vedieť o svojich slabých stránkach, tak môžu vykonať preventívne opatrenia proti týmto chorobám. Zo skúsenosti p. POSCHA

Aj Alzheimerova choroba vzniká na základe dispozície. Je to zmes štiav č.24. „Suchý hlien sa dostáva do človeka a odoženie jeho ducha (myseľ) a vytvára v ňom mylné myšlienky“. Čo sa týka typu títo ľudia nie sú s ničím spokojní, sú tvrdí a preľútostení, ich základnou zmesou je zem – voda, majú statnú postavu….

Pokračovanie

pripravil: Vladimír Bugoš

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 470 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme