Skúsenosti cestovateľa a bádateľa v oblasti staroegyptskej mystiky v exotickej krajine

Arvind Balaraman

obrázok so súhlasom Arvind Balaraman / FreeDigitalPhotos.net

Rád cestuji – cestování beru jako možnost poznat nové země, lidi i jejich kulturu či jako prostředek ke studiu. Zabývám se intenzivně staroegyptskou mystikou a také projekty, spojené s faraonem Achnatonem, a tak je nasnadě, že je Egypt je téměř mým druhým domovem. Do Egypta jezdím již dlouho a poměrně často, a tak bych se rád rozdělil se čtenáři o pár cenných rad.

Ať už jedete s cestovní kanceláří (do Egypta doporučuji, nejste-li dobrodruzi), či na vlastní pěst, neměli byste zapomínat na jednoduché rady a doporučení, kterými byste se měli, v zájmu vašeho zdraví, řídit. Zejména, pokud jedete na poznávací pobyt, měli byste striktně dbát určité opatrnosti, abyste si nezničili jinak nádherné vzpomínky na tuto nádhernou zemi faraonů, která si i dodnes uchovává svoji posvátnou energii a tajemno.

Kurzy s Milošom Matulom

Při cestách do Egypta byste se měli jednoznačně vyhnout pojídání všeho, co je omýváno místní vodou, ať už v hotelech, či mimo ně:

1) čerstvé zeleninové saláty všeho druhu

2) čerstvé omyté ovoce, pokud není ve slupce

3) ovocné saláty

4) zmrzliny ze zmrzlinových boxů

5) voda či jiné nápoje s ledem

Můžete jíst bez obav vše, co je tepelně upravené, v určitých případech je možné jíst i studené předkrmy jako je hummus (salát z cizrny) či baba ganough (salát z lilku). Skutečně se vyhněte zeleninovým salátům, ač hotelové řetězce nabízejí ve svých restauracích jejich nepřeberné variace. Rozhodně je zapovězena voda z kohoutku, a to i při čištění zubů – doporučuji vyplachovat balenou vodou! Rovněž led v jakémkoliv nápoji! Vyhněte se rovněž oblíbenému místnímu nealkoholickému nápoji z cukrové třtiny! Ať vám bude kdokoliv tvrdit, že v něm není voda, lže! Voda v něm je. A to by nemuselo dopadnout dobře.

Doporučuji dát přednost hotelu vyšší úrovně před hotelem nižší úrovně – jde zejména o kvalitu poskytování gastronomických služeb a hygienu vůbec. Personál hotelů 4-5hvězdičkové úrovně je školený zahraničními hotelovými odborníky a bývá často mezinárodními hotelovými řetězci (zejména 5hvězdičkové hotely a resorty) i vlastněn.

Sám jsem zažil jak přepychové hotelové řetězce, tak třeba i takový hotýlek v Malawi, ve středním Egyptě, kam jsem jel jako dobrodruh na vlastní pěst, který měl patrně jen jednu hvězdu, dá-li se to tak vůbec nazvat. Právě při takovýchto cestách můžete zažít to správné dobrodružství, ale musíte být krajně opatrní! Já, ač vegetarián, jsem neměl moc šancí si v Malawi či Tell el-Amarně (někdejší Achnatonovo město Achetaton) vybírat. Jedinou výhodou bylo, že zde bylo velké vedro (+45°C) a tak nebylo na jídlo ani pomyšlení. Vypil jsem však denně asi 7litrů balené vody – tu naštěstí dostanete u každého obchodníka, jako třeba i chlazenou Coca Colu či Pepsi Colu. Při mých otázkách po zelenině či bezmasém jídle všude všichni jen krčili rameny a tak jsem vzal výjimečně zavděk i grilovaným kuřecím masem, které vidíte na ulicích před místními obchůdky či restauracemi na vlastní oči a musí být určitě bio, neboť pochází od místních pěstitelů, žádné velkovýkrmny, jako v Evropě, tam neexistují. Ale zdůrazňuji, že vám stačí kousek jednou denně, já opravdu jinak hlad ani chuť neměl, možná kvůli horku, částečně i kvůli báječné energii, kdy jsem se cítil jak v ráji…

V běžných pouličních restauracích všech úrovní vám však k vámi vybranému grilovanému kuřátku naservíruji další spousty nesmyslů, které jíst nemusíte, zejména opět saláty ne! Pozor opět na vodu ve sklenici, pijte pouze z dobře zavřené lahve. Viděl jsem i takové chytráky, které plnili do plastových lahví vodu z vodovodu, či dokonce z Nilu!

Když už jsme u řeky Nil: tím, že obsahuje určité bakterie, které jsou nám Evropanům škodlivé, není radno se v řece nejen koupat (zapovězeno!), ale i si v ní jen smočit třeba jen ruku, když třeba jedete felukou na projížďku v Luxoru či Asuánu.

Že je voda v Egyptě pro nás skutečnou „faraonovou kletbou“, jsem se přesvědčil právě v dnešní Tell el-Amarně, kde můj egyptský přítel Nasir jel koupit do obchodu balenou vodu pro své maličké dítě, kterému egyptská voda evidentně způsobovala průjmy.

Obdobná ostražitost by měla platit i u jídla, které v hotelech dostáváte v balíčcích na cestu do autobusu, jedete-li na nějaký fakultativní výlet. Kromě vařeného vajíčka a pečiva, případně zabaleného taveného sýru a džusu v krabičce, bych se zbavil všeho ostatního. Navíc v cílových destinacích na tyto „zbytky“ čekají sběrači těchto úlovků z řad chudých egyptských dětí, jejichž rodinám tyto nesnědené potraviny jistě přijdou vhod a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Myslím, že žádná speciální očkování do Egypta nejsou nutná, žádná jsem osobně nevyužil. Jediné, co vždy a každému doporučuji, je: vzít si s sebou určitou dávku kvalitního alkoholu – já osobně, ač tvrdý alkohol nepiji a slivovici už vůbec ne, právě tuto slivovici, domácí od strýčka z Moravy, která má cca 56° alkoholu, pravidelně vozím a aplikuji před jídlem i po něm. A léta s úspěchem!

Jinak se v Egyptě, co se týká jídla a pití, nemusíte bát ničeho.

Rovněž při mých cestách po zemích střední Ameriky (Guatemala, El Salvador a Honduras) jsem pil balenou vodu, ale to bylo tak jediné, jinak žádná zvláštní omezení jako v Egyptě zde nejsou nutná. Ani do těchto zemí jsem se nenechal očkovat. A alkohol? Ten je zde nadmíru dobrý, kvalitní a levný.

Text a fotografie: Miloš Matula

Audio CD s prednáškami Miloša Matulu

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 302 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme