Osteoporóza – tichá epidémia nového storočia

Osteoporóza je systémové, progredujúce ochorenie kostry, ktoré sa prejavuje znížením hustoty a poruchou štruktúry kostného tkaniva. Pri osteoporóze sa mení stavba kostného tkaniva, kosti strácajú svoju pevnosť a lámu sa aj pri nízkej záťaži. Osteoporóza je zákerná choroba a bohužiaľ veľmi rozšírená. Dokonca ju nazývame „tichá epidémia dvadsiateho storočia“, pretože ľudia často ani nevedia, že ju majú a zistia to až vtedy, keď veľké straty vápnika začínajú spôsobovať časté zlomeniny.

Vznik osteoporózy v organizme zapríčiňuje:

1. Pokles produkcie ženských pohlavných hormónov vo vaječníkoch. U žien, ktoré prestali menštruovať pred 1-3 rokmi, a začnú trpieť bolesťami chrbta, vzniká vysoké riziko osteoporózy. V staršom veku, zvyčajne po 65 rokov, sa bolesti rozšíria do oblasti dolných končatín.

2. Následkom starnutia a opotrebovania organizmu a prudkého zníženia váhy,

3. Následkom dlhodobého užívania kortikosteroidných hormónov

4. Ako komplikácia po iných ochoreniach – diabetes mellitus, chronické zlyhanie obličiek, pľúca a priedušky, niektorých druhov rakoviny, rovnako ako dlhšej nehybnosti tela.

5. V poslednej dobe došlo k „omladeniu“ osteoporózy – z doteraz neznámych príčin sa zvýšilo percento zlomenín u detí a mladých ľudí (juvenilná osteoporóza);

Najhorším prejavom osteoporózy sú zlomeniny krčka stehennej kosti, kostí predpažia a zlomeniny stavcov. Hmotnosť, veľkosť a hustota kostí sa zvyšuje, kým ľudské telo rastie. U žien, toto obdobie končí vo veku 20-23 rokov, u mužov okolo 24-27 rokov. Potom dochádza k postupnému zníženiu kostnej hmoty. Vekom sa kosti sa stávajú „chatrné, vetché“ v pravom slova zmysle – mäkšie, porušuje sa držanie tela a chôdza. Osteoporózou trpia takmer všetky vekové kategórie – deti (juvenilná osteoporóza), ženy (viac ako polovica žien po 50-60 rokov) a muži po 65-70 rokov.

Kostra človeka nie je len pohybovým systémom, ale obrovskou „zásobárňou“ minerálnych látok pre organizmus. Počas života človeka sa všetky kosti niekoľkokrát obnovujú a tak sú schopné udržiavať pružnosť. Ale ak kostí „rednú“ rýchlejšie ako prebieha tvorba nového tkaniva, znižuje sa ich celková hmotnosť. Ich pokročilá degenerácia zákonite vedie k osteoporóze. Zníženie kostnej hmoty je bezbolestné a niekedy aj bez akýchkoľvek príznakov po celé desaťročia. V tom vlastne spočíva zákernosť tohto ochorenia.

Problém rozšírenia osteoporózy na Slovensku podporili aj následky Černobyľskej katastrofy. Je preukázané, že 99% izotopov stroncia sa ukladá v kostiach a blokuje voľný pohyb vápnika.

Príčinou vzniku osteoporózy je „nevhodné“ chemické zloženie potravín a škodlivých účinkov toxických zložiek životného prostredia, ktoré vedie k poruchám metabolizmu. Naše telo nedokáže syntetizovať minerály a tak sa môžu dostať len zvonku – voda, jedlo a vzduch (cez kožu).

Prebytok ťažkých kovov a nedostatok vápnika, horčíka, mangánu, zinku, kremíku, medi, porušenie metabolizmu fosforu, vyvoláva v organizme procesy rednutia kostí.

To platí najmä pre moderné deti, ktoré nahradzujú mlieko a syry hranolčekmi a Coca-Colou. Stravovanie u detí zhoršuje vstrebávanie vápniku, čo sa prejavuje aj precitlivenosťou nervovej sústavy, plačlivosťou, ťažkou povahou, skoliózou a častými infekciami a alergiami.

Kostné tkanivo má zložitú štruktúru. Molekuly vápnika, fosforu, horčíka sa medzi sebou udržujú pomocou stopových prvkov, ako sú zinok, mangán, kremík, selén, meď, železo, kobalt. Dokonca, nedostatok bóru vedie k porušeniu metabolizmu vápnika, fosforu, ale aj znížené vstrebávania vitamínu D. I preto liečba osteoporózy nie je ľahká úloha a príjem vápnika samo o sebe nemôže vyriešiť problém, prekvapujúco môže liečbu aj skomplikovať.

Pre efektívnu liečbu je treba vedieť presne, aké prvky chýbajú a prípadne ich aj doplniť, prítomnosť ktorých toxických látok (najmä ťažkých kovov) vedie k defektu štruktúry kostného tkaniva. Osteoporóza vzniká najmä pri prebytku hliníka, stroncia, olova, kadmia, berýlia, ktoré vytlačia z kostí vápnik, horčík, fosfor, zinok, železo a ďalšie prvky (nedokonalá očista pitnej vody). Tento proces je často sprevádzaný zvýšenou tvorbou močových alebo žlčových kameňov.

U žien po pôrode sa tiež môže rozvinúť osteoporóza. Avšak, v tomto prípade je príčinou ochorenia nielen nedostatok vápnika, ale predovšetkým mangánu. Mangán pomáha vyrábať neurotransmiter dopamín, ktorý je zodpovedný za duševnú rovnováhu. To je hlavný dôvod, prečo sú niektoré ženy, ktoré trpia nedostatkom mangánu, po pôrode splašené, alebo výbušné. Okrem toho sa im zvyšuje riziko vzniku cukrovky, ako reakcia na stres pri pôrode.

Okrem toho, mangán pomáha vzniku enzýmu, ktorý je z veľkej časti zodpovedný za obnovu buniek. Hovorí sa, že mangán je stopovým prvkom omladenia. Po menopauze sa znižuje hladina ženských pohlavných hormónov regulovaná bórom, mangánom a meďou. Aj nedostatok týchto stopových prvkov spôsobuje osteoporózu.

Signály, naznačujúce rozvoj osteoporózy:

1.Pprudké zníženie telesnej hmotnosti môže byť rizikovým faktorom pre vznik osteoporózy a zlomenín. Pri úbytku tukového tkaniva a svalov sa znižuje ochrana kostí proti úrazom. Ženy, túžiace schudnúť za každú cenu musia mať na pamäti, že hladovkou ich telo prichádza nielen o tuky a svaly, ale aj o kosti. Bez ohľadu na ich vek, neracionálna vyžíva zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.

2. Dlhotrvajúce bolesti dolnej časti chrbta môžu signalizovať vznik osteoporózy. Rednutie kostného tkaniva stavcov môže viesť k zlomeninám stavcov, ktoré sa vyskytujú úplne nečakane. Preto, pokiaľ v klimaktériu sa začínajú bolesti chrbta a sa mení držanie tela, je potrebná konzultácia osteológa.

3. Vekom medzi stavcové platničky strácajú svoju elasticitu, čo vedie k tomu, že vo veku 60 a 80 rokov, výškovo telo stratí 1 až 2 cm. Strata rastu môže vznikať aj kvôli deformácii stavcov.

4. Zlomeniny končatín po „štyridsiatke“ poukazujú na vysokú pravdepodobnosť výskytu osteoporózy.

5. Pri podávaní steroidov pri liečbe reumatoidnej artritídy, astmy a iných chorôb sa porušuje vstrebávanie vápnika.

6. Fajčenie. Nikotín je nebezpečný pre kosti. Urýchľuje príchod menopauzy, ale aj porušuje vstrebávanie vápnika. Zvlášť nebezpečné je fajčenie pri dospievaní, kedy je intenzívny rast kostného tkaniva.

Dôležitým faktorom, ktorý podporuje vznik osteoporózy je porušenie funkcie štítnej žľazy. Štítna žľaza sa zúčastňuje pri metabolizme vápnika. Porucha jej funkcie je sprevádzaná úbytkom vápnika, svalovými kŕčmi, krehkými vlasmi a hlbokými čiarami na nechtoch.

Prevencia osteoporózy je jednoduchšia ako liečba. Na prevenciu a účinnú liečbu osteoporózy sa veľmi efektívne využíva enterosorbcia (použitie kremičitého sorbentu Sanogel 2x denne). Sanogel uvoľňuje črevnú sliznicu a uchováva množstvo energie, ktorá je nevyhnutná pre aktívne vstrebávanie minerálov z hrubého čreva. Zároveň, ako veľmi účinný absorbent, dokáže zablokovať množstvo toxínov a ťažkých kovov, ktoré negatívne pôsobia na štítnu žľazu a prištítne telieska, alebo priamo blokujú metabolizmus vápnika.

Známy slogan „ detoxikácia sa začína na tanieri“ je veľmi pravdivý. Upozorňuje na konzumáciu jedál s dostatočným obsahom jódu a mede, prípadne obohatenie stravy výživovými doplnkami (panenské oleje, riasy…). Ale najhlavnejším pravidlom je, že strava nesmie prudko znižovať pH! Veľké porcie, príliš sladké, mastné, alebo údené jedlá prekysľujú organizmus, čo si vyžaduje veľké množstvo vápnika na neutralizáciu nadbytočnej kyseliny.

Pre obnovenie rovnováhy VNS (centier vegetatívneho nervstva, ktoré riadia funkciu štítnej žľazy a iných orgánov zúčastnených pri metabolizme vápnika) sa veľmi efektívne osvedčili meditačné dýchacie cvičenia. Metóda „endogénneho dýchanie“ spolu so stravou obohatenou jódom a inými stopovými prvkami, už do troch mesiacov znormalizuje funkciu orgánov, tak dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu.

K zvýšeniu hustoty kostí prospieva cvičenie so záťažou na kosti, ako je bežná chôdza, alebo chôdza po schodoch. Cvičenia spojené s takou záťažou, ako je napríklad plávanie, nemajú vplyv na hustotu kostného tkaniva.

Prevenciou udržiavania hustoty kostného tkaniva, najmä u ľudí užívajúcich lieky, je aj zvýšenie fyzickej záťaže na kostru a udržanie stabilnej váhy (hormonálna substitučná terapia).

MUDr. Alexander Fesenko

MUDr. Fesenko je garant a hlavný lektor v Škole regenerácie

MUDr. Fesenka nájdete v Košiciach, alebo v Bratislave

Prednášky na CD od MUDr. Fesenka
Články od MUDr. Fesenka

Literatúra a preparáty vhodné na riešenie osteoporózy

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
13 481 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme