Máte pocit, že vám chýba energia?

Budíte sa ráno vyčerpaní namiesto toho, aby ste boli plní sily? Nezvládate už robiť to, čo kedysi? Cítite sa unavení? A rozmýšľali ste už nad tým, či nemáte dostatok koenzýmu Q10?

marin

obrázok so súhlasom marin / FreeDigitalPhotos.net

Koenzým Q10 je prirodzene sa vyskytujúca látka, nachádza sa prakticky v každej bunke ľudského tela a je nevyhnutná pre činnosť  niektorých enzýmov. Nie je to chemický liek, ale prirodzená súčasť nášho tela. Koenzým Q10 je veľmi silným antioxidantom, ktorý pôsobí vo vnútri bunky a stabilizuje membrány, čo je nevyhnutné napr. pre vstrebávanie liečivých látok. Okrem toho je kľúčovým prvkom pri produkcii energie. Kvôli týmto vlastnostiam je koenzým Q10 prospešný v mnohých oblastiach – dodáva nám energiu, ktorú vekom strácame, podporuje výkonnosť a bojuje proti predčasnému starnutiu.

Naše prepracované bunky vyžadujú energiu

Približne od 30 roku života trpí naše telo postupným znižovaním produkcie energie. Neraz sa zobudíme a namiesto toho, aby sme sa cítili plní sily, sme vyčerpaní. Na obed sa cítime zmámení, pretože mozgové bunky začínajú trpieť nedostatkom energie, po obede túžime dať si „šlofíka“. Aj sexuálny život je akosi zablokovaný. Táto schéma sa opakuje deň čo deň. Nedostatok energie spôsobuje aj oslabenie imunity. Naše svaly ochabujú a priberáme, pretože po náročnom dni nemáme dostatok sily na to, aby sme sa venovali nejakému športu. A často máme aj depresie, pretože život nie je taký, aký by sme si ho predstavovali. Naše úbohé prepracované bunky si žiadajú energiu – možno práve prostredníctvom koenzýmu Q10?

Kto môže mať nedostatok Q10?

Dominantným zdrojom Q10 u ľudí je jeho biosyntéza v pečeni. Je to však zložitý proces a ak organizmus nemá dostatok kyseliny listovej, vitamínu C, B6, B12, kyseliny pantoténovej, alebo niektorých stopových prvkov, syntéza Q10 sa zablokuje. Nanešťastie sa málo z nás stravuje natoľko ideálne, aby bola tvorba Q10 dostačujúca. Jeho nízku hladinu spôsobuje aj intenzívne cvičenie, fajčenie (aktívne aj pasívne), nezdravé životné prostredie, stres, lieky na znižovanie cholesterolu, ťažké ochorenia. Navyše po 30 roku života začína produkcia Q10 slabnúť a stráca sa schopnosť jeho skladovania.

Komu Q10 pomáha a prečo?

Mechanizmus pôsobenia koenzýmu Q10 bol objavený v r. 1978 Dr. Petrom Mitchellom, nositeľom Nobelovej ceny. Odvtedy sa ním zaoberajú vedci na celom svete. Je urobených množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú významne účinky tejto látky. Okrem toho, že pre zdravých ľudí je úžasným zdrojom energie, je najpreskúmanejší jeho blahodarný vplyv na srdce. Vznik a vývoj chorobných zmien pri kardiovaskulárnych ochoreniach podporuje oxidačný stres a energetický deficit, ktorý ovplyvňuje prácu srdca. Spomenuté javy môže napraviť substitúcia koenzýmom Q10. Klinické výskumy potvrdili pozitívny efekt koenzýmu Q10 aj pri poruchách imunitného systému, obezite, Alzheimerovej či Parkinsonovej chorobe. Tieto poznatky nie sú v žiadnom prípade subjektívne, sú to klinicky overené fakty.

srdce-q10-9a9d660ffa9d061fea68686b9d2780e1-freehiclipart

Nie je koenzým ako koenzým …

Je rozdiel v komerčne dostupných preparátoch s obsahom koenzýmu Q10? Áno, rozdiely sú, a dokonca veľké. Molekula prírodného koenzýmu Q10 má totiž (na rozdiel od syntetickej Q10) inú priestorovú orientáciu – je to tzv. all-trans izomér. Dva izoméry rovnakej látky nemusia mať vždy totožné účinky. Prírodný koenzým Q10 sa vyrába fermentáciou kvasiniek, pri ktorej vzniká už spomínaný 100% all-trans izomér. Niektoré firmy však využívajú lacnejšiu syntetickú alternatívu, ktorej výroba zahŕňa parciálnu fermentáciu a následnú syntézu s použitím látky solanesol, extraktu z tabakových listov.

Prečo je liquid Q10 výnimočný?

Problém s koenzýmom Q10 je ten, že hoci je klasifikovaný ako v tukoch rozpustná zlúčenina, jeho stupeň rozpustnosti v tukoch je extrémne limitovaný. To obmedzuje jeho prirodzenú absorpciu v črevách. Okrem toho je molekula Q10 príliš veľká, aby bola ľahko absorbovaná do krvi. Preto vedci hľadali cesty, ako zvýšiť dostupnosť koenzýmu pre telo. V októbri 2005 sa podarilo výskumníkom v Tishcon corp. vymyslieť systém, ktorý by efektívnym spôsobom dopravil Q10 až do bunky.

Ing. Lucia Šindelková

Nie je koenzým ako
koenzým…
Je rozdiel v komerčne dostupných preparátoch
s obsahom koenzýmu Q10?
Áno, rozdiely sú, a dokonca veľké. Molekula
prírodného koenzýmu Q10 má totiž
(na rozdiel od syntetickej Q10) inú priestorovú
orientáciu – je to tzv. all-trans
izomér. Dva izoméry rovnakej látky nemusia
mať vždy totožné účinky. Prírodný
koenzým Q10 sa vyrába fermentáciou
kvasiniek, pri ktorej vzniká už spomínaný
100% all-trans izomér. Niektoré
fi rmy však využívajú lacnejšiu syntetickú
alternatívu, ktorej výroba zahŕňa parciálnu
fermentáciu a následnú syntézu
s použitím látky solanesol, extraktu
z tabakových listov. Finclubáci už poznajú
prírodný koenzým Q10 v prípravku
Ubigold Q10. Do nášho sortimentu sa
teraz dostáva nový preparát – liquid Q.
Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
10 156 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme