Saw Palmetto chráni prostatu, zvyšuje libido a udržiava hormonálnu rovnováhu

Saw Palmetto sa od nepamäti využívalo v tradičnej severno-americkej medicíne ako afrodiziakum, ale aj na liečbu problémov spojených s prostatou. Pôvodný obyvatelia z juhovýchodnej Ameriky ho využívali na liečbu problémov močových ciest a okrem toho aj ako bežný liečebný prípravok, napríklad pri chrípke, prechladnutí alebo pri bronchitíde.

Saw palmetto – viac info – klik na obrázok

Prvé použitie v medicíne bolo v Amerike v roku 1879 doktorom J. B. Readom z Georgie, ktorý publikoval článok o prospešnosti Saw Palmetta v časopise American Journal of Pharmacy. Poukázal na to, že sa zdá byť účinné pri liečbe množstva zdravotných problémov ako zlepšovať spánok, zmierniť kašeľ, zlepšiť trávenie a zvýšiť hmotnosť a silu.

Čaj z bobúľ sa bežne užíval, v začiatkoch 20. storočia, na liečbu zväčšenej prostaty aj pri infekcií močového traktu. V prípade mužov sa tiež používal na zlepšenie produkcie spermií a libida. Jedno z prvých publikovaných lekárskych odporúčaní, že Saw Palmetto je efektívne pri liečbe problémov s prostatou, sa objavilo v edícii United States Dispensatory z roku 1926.

Bohatosť a rozmanitosť účinných látok 

Vďaka zaujímavým účinkom u ľudí aj u zvierat, ktoré konzumovali plody, bolo Saw Palmetto už od začiatku 19. storočia veľmi dôkladne skúmané viacerými botanikmi. Svojími výskumami potvrdzovali rozmanitosť a množstvo rôznych látok podporujúcich zdravie.

Saw Palmetto obsahuje napríklad kyselinu kaprylovú, olejovú, palmitovú, laurovú, myristovú či kyselinu steárovú. Tieto kyseliny sú nevyhnutné pre zdravý rast aj vývin a samozrejme, prispievajú k zlepšeniu kardiovaskulárneho systému a stavu ciev, čo tiež súvisí s účinkom na lepšiu erekciu.

Viaceré druhy fytosterolov vyskytujúcich sa v Saw Palmetto, prispievajú ku zlepšeniu priepustnosti ciev, čo opäť súvisí so zlepšením erekcie aj celkového stavu cievnej sústavy.

Bohatá koncentrácia flavonoidov – látok s protizápalovým a protivírusovým účinkom, robí túto rastlinu účinnou v boji pred oxidačným stresom a teda predčasným starnutím.

Benefity užívania Saw Palmetto 

Pomoc s liečbou Benígnej Hyperplázie Prostaty – BHP

Saw palmetto môže pomôcť s liečbou BHP, ktorá sa prejavuje pomalým nerakovinným, výrazným zväčšením prostaty, vyskytujúcej sa celkom bežne u starších mužov (okolo 70 roku postihuje až 75% mužov). Pokiaľ BHP ostane neliečená, môže dôjsť k takému stavu zväčšenia, kedy už nebude možné vyprázdniť mechúr.

Uskutočnených bolo viacero štúdií, niektoré potvrdili, že Saw Palmetto by mohlo pomôcť zvýšiť tok moču a obmedziť nočné močenie u mužov.(1, 2). Iná americká štúdia uvádza, že liečba nepriniesla výrazné zlepšenie problémov.(3)  A ďalšie dve štúdie naopak uvádzajú, že denná dávka 320mg extraktu, bola účinná v porovnaní s placebom. (4, 5)

Pomoc pri udržiavaní hormonálnej rovnováhy u mužov

saw-palmetto

viac info
klik na obrázok

Vďaka tomu, že viaceré účinné látky v tejto rastline chemicky pripomínajú mužské hormóny a navyše majú aj podobnú nadväznosť na enzýmy, má Saw Palmetto vplyv na viacero aspektov s ktorými hormonálna rovnováha úzko súvisí.

Napríklad, o Saw Palmetto sa predpokladá, že blokuje enzým, ktorý premieňa hormón testosterón na dihydrotestosterón (DHT), ktorý je obvykle označovaný za jednu z hlavných príčin vypadávania vlasov, najmä u mužov, ale aj u žien. Mnoho štúdií dosiahlo pri dlhodobom a pravidelnom užívaní pozitívne výsledky so zmiernením vypadávania vlasov.

Vďaka tomu, že Saw Palmetto prirodzene obsahuje látky, ktoré chemicky pripomínajú mužské hormóny, pôsobí užívanie aj na stimuláciu hladín pôvodných hormónov. Takáto stimulácia priamo súvisí aj s povzbudením libida a vyššou sexuálnom energiou.

Kombinácia účinku Saw Palmetta na zdravie urogenitálneho systému a hormonálnu rovnováhu z neho robí optimálne liečivo pre tento druh problémov. To najmä preto, že súčasná liečba bežnými liekmi negatívne ovplyvňuje sexuálne funkcie a libido u mužov. Tento efekt potvrdzujú aj rôzne výskumy, ktoré sa zaoberali porovnávaním vplyvu bežných liečiv a Saw Palmetta.

Pomoc pri udržiavaní hormonálnej rovnováhy u žien

Vzhľadom na fakt, že Saw Palmetto prirodzene vyrovnáva hladiny hormónov u mužov tak podobným princípom účinkuje aj na hladiny ženských hormónov. Napríklad stabilizuje zvýšenú hladinu testosterónu aj hladinu androgénov. Znižuje výskyt nežiadúceho ochlpenia na tvári, pôsobí podporne pri liečbe vypadávania vlasov. Užívanie doplnkov so Saw Palmettom môže pomôcť pri problémoch s vaječníkmi, na oslabenie negatívnych prejavov menštruácie a dokonca niektoré zdroje uvádzajú, že tiež prispieva ku čisteniu mliečnych žliaz.

Pomoc pri riešení rakoviny prostaty

Výsledky rôznych štúdií došli k záverom, že extrakt plodu Saw Palmetto vie pomôcť pri riešení rakoviny prostaty a to dvoma mechanizmami. Saw Palmetto zvyšuje produkciu proteinu P57, ktorý je zodpovedný za zmenšovanie nádorov (6, 7) a znižuje produkciu proteinu, ktorý naopak je zodpovedný za rast nádorov (6, 8)

Pre koho Saw Palmetto nie je vhodné

Vzhľadom na fakt, že Saw Palmetto ovplyvňuje hladiny hormónov, je zjavné, že pre deti, tehotné a dojčiace ženy doplnky obsahujúce Saw Palmetto nie sú vhodnou voľbou. V súvislosti s efektom na hormonálnu rovnováhu bolo vo veľmi malom počte mužských účastníkov výskumov zaznamenané prípady kedy počas užívania Saw Pallmeta si muži všimli ťažkosti s dosiahnutím erekcie, bolesti v oblasti hrudníka alebo zmeny libida.

Medzi veľmi ojedinelé, ale predsa sa vyskytujúce vedľajšie účinky patrí aj pobolievanie v oblastí brucha, hnačka alebo naopak zápcha. Týmto žalúdočným problémom sa dá jednoducho predchádzať užívaním Saw Palmetta spolu s jedlom. Okrem toho, aj ľudia so zdravotnými ťažkosťami v oblasti pečene, srdca alebo pľúc by mali užívať extrakt opatrne.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 408 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme