Progesterónový krém navracia zdravie ženám a pomáha pri neplodnosti

V dnešnej dobe ženy dosť často trpia rôznymi problémami, ako PMS, myómy, cysty až rakovina pohlavných orgánov, problematická menštruácia, endometrióza, cievne poruchy, fibromyalgie – bolesti svalov a kĺbov, artritída, osteoporóza, bolestivé prsia až rakovina prsníkov, poruchy činnosti štítnej žľazy, rednutie vlasov, akné, nadváha, únava, podráždenosť a depresie, migrény, problémy s pamäťou či studené ruky a nohy, zimomravosť, návaly tepla a v neposlednom rade majú problém otehotnieť.

zena-postel-free-pixabay

Ale už máloktorá vie, že je to hlavne zapríčinené hormonálnou nerovnováhou – nadbytkom estrogénu a nedostatkom progesterónu. Správny pomer je 1:200 pre progesterón, čo odporúčame vyšetriť zo slín, nakoľko tieto hormóny sa nehromadia v krvi. Tento stav začína byť narušený už vo veku 30 rokov a s pribúdajúcim vekom a stresom sa zhoršuje. Napriek tomuto zisteniu sa dodnes lekári uchyľujú k aplikovaniu hormónov estrogénu, čo zo začiatku môže žena pociťovať pozitívne. Ale postupom času, alebo po vysadení hormonálnej liečby, za cenu hore popisovaných problémov.

Naopak prírodný progesterón zvyšuje libido, chráni prsník a maternicu pred rakovinou, tlmí rast fúzov u žien a rednutie vlasov, pôsobí ako prírodné diuretikum, pomáha eliminovať depresie a stres, zlepšuje spaľovanie tuku, bráni krvným zrazeninám. Ovplyvňuje dva dôležité príznaky menopauzy – návaly a suchosť pošvovej sliznice. Je ochranou proti hypoglykémii, upravuje hormóny štítnej žľazy, pôsobí proti vytváraniu prsných cýst, udržuje zdravé vaječníky, upravuje menštruáciu a mierni kŕče, zmierňuje astmu, alergiu, migrény, nespavosť a epilepsiu. Progesterón je podporou zdravého tehotenstva, kedy je organizmom produkovaný v dávkach 300 – 400 mg denne.

Ak vás trápia menej závažné problémy ako je endometrióza, odborníci odporúčajú aplikovať 15 – 30 mg progesterónového krému denne na zápästia, vnútorné ramená alebo stehná, spodná strana krku, brucho alebo hrudník. Toto množstvo produkuje aj zdravé ženské telo v produktívnom veku od ovulácie (14 dní pred začiatkom menštruácie) denne až do začiatku menštruácie a preto sa používa presne iba v tieto dni. Ak neviete, kedy ovulujete, ale máte pravidelný cyklus, jednoducho si odpočítajte 14 dní spätne od predpokladaného prvého dňa menštruácie. Množstvo odporúčame vypozorovať. Ak krém nezaberá, je možné, že je dávka príliš vysoká a môžu sa progesterónové receptory deaktivovať, alebo ho nepoužívate v správnej fáze cyklu. Účinnosť môže znižovať aj stres, či nadváha. Čím viac tuku, tým viac estrogénu produkuje a vtedy treba množstvo progesterónového krému zvýšiť.

Progesterón nie je možné prijímať perorálne, nakoľko asi 95% sa už v tráviacom trakte premení na neaktívne látku, a to ešte predtým, než sa progesterón dostane do krvi. Dávky by museli byť oveľa vyššie ako pri aplikácii cez pokožku, čo by zaťažovalo pečeň. Pri aplikácii na pokožku je progesterón vstrebávaný do podkožného tuku a cez kapiláry postupne (v priebehu 24 hodín) do krvi.

Neplodnosť

Pri problémoch s otehotnením treba dávky krému zvýšiť (viď článok o endometrióze) a kombinovať s preparátmi Renol (aj pre partnera) a po vybratí Gynex

Pre mužov

Progesterón tiež zvyšuje hladinu testosterónu v tele a zvyšuje jeho účinky. Oba tieto hormóny zvyšujú libido, zlepšujú náladu, pomáhajú udžiavať telesnú hmotnosť, zvyšujú svalovú hmotu, dodávajú viac energie, spôsobujú silnejšie kosti, erekciu a celý rad ďalších zdravotných prínosov.

Osteoporóza

Väčšina ľudí sa domnieva, že estrogén chráni ženu proti osteoporóze – je to jeden z najväčších omylov, ktorým nás „biele plášte“ zavádzajú. Naopak štúdie potvrdzujú, že pri aplikácii progesterónového krému došlo po roku k 7-8% nárastu kostnej hmoty (v 2. roku 4-5% a v 3.roku 3-4% nárastu). Druhá skupina žien bez aplikácie progesterónového krému strácala kostnú hmotu v priemere 1,5% za rok!

Syntetický progesterón

progestella-prirodny-progesteronovy-krem

Progestella
prírodný progesterónový krém

Prírodný progesterón je k dispozícii len vo forme krému a nie tabliet. Rozdiel medzi syntetickým a prírodným progesterónom je podobný ako medzi dederónovou a bavlnenou košeľou. Vo Veľkej Británii sa preto pre syntetický progesterón používa názov progestogen a v USA progestin. Prírodný progesterón je vyrobený z rastliny Wild yam a keďže to nie je možné patentovať, lekári dostávajú od farmafiriem, len ziskové syntetické umelovytvorené „ekvivalenty“. Wild yam (Dioscorea villosa) – slovensky Dioskórea huňatá, je trvalka nízkeho vzrastu (15-20 cm) pôvodom z Číny, dnes už rozšírená aj v Amerike. Na liečebné účely sa používajú sušené korene a odnože.

Syntetický progesterón spôsobuje celý rad vedľajších príznakov: PMS, citlivosť prsníkov, zvýšená krvácavosť, akné, bolesti hlavy, depresie, opuchy, zvýšené riziko vrodených defektov a predčasných pôrodov, poruchy pečeňových funkcií , nežiadúce ochlpenie, nespavosť, nadváha, pľúcna embólia, taktiež blokuje schopnosť tela tvoriť vlastný progesterón a jeho využitie v základných životných procesoch.

Progesterónový krém vynikajúco pomáha pri zbavení sa akné

Pri akné odporúčame ešte Resveratrol, Omega-3, Vitamín D3, EGCG a hlavne zmenu stravy s vylúčením cukru (aj škrobov), mlieka a mliečnych výrobkov.

Rozhovor s doktorkou Helenou Máslovou o manipulaci s pacienty ve zdravotnictví, neplodnosti, …

Jaroslav Dušek a jeho hostia (Gabriela Tuatti, …) – Endometrióza je plač lona

Pri endometrióze ešte odporúčame:
Horčík, zinok, selén, organický jód (zlepšuje funkciu štítnej žľazy), vitamín C, vitamín D, B-komplex, Pestrec mariánsky (detox pečene aj hormonálna rovnováha a plodnosť), omega-3, Ašvaganda (tlmí chronický zápal a autoimunitné reakcie, podporuje plodnosť), Serrapeptáza a prírodné enzýmy zo zeleninových štiav, zelené potraviny, Berberin, MSM, probiotiká, Rebríček, Nechtík, Echinacea, Harmanček, Lapacho, Boswellia, Dračia krvkoreň a listy Púpavy, Rebríček, Nechtík, Harmanček, Medovka, Echinacea, Praslička, Žihľava.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
16 407 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme