Naše bylinky v použití čínskej medicíny

Je známe, že čínska medicína pozostáva z viacerých smerov, zahŕňa napr.: akupunktúru, akupresúru, rôzne masáže, dietetiku a fytoterapiu. Samozrejme, každému smeru predchádza samotná filozofia čínskej medicíny a diagnostické postupy. Viac-menej už všetci poznajú teóriu, že TČM preferuje celostný pohľad na človeka, takže nielen vzťahy medzi orgánmi a ich dráhami a tkanivom, ale dáva dôraz aj na psychiku a vplyv okolia na konkrétneho človeka.

Serge Bertasius Photography

obrázok so súhlasom Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Táto základná filozofia je podložená samotnou diagnostikou, kde ako prvé sa aplikuje tzv. dopytovanie sa. To znamená, že každý terapeut má k dispozícii dotazník, ktorý obsahuje aj 3-4 strany, a zahŕňa otázky od rodinnej anamnézy, cez už prekonané ochorenia, samotný aktuálny stav, kde sa podrobne preberie spánok, trávenie, vylučovanie, potenie, vzťah k teplu alebo zime, … .

 

Potom sa pristupuje k diagnostike z jazyka. Dovolím si povedať, že je to samostatná vedná disciplína, pretože z jazyka sa dá vyčítať nielen stav orgánov, prípadne dráh, ale aj patologické činitele, ktoré daný orgán (dráhu) zaťažuje a v podstate spôsobuje daný zdravotný problém. Pokračuje sa pulzovou diagnostikou, čo je veľmi náročné. Používa sa 28 pulzov na troch pozíciách, troch hĺbkach a na oboch rukách. Každá pozícia, hĺbka a samozrejme typ pulzu veľa odhalí o zdravotnom probléme aj jeho závažnosti. Vraví sa, že až keď terapeut vychytá aspoň 1000 pulzov, tak môže povedať, že to pochopil a má to v prstoch.

Nakoniec sa určuje terapeutický postup, spôsob liečby. Kombinujú sa viaceré smery, takže pacient mnohokrát podstupuje podľa potreby aj masáž, aj akupunktúru a takmer vždy je zastúpená fytoterapia. Dovolím si povedať, že má výsostné postavenie v čínskej medicíne. Všetkým sú dobre známe medicínske huby ako cordyceps, reishi, maitake, judášovo ucho alebo hliva ustricová. Veľa sa popísalo o ich liečivých, priam zázračných účinkoch. Taktiež ste sa určite stretli s produktami, ktoré obsahujú ženšen, kustovnicu, aloe, konope, perilla, ginkgo, zelený jačmeň, … . Skrátka čínska medicína a byliny, ktoré využíva, je momentálne IN.

To by bolo v poriadku, ja osobne mám problém s tým, kto tie produkty ponúka, väčšinou sú to díleri, ktorí ani netušia čo majú v rukách, takže nemôžu vedieť o obmedzeniach v užívaní, tzn. dostanú to aj ľudia, ktorí by to užívať nemali. Díler nerobí diagnostiku, a bez nej sa nedá určiť vhodná liečba. Je to teda pokus – omyl. Tak ako platí v klasickej medicíne: zlá diagnostika – zlá liečba, rovnako to platí aj v čínskej medicíne. To, že ak nepomôže neublíži nie je pravda! Všetky bylinky majú úžasné účinky, ale majú aj svoje špecifiká, takže aj obmedzenia.

TČM každú bylinku presne zaraďuje podľa povahy (chladná, teplá, horúca, …), chuti (sladká, horká, kyslá, …) a tropizmu (srdce, pečeň, obličky, …). Tieto tri vlastnosti určujú účinok bylinky a smer účinku (hore, dole, von, …). Logicky z toho vyplýva, že pri zlom určení (diagnostike) sa chorobný stav môže zhoršiť, v lepšom prípade sa nestane nič, čo ale nemá dobrý vplyv na psychiku.

jin-jang-byliny-akupunktura-freepixabay

V poslednom čase sa čínske bylinky dostávajú do popredia a zabúda sa na naše bylinky, ale aj tie sa dajú rovnako špecifikovať a používať. Celá čínska medicína nie je o čínskych bylinách, ale je to o používaní v praxi jej filozofiu a postupy pri diagnostike.

Príklady :

– zimomrivý človek – potrebuje zohriať – použiť zázvor, škoricu, klinčeky, fenikel, piepor (čierne korenie), …

– človek s pocitmi horúčosti – mäta, lopúch, moruša, praslička, pivoňka drevitá, koreň uhorky, šišiak bajkalský, horec, palina

– zahlienenie – semeno horčice bielej, sladké drievko, mäta, oman, podbeľ

– kašel – semeno marhule, moruša …

Autor: Zuzana Krajčíková Mikulová

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 430 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme