Teória signatúr alebo skrytá moc rastlín

gubgib

obrázok so súhlasom gubgib / FreeDigitalPhotos.net

Na svojich prednáškach často dostávam otázku podľa čoho vyberať vhodné prírodné lieky. Nielen v súvislosti s výberom liečivých rastlín a byliniek odporúčam jednoduchý návod vychádzajúci z dávnej náuky hermetických signatúr. Predpokladom praktického efektu tejto zaujímavej teórie je len dostatok pozorovacieho talentu a predstavivosti. Pokiaľ ste si napríklad všimli, že vlašský orech nápadne pripomína ľudský mozog uzatvorený v lebke, máte šancu  poodhaliť mnohé z doteraz skrytých božích znamení.

Skrytá reč rastlín

Signatúra, kľúč k významu každej rastliny, nie je vždy tak zreteľná ako v prípade vlašského orecha.  Niekedy je potrebné pochopiť aj vzťahy ďalších hermetických disciplín. Hermetizmus – prepracovaný systém okultných náuk (okultus – grécky skrytý) podľa vysokého zasvätenca Herma Trismegista, ktorý prenikol do troch najväčších náuk ľudstva: astrológie, mágie a alchýmie. Svoju úlohu tu hrajú nielen zjavne viditeľné tvary, ale taktiež farby vnútorných štiav či magicko – alchymistické významy.

Signatúra rastliny môže byť ukrytá taktiež pod zemou, ako je to napríklad pri žen-šene, ktorého koreň vyzerá ako telo človeka, vrátane pohlavných orgánov. A skutočne: koreň žen-šeňa výrazne napomáha posilňovať celkovú odolnosť tela a pôsobí ako aj ako afrodiziakum. U nás je dostupná rastlina s podobnou signatúrou – rozchodnica ružová (Rhodiola), ktorej koreň dokonca predčí žen-šeň čo sa týka účinku.

Ďalším zaujímavým koreňom (oddenkom) z hľadiska teórie signatúr je puškvorcový koreň, ktorý pripomína ľudské črevo. Naviac táto rastlina vyrastá z bahna, ktoré predstavuje vnútorné „zahnívanie“. Preto sa puškvorcová droga používa pri vážnych črevných problémoch alebo rakovine krvi. Výťažok z puškvorcového koreňa je obsiahnutý napr. v elixíre Fungilen, ktorý je rovnako ako ostatné Dúhové elixíry zostavený práve na základe teórie signatúr.

Odhalené súvislosti

Čo sa týka spomenutých farieb štiav, za najcennejšiu je v hermetizme považovaná zlatá (žltá), ktorá symbolizuje najvyššiu planetárnu signatúru Slnko. Zlaté mlieko roní napr. lastovičník väčší, ktorý bol veľmi uznávaný už starými mágmi. Popis neobyčajných účinkov lastovičníka by zabral niekoľko samostatných knižiek. Spomeňme aspoň jeho preukázané protirakovinové pôsobenie (liek Ukraine), antibakteriálny a antimykotický účinok, pozitívny vplyv na celkové trávenie (pečeň, žalúdok, žlčník, slinivka, slezina), angínu pectoris a ďalšie neduhy.

Signatúru Slnko majú vo farbe a tvare kvetu taktiež púpava lekárska a nechtík. Tieto liečivky patria rovnako na špičku pomysleného bylinkárskeho rebríčka. Pozrime sa na nie celkom bežné potraviny, pri ktorých signatúry k našej škode väčšinou prehliadame. Plátok mrkvy pripomína ľudské oko, vrátane zorničky a lúčovitých liniek. Pozitívny vplyv mrkvy na zrak je dokázaný. Ešte účinnejšie sú však plody čučoriedky, ktoré okrem dúhovky predstavujú celú očnú buľvu. Podobne pôsobí taktiež baza čierna.

Paradajka má červenú farbu a má štyri komory rovnako ako naše srdce. Vedecké výskumy naozaj dokazujú, že paradajky sú vynikajúcou potravinou pre srdce a krv, podobne ako hroznové víno. Hrozná vínnej révy visia v zhluku, ktorý má tvar srdca. Každé hrozno vyzerá ako krvná bunka a i kôstky pripomínajú malé srdiečka. Plody fazúľ kopírujú tvar ľadvín a skutočne na tento orgán pôsobia blahodarne. Zeler a rebarbora predstavujú ľudské kosti a unikátne obsiahnuté látky  podporujú zdravý rast kostry tela. Sladké zemiaky a topinambury (hľuzy slnečnice topinambur) vyzerajú ako slinivka brušná a skutočne dokážu vyrovnať glykemický index pri cukrovke.

Pre dámy i pre pánov

Hruška, baklažán či avokádo až nápadne pripomínajú maternicu a krčok maternice. Jedno avokádo za týždeň vyrovnáva hladinu ženských hormónov a pôsobí i ako prevencia rakoviny krčka maternice. Bez zaujímavosti nie je ani fakt, že trvá deväť mesiacov než z kvetu avokáda narastie zrelý plod. Funkciu vaječníkov podporujú olivy. K prevencii rakoviny prsníka je možné využiť citrusové plody, ktoré majú podobu mliečnej žľazy a priaznivo ovplyvňujú aj tok lymfy v prsníkoch.

Keď sa pozriete pozorne na jednotlivé pupene brokolice, určite vám svojím tvarom pripomenú spermie s chvostíkom. Podobne tak figy sú plné semien podobných spermiám a visia v dvojiciach ako semenníky. Pri mužskej neplodnosti si preto spomeňte na tieto úžasné plodiny! Pri sexuálnych problémoch sa ponúka skrytá moc banánov, uhoriek či cukety.

Taktiež olej z jedľových šišiek by podľa teórie signatúr mal byť účinným liekom pri mužskej impotencii. Stačí sa pozrieť, ako jedľové šišky rastú smerom nahor a to dokonca napriek odporu zemskej príťažlivosti. Neobyčajný vplyv na sexuálnu potenciu majú rovnako arašidy, ktorých konzumácia bola v mužských kláštoroch dokonca zakázaná. Hlavná účinná látka vo Viagre a ďalších prípravkoch podporujúcich potenciu pochádza práve z arašidov.

Magické účinky rastlín

Niektoré výrazné či zvláštne znaky rastlín si ľudia všímajú od nepamäti. Vetvičky jarabiny s oranžovými plodmi sa priväzovali (a niekde ešte priväzujú) nad dvere domov, aby ich obyvateľov chránili proti blesku, očarovaniu a urieknutiu. Jarabina bola obľúbeným stromom keltských druidov, ktorí ho podľa ochranného znamenia pentagramu na jeho plodoch považovali za magický.

Plody a listy sa sušili a zapaľovali k privolaniu duchov, škriatkov a duchovných radcov. Pre liečebné využitie sa dnes používajú zrelé čerstvé či sušené plody, z ktorých sa pripravujú rôzne sirupy, vína a čajové zmesi. Tie sa používajú pri reumatických problémoch, obličkových chorobách a nedostatočnej činnosti čriev. Od dávnych čias je veľmi vážená taktiež šípková ruža.

Tento ker je spájaný so symbolom ženského božstva, päť korunných okvetných lístkov predstavuje jeho posvätné číslo a šípka ženské lono. Šípkové plody ľudia poznali a používali už v mladšej dobe kamennej a to najmä ako potravinový doplnok. Tieto plody totiž obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a ďalšie dôležité vitamíny a minerálne látky. Čaj zo šípok pôsobí močopudne, má osviežujúci a povzbudzujúci účinok. Dlhodobé užívanie znižuje hladinu cholesterolu v krvi, spevňuje cievy a zlepšuje látkovú výmenu.

Osvedčilo sa tiež podávanie šípkového čaju pri ľadvinovom a močovom piesku a kamienkoch. Šípky je nutné niekoľko minút povariť, vylúhovať a prefiltrovať cez plátenko, aby sme odstránili nežiadúce chĺpky. Za posvätné je ešte dnes považované imelo. Keltskí druidovia túto parazitickú rastlinu uctievali preto, že nevyrastá zo zeme, ale z neba. Zbierali predovšetkým dubové  imelo a to pri zimnom slnovrate.

Bobule sa farbili na zlato ako symbol plodnosti a vitality, aby nahradili stratenú silu Slnka, ktorá v tej dobe bola najslabšia. Keltský zvyk zdobenia oltára imelom prevzali kresťanskí kňazi a do dnešných čias pretrváva zvyk bozkávania sa pod imelom na Vianoce. Stredovekí lekárnici poznali imelo pod názvom „všeliek“ a naozaj ho používali proti všetkým chorobám, najmä  to jabloňové. Dnes predstavuje imelo základný prírodný liek pri rakovine a ďalej sa s úspechom používa pri vysokom krvnom tlaku alebo nervových problémoch.

Autor: Martin Kolár

Medicína v našom E-shope:

Detoxilen elixír – na celkové prečistenie organizmu

Fructavit elixír – na posilnenie a regeneráciu organizmu

Fungilen elixír – na potlačenie nežiadúcich mikroorganizmov

Imunex elixír – pri alergiách a poruchách imunity

Literatúra v našom E-shope:

Lexikon zdraví – Martin Kolár

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
25 312 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme