Umebošky – zdravie sa ukrýva na tom naj-nenápadnejšom mieste.

Slovo UMEBOSHI znamená doslovne „usušené ume“. (BOSHI znamená „sušená“. UME sa zvyčajne prekladalo ako „slivka“. Táto slivka – Prunus mume – je druh marhule. Obyčajná marhuľa je Prunus armeniaca.) Ume na strome nikdy dobre nedozrú. Nezrelé, zelené plody padajú na konci mája alebo na začiatku júna zo stromov. V tomto období sa na konzumáciu nehodia. Sú jedovaté. Tieto nekonzumovateľné „slivky“ neostávali v ázijských krajinách bez použitia. Bolo z nich vyrábané množstvo produktov, z ktorých väčšina má výnimočné a silné liečivé účinky. Umebošky sú najužívanejšie. V Číne, Kórei a Japonsku slúžili ako potraviny aj ako liek.

umeboshi-slivka-canva-download-1m.jpg

Umeboshi slivka – Klik na obrázok

Výroba umebošiek

Japonský strom ume začína kvitnúť na konci februára, alebo začiatkom marca, skôr ako začnú kvitnúť čerešne. Často je na zemi ešte sneh. Ukrytá sila života nežne vyzerajúcich, elegantných bielych kvetov bola mnohokrát ospevovaná v básniach a na obrazoch Ďalekého východu. Z kvetov sa vyvinú plody, ktoré stále rastú. Na konci mája sa zelené plody zozbierajú, tesne predtým, ako začnú žltnúť. Z jedného stromu je možné nazbierať niekoľko tisíc plodov. V tom čase chutia veľmi kyslo.

Čerstvo natrhané plody sa najskôr umyjú a potom sa na slnku na ryžových rohožiach sušia. Nechajú sa von aj v noci. Nočná rosa ich zmäkčí. Nasledujúci deň slivky znovu uschnú na slnku, v noci ich zasa rosa zmäkčí. Tento proces sa niekoľko dní opakuje. Výsledkom sú slivky, ktoré sú stále menšie a menšie a majú množstvo vrások.

Po tejto fáze sa dajú do sudov, prekryjú hrubou morskou soľou a zaťažia závažím. Pôsobením soli a tlaku sa slivky scvrkávajú a šťava z nich sa zhromažďuje na dne nádoby. Pretože sú slivky dobre usušené, šťava ich nezakrýva úplne.

Pri nakladaní do sudov sa k slivkám pridávajú aj purpurové listy byvolej trávy, tzv. listy shiso. Čerstvo odtrhnuté listy sa najskôr rukou rozotrú a zvinú, aby sa narušila rastlinná bunková štruktúra. Takto sa po zmiešaní so slivkami v sude ich farba veľmi rýchlo uvoľní a zafarbí ich na vínovo červenú. Červená farba umebošky charakterizuje a dopĺňa ich zvláštnu chuť.

Keď sú slivky, soľ a shiso v sude zaťažené závažím, sud sa zakryje a nechá sa najmenej 6 mesiacov v pokoji. Umebošky, však, môžu byť naložené aj oveľa dlhšie. Časom sú stále lepšie. Tie, ktoré sú staré šesť až sedem rokov, majú veľkú hodnotu: jedna je schopná zastaviť hnačku.

Prečo používať umebošky

V posledných tridsiatich rokoch podrobili vedci umebošky výskumom, ktoré ukázali, že o ich prednostiach niet pochýb, a že môžu byť aj vedecky potvrdené. Niektoré biochemické vlastnosti už potvrdené boli, ale rad mechanizmov zatiaľ nie je vedecky objasnený.

Bez znalostí biochémie a chemického zloženia umebošiek zmenili intuitívne tradičné civilizácie nepožívateľný plod – vytvorený bohatstvom prírody – na delikátnu požívatinu so silným liečivým účinkom. Umebošky sa tradične používali pri otrave potravinami, pri vodnatosti, srdcovom záchvate, hnačke, alebo zápche, pri problémoch so žalúdočnými šťavami (nadmerné, alebo nedostatočné množstvo žalúdočných štiav), pri cestovaní (kinetóza), bolestiach hlavy ap.

Bolo známe, že zabraňovali fermentácii uvarenej ryže, alebo ju odďaľovali. Tajomstvo takýchto praktických múdrostí bolo v chápaní jinu a jangu. Ak sa pozrieme na spôsob prípravy umebošiek cez energie jin a jang, je nám cena tohto produktu ľahko pochopiteľná.

Čerstvá ume je extrémne kyslá (jin) a zelená (jin). Pri výrobe sa uplatňuje slnečné žiarenie (jang), morská soľ (jang), tlak (jang) a čas (jang). Počas dlhého fermentačného procesu vzniká silná kombinácia veľmi jinových a veľmi jangových faktorov. Výsledný produkt má potom praktické možnosti použitia.

  • Dáva nám možnosť konzumovať potravu jang (ako je soľ), bez toho, aby bolo potrebné piť množstvo vody. Jangové kvality umebošek sú schopné v krvi neutralizovať nebezpečné jinové faktory, ako je napr. cukor, alkohol, jedy a pod.
  • Svojimi veľkými jin kvalitami môže umeboška zmierňovať silné symptómy jang. Čínske a japonské príslovie hovorí: „Ak chceš piť, zober si umebošku. Prestaneš mať smäd.“ Umeboška môže zahasiť smäd práve tým, že okrem silného jangu (soľ) v sebe obsahuje aj silný jin.
umeboshi-slivka-v-miske-canva-download.jpg

Umeboshi slivka – Klik na obrázok

Vedecké vysvetlenie kvality sliviek umeboši

Zhrňme iba niektoré uznávané vysvetlenia blahodarného pôsobenia umebošiek. Ak sa chcete dozvedieť ďalšie podrobnosti, preštudujte si špeciálnu literatúru.

  1. Látky obsiahnuté v ume: proteíny, minerály a tuky v dvojnásobnom množstve ako v ostatných plodoch. Sú tu bohato zastúpené najmä vápnik, železo a fosfor.na 100 g plodov
    Ca Fe P
    Ume 65 mg 130 mg 2,7 mg
    Jablko 3 mg 7 mg 0,2 mg
    Jahoda 14 mg 17 mg 0,5 mg
    Broskyňa 3 mg 13 mg 0,3 mg
  2. V porovnaní s inými plodmi sú umebošky bohatšie aj na organické kyseliny. Tie totiž nie sú počas procesu kvasenia odbúravané.
  3. Alkalizujúci efekt ume: pravidelnou konzumáciou umebošiek si môžeme udržať slabo alkalické pH (asi 7,35). Bez preháňania bola ume nazývaná „kráľovnou alkalickej potravy“. Príjmom 10 g umebošiek môžeme neutralizovať 100 g skonzumovaného cukru. Rovnaké množstvo takto kyselinotvornej potraviny môže byť neutralizované iba príjmom 60 g riasy kombu alebo 230 g fazúľ azuki, alebo 680 g koreňa lopúcha. Sila tohto neutralizačného efektu umebošiek je daná tromi faktormi.
    • Bohatstvo kyseliny citrónovej uľahčuje v tenkom čreve absorpciu alkalických minerálov (železa, horčíka a pod.) z ostatnej potravy. Kyselina citrónová sa spojí s týmito minerálmi a vytvorí ľahko stráviteľnú soľ.
    • Umebošky samotné obsahujú veľké množstvo alkalických minerálov (železo, vápnik, mangán, sodík ap.). Pretože sú tieto minerály trávené v prítomnosti kyseliny citrónovej, je zaručené ich vstrebanie a zužitkovanie.
    • Kyselina citrónová odbúrava v našej krvi a tkanivách kyselinu mliečnu.
  4. Antiseptické a antibiotické vlastnosti: na začiatku päťdesiatych rokov sa podarilo Dr. Kyo Sato (Univerzita Hirosaki) získať z umebošiek antibioticky pôsobiacu substanciu. Zničil mikróby úplavice so šiestimi gramami umeboškového extraktu a mikróby úplavice a stafylokoky pomocou deviatich gramov. Jeho objav sa nestal populárny, pretože penicilín a ostatné antibiotiká boli bežnejšie. V r. 1968 bola izolovaná zložka ume, ktorá mala vplyv na usmrtenie bacilov tuberkulózy.
  5. Ďalšie zložky umebošiek
    • Niekoľko organických kyselín. Podporujú a povzbudzujú funkciu pečene, urýchľujú peristaltiku čriev, majú antiseptický efekt, podporujú trávenie proteínov, pôsobia laxatívne.

Všeobecné fyziologické pôsobenie umebošiek (zhrnutie)

  1. Predchádzajú únave. Únava je zvyčajne ovplyvnená nahromadením kyseliny mliečnej a maslovej v tele. Tie nie sú látkovou výmenou dosť rýchlo odbúravané. Naša krv má kyslý charakter, ak konzumujeme nadmerné množstvo buď extrémne jinovej, alebo extrémne jangovej potravy (cukor, biela múka a živočíšne potraviny), a ak máme obmedzený príjem kyslíka (ovplyvnený nedostatkom pohybu). Prekyslením krvného riečiska sme náchylnejší na infekčné choroby, choroby pečene a choroby staroby. Ako sme už uviedli, umebošky dodávajú substancie, ktoré zabezpečujú rýchle odbúravanie prebytočných kyselín v tele.
  2. Umebošky pomáhajú predchádzať príznakom staroby. Staroba je – jednoducho vyjadrené – oxidačný proces. („Hrdzavenie“ je tiež oxidačný proces.) Umebošky a sójová omáčka tamari majú schopnosť zmierňovať túto oxidáciu.
  3. Umebošky podporujú vylučovanie jedov. Podporou látkovej výmeny totiž zabezpečujú dodávanie energie stále aktívnym bunkám ľadvín a pečene. Tieto orgány môžu, teda, svoju normálnu funkciu – vylučovanie jedov z tela – vykonávať na vyššej úrovni.

Kombinácia týchto troch fyziologických vplyvov pomáha k omladzovaniu tela a zvyšovaniu vitality.

umeboshi-slivka-canva-download.jpg

Umeboshi slivka – Klik na obrázok

Ako využiť umebošky ako domáci liečivý prostriedok

Umebošky ako také

Môžete ich konzumovať samotné, alebo ako nápoj – v horúcej vode, alebo čaji bancha, prípadne vložiť kúsky umebošiek do ryžových gúľ.
Používajte umebošky v nejakej vhodnej forme v prípade:

  • prekyslenia žalúdka
  • črevných problémov
  • únavy
  • po požití takej škodlivej potraviny, akou je cukor (Pozn. prekl.: POZOR! Primerané množstvo je cca ½ slivky 3x týždenne. Iba v procese liečby inak.)
Zuhoľnatené umebošky

Grilujte väčšie množstvo umebošiek v rúre pod roštom, až je ich povrch čierny. Upečenú dužinu potom rozdrvte na prášok. Konzumujte trochu tohto prášku s polievkovou lyžicou horúcej vody, alebo s čajom bancha. Tradičný spôsob prípravy zuhoľnatených umebošiek je nasledujúci:

Položte niekoľko sliviek umeboši do kameninového hrnca. Hrniec zakryte a postavte ho na pol hodinu do ohňa. Počas procesu pečenia bude unikať čierny dym. Ak sa dym už neobjavuje, je uhoľnatenie dokončené. To sú zuhoľnatené umebošky.

Pomáhajú:
  • pri nachladnutí (vezmite si trochu zuhoľnatených umebošiek s trochou horúcej vody)
  • pri hnačke (v prípade silnej hnačky pridajte trošku pečených umebošiek ku krému kuzu. Pre dojčatá je lepšie dať prednosť krému kuzu s opraženou riasou kombu)
  • pri žalúdočných vredoch
  • pri črevnej tuberkulóze
  • pri rakovine čriev.
Pečené (zuhoľnatené) jadrá umebošiek

Nevyhadzujete kôstky z umebošiek. Nájdete v nich jadro. Toto jadro môžete konzumovať ako orech. V najlepších umeboškách, ktoré boli fermentované dlhý čas, sa soľ a farba dostali až k jadru.

Jadrá môžete v rúre pri veľmi vysokej teplote opražiť. Potom ich rozomeľte na čierny prášok, alebo znovu nechajte zuhoľnatieť v kameninovom hrnci. Prášok uchovávajte v pohári. Získali ste veľmi jangový prostriedok. Ak máte žalúdočné problémy, bolesti čriev, hnačku, potom vám čajová lyžička tohto prášku spoločne s trochu čaju bancha veľmi pomôže. Prášok slúži tiež ako korenie. Je možné ním posypať ryžu, alebo obilie.

Ume-sho-ban

Rozdrvte dužinu jednej umebošky. Pridajte ½ čajovej lyžičky sójovej omáčky, horúci čaj bancha (1/2 – 1 šálku, podľa chuti). Je možné pridať aj niekoľko kvapiek ďumbierovej šťavy. Dobre zamiešajte a vypite. Tento prípravok nie je vhodný pre deti a dojčatá. Im dajte umeboši-kuzu (č. 245) alebo ume-sho-ban bez ďumbierovej šťavy a s menším množstvom sójovej omáčky.

Nápoj pomáha pri:
  • bolestiach hlavy, ktoré vznikli nadmernou konzumáciou jinových potravín
  • žalúdočných problémoch (nevoľnosť, nechuť do jedla)
  • únave
  • anémii, zlej kvalite krvi a ochabnutom krvnom obehu
  • pri otrave kysličníkom uhoľnatým.
Ume-sho

Dá sa kúpiť v špecializovaných obchodoch. Dužina umebošky sa zomelie a rozvarí na hustú pastu spoločne so sójovou omáčkou a vodou. Malé množstvo tohto prípravku môžete použiť ako korenie. Ak ½ čajovej lyžičky tejto pasty rozpustíte v čaji bancha, získate ume-sho-ban.

Bujón umeboši

Dajte jednu umebošku, 1 čajovú lyžičku rybacích vločiek bonito a jednu čajovú lyžičku sójovej omáčky do misky. Zalejte horúcou vodou. Pridajte ½ listu na jemno pokrájanej nori. Tento nápoj rýchlo odstráni únavu.

Umeboši-kuzu a ume-sho-kuzu

Použite v prípade slabosti, pri nachladnutí, alebo hnačke.

Šťava z umebošiek

Nevylievajte tekutinu, ktorú nájdete na dne nádoby s umeboškami. Zmiešaná s horúcim čajom poskytne nápoj, ktorý pomáha pri zažívacích problémoch, pri vylučovaní jedov, alebo pri letnej úplavici. Môžete ju tiež použiť ako obklad pri infekčných chorobách kože (infekčný ekzém).

Podobnú šťavu môžete získať, keď dužinu niekoľkých umebošiek uvaríte v čaji bancha alebo vo vode. Dostanete ružovú tekutinu. To je jang nápoj, ktorý môže byť použitý namiesto slanej vody na ošetrenie popálenín, alebo na vaginálny výplach.

Aby sa získalo väčšie množstvo šťavy na komerčné účely, používa sa iný spôsob výroby ume. Je opísaný pod heslom ume ocot.

Čaj z umebošiek

Varte dužinu jednej umebošky ½ hodinu v 1 l vody. Prefiltrujte cez sito. Ak je to nutné, ešte rozrieďte vodou. Keď tento čaj konzumujete v lete studený, je veľmi osviežujúci.

Špeciálne liečivé možnosti použitia umebošiek

  1. Nechuť do jedla. Nechuť do jedla môže mať niekoľko príčin: choroby žalúdka, choroby pečene, starosti, horúčavy a pod. V každom z týchto prípadov bude umeboška stimulovať normálne vylučovanie žalúdočných štiav. Tým, ktorí počas liečby majú stále malú chuť do jedla a cítia sa slabí, môžete podávať namäkko uvarenú ryžovú krupicu s jednou umeboškou.
  2. Zápcha. Ak trpíte zápchou, vezmite si každé ráno jednu umebošku s trochou čaju bancha. A to hneď po opustení lôžka alebo pri raňajkách. Užívajte iba obmedzenú dobu.
  3. Úplavica, týfus, paratýfus a pod. Zistilo sa, že rôzne mikróby odumrú, ak sú vystavené pôsobeniu štiav z umebošiek – bacil cholery po 5 minútach, týfus po 10 minútach, paratýfus po 20 – 30 minútach a úplavica po jednej hodine.
  4. Zápach z úst. Môže maž veľa príčin: problémy so zubami, ďasnami, kvasenie v črevách, problémy pľúcne a pod. Každý proces, spojený s viacej alebo menej silným rozkladom, nesie so sebou istý pach. Umeboška pôsobí proti hnilobným procesom.
  5. Otrava potravinami. Ak po konzumácii mäsa, vajec, rýb a pod. dostanete kŕče, hnačku, alebo začnete vracať, vezmite si umebošku, alebo ume-sho ban. Môže sa dostaviť vracanie. V takom prípade vypite ešte jednu šálku ume-ôsho-ban.
  6. Pľuštenie (nár. opica, či kocovina). Je spôsobené otravou alkoholom a môže sa prejavovať ako nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy, mdloby a pod. Umeboška je proti tomu najlepším prostriedkom.
    • Namočte jednu umebošku na 5 minút do horúcej vody, alebo do čaju bancha. Vypite túto tekutinu a slivku skonzumujte.
    • Alebo si vezmite jednu pečenú umebošku s trochou čaju bancha.
  7. Kinetóza (v aute, alebo lietadle, morská choroba). Tradične bola umeboška úspešne používaná pri nevoľnostiach na cestách. Zaujímavá ľudová múdrosť uvádza, že nevoľnosti zabránime, keď sa počas cesty upevní umeboška na pupok. Aj v súčasnosti niektorí ľudia tvrdia, že to pomôže.
  8. Bežné nachladnutie, chrípka. Ak sa stravujeme makrobioticky a umebošky konzumujeme pravidelne, nedostaneme sa prakticky nikdy do stavu bežného nachladnutia, ani neochorieme na chrípku. V čase, keď začíname s makrobiotikou, je možné, že sa prejavy nachladnutia objavia. Niekedy ešte častejšie ako predtým, lebo telo sa začína čistiť. Po niekoľkých mesiacoch makrobiotiky bude nachladnutie výnimočné. Ak sa nachladnutie alebo chrípka prejavia, vezmite si opraženú umebošku, vmiešanú do trošky horúcej vody.
  9. Ranná nevoľnosť. Tehotné ženy túžia často po kyslej potrave (citrónoch, grepoch, kyslej kapuste). Táto požiadavka môže byť prvým znakom ťarchavosti. Počas tehotenstva má krv sklon k prekysleniu. Konzumáciou kyslej potravy sa pokúša tehotná žena inštinktívne o alkalizáciu krvi. Ak jedáva potraviny, ktoré sú kyselinotvorné (biely chlieb, cukor, mäso a pod.), jej krv ostane prekyslená a bude vydaná vracaniu a nevoľnosti.
  10. Ranné vracanie sa často uvádza ako obligátny alebo normálny symptóm ťarchavosti. Nie je to pravda, je to, naopak, škodlivé. Znamená to, že krv tehotnej ženy je neustále prekyslená. Tým ohrozuje rôzne orgány a telesné štruktúry: pečeň, zuby, kosti a ďalšie. Nakoniec ich môže úplne vyčerpať.

Ostatné ume produkty

Umepasta sa vyrába rozomletím dužiny dlhoročne kvasených liečivých sliviek – umeboshi. Používa sa na posilnenie organizmu, pomáha pri príznakoch nevoľnosti, ako prísada do jedál, alebo ako dochucovadlo. Má slano-kyslú chuť.

Ume ocot (ume-su). Na prípravu umeboškového octu sa čerstvo natrhané listy zelenej slivky najskôr umyjú a potom sa naložia do sudov, spoločne so shisom a soľou. Slivky sa vopred nesušia. Navrch sa položí závažie. Pretože slivky neboli usušené, je z nich pôsobením soli bohato vylučovaná šťava a závažím vytlačovaná tak, že sú rýchlo zaliate tekutinou. Táto tekutina je nazývaná ume ocot, aj keď z chemického hľadiska octom nie je. Je, však, kyslá a slaná, a môžeme ju použiť ako náhradu za ocot. V kvalite je vzhľadom k normálnemu octu úplne bezkonkurenčná. Okrem bežného použitia má ume ocot liečivé kvality, potrebné ako ostatné ume produkty. Pomáha pri trávení a stimuluje funkciu čriev.

Ume ocot ako nápoj

Vypite malý likérový pohárik plný ume octu. Ak je na vás veľmi silný, zmiešajte 1 – 2 čajové lyžičky ume octu so šálkou horúcej vody. Nápoj povzbudí trávenie. Odporúča sa najmä pri črevných bakteriálnych infekciách (týfus, úplavica a každý druh hnilobného procesu).

Ak ume ocot dlhší čas povaríte, získate hustú tekutinu, ktorá je dosť silná na to, aby sa vysporiadala s každým zažívacím problémom, alebo toxickým stavom. Skonzumujte malú čajovú lyžičku alebo toto množstvo zmiešajte s horúcou vodou. Podľa našej skúsenosti je to veľmi silný liek, silnejší ako všetky prostriedky z lekární. Pomôže za dva až tri dni zlikvidovať problémy žalúdka alebo úplavicu, či iný zažívací problém, najmä ak sa prejaví počas cestovania. V týchto prípadoch pite každý deň 2 – 3 šálky.

Tekuté ume prostriedky majú oproti umeboškám výhodu: dostanú sa oveľa rýchlejšie do dvanástnika a do čreva a to iba s málo zmeneným pôsobením. Pevné produkty ostávajú nejaký čas v žalúdku, kde sa ich vplyv pomocou tráviacich štiav pomaly znižuje.

Dobrá cesta k zamedzeniu rannej nevoľnosti je kúsok umebošky ku každému jedlu.

Zdroj: z knihy „Potraviny, liek náš každodenný – Kushi Michio“

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
25 093 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme