Doprajte svojmu dieťatku zdravý psychický a telesný rozvoj.

Veľmi blízky kontakt dieťatka s rodičom predstavuje v prvom roku života podmienku pre zdravý psychický i telesný rozvoj dieťatka. Nosenie je ideálny spôsob, ako udržiavať s dieťaťom prepotrebný telesný kontakt. Dojča by sme mali nosiť minimálne tri hodiny denne.

imagerymajestic

obrázok so súhlasom imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

V rodičovskom náručí dieťa zažíva bezpečie a istotu. Dieťatko sa cíti veľmi bezpečne a príjemne v dôvernom schúlení. Túlenie sa k mamičke mu pripomína dôverne známy svet pred narodením. Počuje tlkot jej srdiečka, jej hlas, cíti jej pohyby, jej teplo, je schúlené v klbôčku. Toto všetko je nesmierne potrebné pre rozvoj tzv. základnej dôvery.

Dieťatko tak od najútlejšieho veku získava prepotrebné základy sebadôvery, zdravého sebavedomia a sebaúcty. Bezpečie a istotu, ktorú zažilo v rannom detstve, si nosí ukryté vo svojom vnútri po celý život. Z toho dôvodu sa neskôr ľahko osamostatňuje, stáva sa smelším, spoločenskejším, oveľa lepšie dokáže neskôr odolať nástrahám, akými sú napríklad úzkostlivosť, depresia, rôzne druhy závislostí.
Výhody nosenia však vidno aj okamžite. Dieťatko je oveľa pokojnejšie, lepšie spinká, ustupujú alebo sa zmierňujú bolesti bruška.

Rovnako nosenie prispieva i k rozvoju intelektu. Dieťa vidí oveľa viac zo svojho okolia, je v „centre diania“, rodič mu pri nosení zvykne viac rozprávať či spievať. Mozog tak dostáva viac podnetov pre vývoj. Dieťa trávi viac času v „stave tichej ostražitosti“, čo je optimálne pre učenie. Ak je dieťatko unavené, spokojne zaspinká a v šatkovaku v náručí je chránené pre nadmernými podnetmi.

Tesný kontakt rodiča s dieťatkom ešte viac rozvíja ich nádherný vzájomný vzťah. Najdrahšie stvorenie patrí čo najviac do rodičovej náruče! Rodič sa tak oveľa rýchlejšie učí rozpoznávať potreby svojho dieťatka. Privinúť si dieťatko k sebe znamená utužovať lásku, intuíciu a radosť z rodičovstva.

Pobyt v šatkovaku je ideálny aj pre telesný a motorický rozvoj. Dieťatko leží v tzv. „klbôčku“, najvýhodnejšej polohe počas prvých mesiacov života. Rozvíjalo sa tak pred narodením a po narodení sa postupne prispôsobuje novému svetu. Pohyby, ktoré na dieťatko pôsobia počas chôdze, pozitívne vplývajú na jeho nervový systém.

Šatkovak predstavuje pre rodičov chrbát minimálnu záťaž. Váha dieťatka je rovnomerne rozložená na rodičových ramenách, chrbte a bedrách. V šatkovaku možno v polohe na boku pohodlne nosiť i trojročné dieťa. Ak nosíte dieťatko od narodenia, nepociťujete žiadnu záťaž ani s jeho pribúdajúcou váhou.

Praktické výhody nosenia dieťatka v šatkovaku tiež stoja za uváženie.
Mamička môže kdekoľvek ( i počas chôdze) diskrétne dojčiť. Ocenia to nielen mamičky, ktoré sa rozhodli dojčiť na požiadanie, ale i tie, ktoré dojčia v určitých časových intervaloch a potrebujú odísť z domu na trochu dlhší čas.

So šatkovakom sú rodičovi ľahko dostupné miesta, kam je obtiažne ísť s kočiarikom. Obchody, dopravné prostriedky, výlet do lesa, návšteva výstavy či rozkopaná ulica neprestavujú žiadny problém. S dieťatkom v šatkovaku máte vo väčšine voľné ruky a môžete tak zároveň robiť niektoré činnosti. Šatkovak sa dá ľahko skladovať, udržiavať, je veľmi kvalitný a nevyžaduje veľkú investíciu z rodinného rozpočtu.

Nosením dieťatka investujete do jeho zdravého duševného a telesného rozvoja a poskytujete mu veľa príjemných zážitkov. Úsmevy nad kočíkom, hladkanie ba dokonca ani rôzne masáže nenahradia dieťaťu zážitok z nosenia, pri ktorom sa opäť cíti v jednote a súlade so svojou matkou a ktorý ho napĺňa spokojnosťou a šťastím.

Baby Vak  je určený na nosenie novorodencov, dojčiat a batoliat.

Pred použitím prevlečte užší koniec vaku cez kruhy, čím utvoríte vak na nosenie. Upravte si veľkosť vaku tak, aby ste dieťa mohli niesť bezpečne a pohodlne. Čím ste vy alebo dieťa menšie, tým viac vak stiahnite, a tým bude užší koniec dlhší. Kruhy môžete stiahnuť až k miestu, kde začína mäkká vypchávka. Po úprave veľkosti musí užší koniec vaku presahovať kruhy najmenej o 10 cm. Kruhy podložte vankúšikom, ktorý je za kruhmi. Slučku si prevlečte cez hlavu a položte na rameno tak, aby ste mali jej širší koniec na chrbte. Ak máte dieťa vo vaku a chcete si upraviť veľkosť vaku, jednou rukou dieťa nadľahčite a druhou pritiahnite alebo povoľte užší koniec vaku. Dieťa i vy sa budete cítiť pohodlnejšie, keď bude vak čo najviac pritiahnutý k telu. VŽDY dbajte na to, aby dieťa malo zadoček pevne uložený vo vaku. Počas prvých dní nosenia je vhodné dieťa jednou rukou pridržiavať.

Možné polohy dieťatka

V BABY VAKu môžete dieťatko nosiť v rôznorodých polohách, prispôsobujúc nosenie meniacemu sa veku a hmotnosti dieťatka. Vak je obojstranný, je vhodné nosiť ho striedavo na ľavom a pravom ramene. Toto sú základné polohy. Záleží len na vás a vašom dieťati, aká poloha vám bude vyhovovať. (Ak máte dvojčatá, dajú sa nosiť naraz v dvoch vakoch.)

Kolíska

Klokanček

Sedačka

Často kladené otázky a odpovede:

Od kedy môžem dieťa v baby vaku nosiť a do kedy?

Dieťatko možno nosiť hneď od narodenia (v polohe „kolíska“). Smerom nahor nie je nosenie obmedzené, baby vak má nosnosť 50 kg. Väčšinou rodičia postupne prestávajú dieťa nosiť, keď má približne dva a pol roka, príp. tri roky, závisí to od povahy dieťaťa. Dieťa pravidelne nosené od malička, sa rýchlejšie osamostatňuje, takže nosenie prirodzene ukončí samo.

 

Aké sú výhody baby vaku oproti iným nosičom?

V baby vaku môžete nosiť dieťatko už od prvého dňa života, prispôsobuje sa rastu dieťatka, je možné nosiť vo viacerých polohách, ktoré sa dajú meniť aj vtedy, keď je dieťatko umiestnené v baby vaku, spiace dieťa možno poľahky položiť a z nosiča sa vyvliecť bez toho, aby sa dieťa zobudilo, úväz je veľmi pevný, a pritom sa s ním dá ľahko manipulovať.

Je baby vak pre dieťa bezpečný a zdravotne nezávadný?

Baby vak je vďaka svojmu špecifickému prevedeniu a kvalite látky veľmi bezpečný, jeho nosnosť je 50 kg. Vždy sa však pridržiavajte návodu na použitie, dbajte na to, aby malo dieťatko zadoček bezpečne vo vnútri a neriskujte „krkolomné“, neosvedčené polohy. Baby vak je certifikovaný pre normy v SR.

Môžem dať dieťa do baby vaku v perinke?

Áno, baby vak sa poľahky prispôsobí.

Ako nosiť dieťa v chladnom počasí?

Dieťa môžete teplo obliecť a do baby vaku ho dať aj v perinke a potom si dať baby vak na kabát. Alebo, ak máte širší kabát alebo bundu, oblečte sa vy aj dieťa menej (navzájom sa budete dobre zohrievať), dajte dieťa do baby vaku a naň si oblečte kabát. Takto sa dá aj v zime bez problémov dojčiť.

Dá sa v baby vaku dojčiť dieťa?

Samozrejme, a to veľmi pohodlne a diskrétne. Najlepšie sa vám bude dojčiť v polohe „kolíska“, no nejedna mamička dojčí aj v inej polohe, napríklad v polohe „sedačka“. Látku baby vaku zhrňte tak, aby ste obnažili prsník, druhú stranu baby vaku naopak povytiahnite vyššie, ak chcete dieťatko diskrétne zakryť. Dojčite v sede, prípadne v stoji, no ak budete potrebovať, baby vak vám umožní dojčiť aj počas chôdze.

Môžem nosiť aj predčasne narodené dieťa?

Áno, je to pre ne veľmi prospešné, bábätká majú z nosenia veľký úžitok, nahrádza im pobyt v mamičkinom brušku, ktoré museli predčasne opustiť. Nosené bábätká prospievajú lepšie.

Umožní mi baby vak mať obe ruky voľné?

Áno. Treba ho však mať dostatočne pritiahnutý k telu, aby bolo dieťatko v bezpečnej pozícii. Najvýhodnejšia je poloha, keď dieťatko sedí obkročmo vpredu, na boku alebo vzadu, ale dá sa tak nosiť aj v ležiacej polohe.

Čo ak dieťa v baby vaku zaspí?

Dieťa môžete pokojne nosiť po celý čas, kým spinká. Alebo, ak zaspalo v polohe „kolíska“, presvedčite sa, či je už vo fáze hlbokého spánku, a opatrne ho položte na postieľku. Baby vak nemusíte rozopínať, stačí sa z neho poľahky vyvliecť. Malé dieťa najprv psí vo fáze ľahkého spánku – ak by ste ho položili počas tejto fázy, pravdepodobne sa zobudí. Po 10 – 15 minútach sa spánok dostatočne prehĺbi a môžete dieťa položiť. Hlboký spánok poznáte podľa toho, že detské končatiny sú úplne voľné a tvárička je nehybná, dieťatko pokojne zhlboka dýcha. Ak dieťatko zaspalo vtedy, keď ste ho niesli v polohe „sedačka“, povoľte úväz spony, opatrne dieťatko presuňte do polohy „kolíska“ (nožička, ktoré malo doteraz obkročmo okolo vás, mu dajte spolu) a potom ho položte.

Aký dlhý čas môže dieťa tráviť v baby vaku?

Dr. William Sears odporúča nosiť malé deti minimálne tri hodiny denne. Ak by ste dieťa nosili príliš dlho a bolo by mu to nepríjemné, dá vám to najavo nespokojnosťou. Niektoré deti sa vydržia nosiť veľmi dlho, iným vyhovuje tráviť čas v baby vaku hlavne počas spánku, iným sa zasa naopak páči v baby vaku viac v bdelom stave, to sa však môže s vekom meniť.

Nebude ma bolieť z nosenia chrbát?

Nie, ak budete baby vak nosiť správne. Hmotnosť dieťaťa sa totiž rovnomerne rozkladá na plecia, chrbát, boky. Baby vak treba mať dostatočne pritiahnutý, aby bolo ťažisko dieťaťa čo najbližšie k Vášmu telu. Vzadu na chrbte má látka baby vaku smerovať od pleca, na ktorom ho nosíte, čo najnižšie k protiľahlému boku – aby bola hmotnosť rozložená čo najsymetrickejšie. Ak začnete pociťovať nepríjemný, prípadne bolestivý pocit, nepokračujte v nosení, ale baby vak si upravte, aby ste sa opäť cítili pohodlne. Môže sa stať, že spočiatku bude pre vás nosenie trochu náročnejšie, avšak pravidelným nosením si váš pohybový aparát na nosenie rýchlo zvykne a dokážete nosiť i niekoľko hodín, tak ako tisíce (a v našej histórii milióny) iných mamičiek a oteckov.

Neostane na mne dieťa príliš závislé?

Práve naopak. Nosené deti sú oveľa sebavedomejšie a majú menej problémov pri osamostatňovaní, ako ich nenosení rovesníci.

autor: MUDr. Jela Maliariková, psychiatrička a mama 4 detičiek

Knihy pre ženy, tehuľky, mamičky a ich deti nájdete tu

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 008 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme