Ako si chrániť srdce a krvný obeh počas tehotenstva

ID-100240225

obrázok so súhlasom patrisyu / FreeDigitalPhotos.net

Hoci je tehotenstvo, čiže gravidita, považované za fyziologický, teda normálny stav organizmu ženy v primeranom veku, predsa len znamená zvýšenú záťaž pre srdce a krvný obeh. Pokiaľ je srdce zdravé, s takouto záťažou sa vyrovnáva väčšinou ľahko. Ak je však postihnuté už pred otehotnením kardiopatiou (t.j. akýmkoľvek ochorením srdca všeobecne), môžu nastať problémy s jeho prispôsobením sa zvýšeným nárokom na krvný obeh.

Zdravé srdce je schopné vyrovnať sa so zvýšenou záťažou normálne prebiehajúceho tehotenstva na krvný obeh spravidla bez problémov. Avšak iná je situácia, ak je srdce ženy postihnuté nejakým ochorením (napr. vrodenou srdcovou chybou, reumatickým ochorením srdcových chlopní a pod.) už pred otehotnením. V takom prípade záleží na stave obehovej kompenzácie a rezervných kapacitách srdca, ako sa s novou situáciou dokáže vyrovnať.

Počas tehotenstva sa zvyšuje objem cirkulujúcej krvi a tiež prísun kyslíka do maternice, zároveň mierne klesá krvný tlak najmä v jeho diastolickej zložke, t.j. spodný, čiže srdcový tlak. Od tretieho mesiaca gravidity ale stúpa žilový krvný tlak v dolných končatinách. Toto uľahčuje a napomáha (spolu s hormonálnymi zmenami) vzniku varixov a hemoroidov, t.j. kŕčových žíl a zlatej žily. Najväčšie nároky na prácu srdca a krvný obeh sú kladené počas ôsmeho mesiaca tehotenstva, v tom poslednom, deviatom mesiaci, sa už hodnoty srdcovej činnosti upravujú.

Ochorenie srdca sa diagnostikuje asi u 1-2 % gravidných žien. V prevažnej väčšine sú to chlopňové chyby po prekonanej reumatickej horúčke, vrodené srdcové chyby, ďalej artériová hypertenzia, bakteriálna endokarditída, kardiomyopatie,… Tieto postihnutia srdca sa môžu v dôsledku zvýšenej záťaže tehotenstva na krvný obeh prejaviť rôznym stupňom obehovej slabosti, čiže srdcového zlyhania. Zvýrazní sa dýchavica, najmä v súvislosti s fyzickou námahou, býva zvýšená únava, rýchla srdcová činnosť s pocitom palpitácie (búšenia srdca), nevýkonnosť, môžu sa objaviť opuchy dolných končatín, a podobne. Príznaky srdcovej slabosti bývajú spočiatku nenápadné. Napríklad kašeľ, ktorý samotná postihnutá môže pripisovať bežnému prechladnutiu, je neraz prejavom začínajúceho srdcového zlyhávania. Kardiálny nález v takýchto prípadoch musí zodpovedne posúdiť kardiológ a včas rozhodnúť o účinných opatreniach, jednak režimových (dostatok pokoja, odpočinku, fyzické šetrenie, obmedzenie príjmu kuchynskej soli,…) ako aj liečebných (vhodná medikamentózna liečba s ohľadom na jej možné riziká, vedľajšie účinky a kontraindikácie). Pritom je počas celej gravidity dôležitá sústavná spolupráca s gynekológom – pôrodníkom , ktorý sleduje priebeh tehotenstva a vývoj plodu. Ak sa objavia známky obehovej dekompenzácie, potom je dôležitý pokojový režim a nezriedka aj hospitalizácia tehotnej až do konca gravidity. V medikácii počas gravidity sa nesmú podávať lieky potenciálne škodiace plodu.

Prevencia vzniku komplikácií počas tehotenstva, ako aj zhoršenia už jestvujúceho chronického postihnutia srdca tehotnej, spočíva v pravidelnej životospráve budúcej mamičky. Jej súčasťou je zdravá strava s dostatkom zeleniny, vitamínov, minerálov a vlákniny, primeraný pohyb, zároveň dostatok odpočinku, relaxu a spánku, tzv. psychohygienický režim. Samozrejmosťou musí byť stránenie sa všetkých škodlivín – nikotínu, alkoholu, väčšieho solenia, nadmerného požívania kofeínu, stresových situácií,…

Z prírodných produktov Energy sú ako doplnky výživy vhodné najmä bylinné krémy Pentagramu, ktoré sa aplikujú lokálne a nie sú rizikom vedľajších reakcií pre matku a vyvíjajúci sa plod.

Na podporu funkcie srdca a ciev sa odporúča bioinformačný krém RUTICELIT. Obvykle sa aplikuje 2 x denne na oblasť prednej hrudnej steny – sternum (mostík) a oblasť srdca, tiež na ľavú hornú končatinu – jej vnútornú stranu, ďalej medzi lopatky i na chodidlá (orgánové dráhy, reflexné zóny). V prípade varixov a ich prevencie sa veľmi jemne vmasíruje do oblasti žíl dolných končatín (lýtka, stehná) vždy v smere toku žilovej krvi, t.j. od periférie k srdcu (od priehlavkov a členkov smerom nahor).

Pri problémoch s kašľom, dýchaním a pľúcami účinne pomáha krém DROSERIN, aplikuje sa na oblasť priedušnice a pľúc. Je dobrou prevenciou a pomocou pri nachladnutí a infekciách dýchacích ciest.

Ak sa objavia opuchy členkov či bolesti krížov a kĺbov – odporúča sa krém ARTRIN, ktorý sa aplikuje na opuchnuté členky a predkolenia, tiež do oblasti obličiek (kríže), medzi lopatky, na chodidlá i bolestivé kĺby.

Krém CYTOVITAL sa odporúča pri poruchách štítnej žľazy, ktorej narušená funkcia môže nepriaznivo vplývať na funkciu srdcovocievneho systému. Z gynekologického hľadiska je Cytovital veľmi odporúčaný na podporu hormonálnej činnosti vaječníkov a mliečnych žliaz. Je zároveň účinnou prevenciou vzniku kožných strií počas tehotenstva ako aj neskorších vrások. Aplikuje sa spravidla 2 až 3 x denne na oblasť vaječníkov, brucha, bokov a stehien.

V rovnakých indikáciách a s podobným očakávaným účinkom môžeme dnes využívať aj nové rovnomenné BYLINNÉ MYDLÁ Pentagramu.

Ako zdroj prírodných vitamínov, minerálov, stopových prvkov a enzýmov, sa odporúča vnútorne užívať prípravok CHLORELLA. Obsahuje sladkovodnú riasu a tento produkt sa radí medzi tzv. zelené potraviny. Zároveň má jemné čistiace účinky a užíva sa v obvyklej dennej dávke 3×1 kapsula.

MUDr. Július ŠÍPOŠ

Tu si môžete vybrať z kníh, cd a iných produktov určených tehotným ženám a mamičkám

Tu si môžete vybrať z celého sortimentu Energy produktov

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
9 499 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme