Disfunkcie štítnej žľazy podľa Ájurvédy

ID-100250570

obrázok so súhlasom Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net

je jedním z nejdůležitějších orgánů, zajišťující zdravou funkci orgánů a metabolismu. Jedná se o žlázu s vnitřní sekrecí, tedy vylučuje hormony do krve. Poruchami štítné žlázy trpí poměrně dost velká část populace. Rozlišujeme zvýšenou a sníženou funkci.

Zvýšená funkce štítné žlázy
ovlivňuje negativně metabolismus, neboť zvýšené množství hormonů štítné žlázy zrychluje metabolismus. U zvýšené funkce která se projevuje zrychlenou srdeční akcí, pocením, třesem, úzkostí a nervozitou, pocitem horka, hubnutím. V přírodní léčbě  se používají: pupalkový olej, kurkuma, obklady na krk z jílu a zelí.Velmi dobrý efekt má pupečník asijský, Brahmi.

Snížená funkce štítné žlázy
Uvádí se, že téměř 40 %  lidí trpí hypotyreózou, sníženou funkcí štítné žlázy. Při poruše činnosti štítné žlázy se zpomaluje metabolismus a méně odbourává tuk. Tato porucha se projevuje únavou, zimomřivostí, zpomalenými funkcemi, depresemi, studenými končetinami, bolestmi hlavy, nízkou hladinou krevního cukru, třepivými nehty, zácpou, nízkým libidem, prodlouženým menstruačním krvácením, vysokým cholesterolem a nadváhou.

Při snížené funkci se tvoří méně hormonu, který v krvi přenáší a reguluje pohlavní hormony testosteron a estrogeny. Při nízké hladině tohoto hormonu se zvyšuje hladina pohlavních hormonů, které brání menstruaci, a tvoří se více prolaktinu, hormonu který zastavuje ovulaci a tím menstruaci. Protože výrazně převažuje snížená funkce štítné žlázy, doporučení zde uvedená se týkají hypotyreózy.

Strava
Strumigeny jsou látky které do jisté míry mohou zhoršovat činnost štítné žlázy. Naxchází se v některých druzích košťálové zeleniny  – brokolici, zelí a květáku. Velká konzumace sóji v nefermentované podobě je příčinou mnoha chronických obtíží, zejména poruchy endokrinního systému. (fermentovaná sója) Větší množství soji po dobu jednoho měsíce vyvolají sníženou činnost štítné žlázy, hypotyreózu.  U osob konzumujících takové množství sóji se objevila zácpa, únava a apatie i přes dostatečný příjem jódu. Sója snižuje vychytávání jódu štítnou žlázou a zpomaluje činnost štítné žlázy.

Jod
Nedostatek jodu se stále v populaci vyskytuje. Nejbohatším zdrojem jsou jodidovaná sůl, ale tam se jedná většinou o rafinovanou sůl, která není příliš zdravá (zdravá sůl). Nejvhodnějším zdrojem jodu jsou mořské ryby a sladkovodní i mořské řasy, zejména kombinace spirulina, nejsilnější druh chaluhy bublinaté (kelp) a chlorela v přípravku ALGA FORTE. Velmi dobrým zdrojem manganu a jodu jsou vlašské ořechy. Zelená listová zelenina, vejce, mrkev jsou další potraviny vhodné pro správnou funkci štítné žlázy. Je nutné si zajistit dostatek vitaminu B a D.

Masáže a joga
Mezi mými pacienty je mnoho takových, kde je snížená funkce štítné žlázy. Kromě jídelníčku jim předepisuji speciální detoxikační kúry, které provádím ambulantně nebo pobytově. Jedná se o kombinaci různých masáží, detoxikace (úprava stravy a bylinná léčba), orientální sauny, bylinných koupelí a cvičení, zaměřených specielně na stimulaci funkce štítné žlázy a snížení zánětu, který bývá často u snížené funkce přítomen následkem zvýšené tvorby protilátek proti štítné žláze .

Byliny:

Cimicifuga racemosa: podporuje správnou činnost nadledvinek a štítné žlázy.

Ašvaganda. Jeden druh ženšenu, withanie spavá neboli ašvaganda jako indický ženšen i sibiřský ženšen stimulují činnost štítné žlázy.

Koření. Kurkuma, žluté koření používané do směsi karí se v ájurvédské medicíně používá již stovky let a také směs zázvoru, černého a dlouhé pepře zvaná Trikatu (v překladu tři koření)  také podporuje štítnou žlázu k činnosti.

Kagul. Kombinace Kagul obsahuje Guggul, je pryskyřice získávaná ze stromu,  a látky zvané Guggulsterony podporují činnost štítné žlázy, v případě její snížené funkce. Kagul se kombinuje s jinými bylinami ve směsích na různé zdravotní problémy spojené se sníženou funkcí štítné žlázy, jako vysoký cholesterol nebo obezita. Působí protizánětlivé  a snižuje protilátky u zánětu štítné žlázy stejně jako Morinda citrifolia (Bio NONI).

Alga Forte: směs chlorelly, spiruliny, kelpu a zázvoru v biokvalitě dodává kvalitní přírodní jód pro správnou funkci štítné žlázy.

Zevní obklady. Rozdrcené listy jitrocele s trochou soli se přikládají na krk jako obklad.

MUDr. David Frej

Stránka venovaná liečbe Štítnej žľazy

Knihy, CD a DVD od Davida Freja

Ájurvédske preparáty

Knihy o Ájurvéde

Ďalšie články o liečbe štítnej žľazy

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
26 468 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme