Energetika nálady

Nálada je problém, pod vplyvom ktorého plynie celý ľudský život. Máme dobrú náladu – a všetky úlohy sa riešia akoby samy od seba. Sme smutní alebo „nemáme náladu”, ramená nám ovísajú a my nie sme v stave riešiť ani tie najjednoduchšie úlohy a to najdôležitejšie je, že nemáme radosť zo života, tú radosť, ktorá mu dáva zmysel.

Vo všeobecnosti všetko, o čo sa snažíme, je byť šťastnými a šťastie – to je iba určitý stav NÁLADY. Na našu škodu môžeme udržať tento stav len krátkodobo. Dokonca si ani neuvedomujeme, nakoľko je naša nálada ovplyvnená zvonku. Napríklad existencia v karmickom čase alebo fáza mesiaca, ročné obdobie, čas dňa, určité počasie, zdravotný stav, vzťahy, fyzická únava atď.

Môžeme s odvahou povedať, že nálada, to je „energetická” fotografia našej individuálnej reality. Keď sa budeme pozorovať, tak si ľahko všimneme, ako sa mení naša nálada v priebehu dňa alebo dokonca hodiny. Ale obvykle to nikoho nezaujíma. Preto svoju náladu prakticky neovládame a väčšinou nás ovplyvňujú vonkajšie faktory. A navyše, NÁLADA – nie je len „orgán” vnímania vonkajších alebo vnútorných vplyvov, ale je to aj orgán činnosti. Prostredníctvom nálady energiu buď zvonku prijímame alebo ju vydávame. Nakoľko má človek sklon mať skôr zlú náladu (nič sa nedarí, stále problémy), viac energiu vydávame než ju prijímame. Napríklad dobrá nálada nás povzbudzuje k činnosti a zlá nálada k minimálnej činnosti alebo k úplnej nečinnosti. Nakoľko väčšina ľudí nie je schopná uvedomele ovládať svoju náladu, tak žiadne „napojenie” na kozmickú energiu, alkohol, zábava, sladkosti alebo jedlo im nepomôže. Je to rovnaké, ako liať benzín do deravej nádrže – skôr alebo neskôr všetko tak či onak vytečie.

Ďalšia myšlienka, ktorú je nevyhnutné pochopiť je, že nálada je rovnaký spôsob komunikácie s realitou, ako napríklad intelekt – s tým rozdielom, že ju vnímame na omnoho hlbšej úrovni. Inými slovami, NÁLADA – to je spôsob naladenia na vnímanie reality. A nakoľko je naše vnímanie reality silne skreslené (náboženstvo, spoločnosť, morálka, psychologický odpad), vždy hľadáme pre vzniknutú náladu príčinu alebo dôvod. Niečo sa nám nepodarilo, niekam sme nestihli, niekto nás málo ľúbi, koniec – koncov život plynie naprázdno – to je dostatočne veľa príčin a dôvodov pre zlú náladu. Život sa nevydaril, tak aspoň môžeme zjesť niečo dobrého, napiť sa, zasexovať si, kúpiť ďalšiu nepotrebnú vec, atď. Teda, keď nájdeme konkrétne dôvody pre žiaľ a obavy, vždy nachádzame konkrétne dôvody pre radosť a veselosť.

Celý problém ale spočíva v tom, že nedokážeme ovládať a nevieme vnímať naše nálady nezávisle na vonkajších okolnostiach. Mechanizmus je jednoduchý. Nikdy si neuvedomujeme omnoho hlbší význam nálady a snažíme sa ju spojiť s nejakými konkrétnymi situáciami. Hoci tu je potrebné poopraviť sa: ochotne sa zmierujeme s bezpríčinnou radosťou, ale stav žiaľu musíme spojiť s nejakým dôvodom. V podstate stav radosti je spojený s upevnením tej formy (energetickej štruktúry), v ktorej sa nachádzame v danom momente a žiaľ označuje, že nastal čas zmien. Dôležité je to, že stav „smútku” nás nielen upozorňuje na blízkosť konca (malej alebo veľkej smrti nášho „JA”), ale ukazuje aj možnosť alternatívy. Keby sme nemali na výber, smútok by bol nezmyselný. V skutočnosti máme na výber vždy. Iba od nás závisí, či to využijeme alebo nie. Buď sa budeme zubami nechtami držať našej starej vyhasínajúcej formy nášho „JA” do poslednej chvíle, alebo urobíme krok v ústrety novému, čím sa znovu ocitneme „pri zrode dňa”.

Zapamätajte si – zlá nálada (žiaľ, smútok, obavy, neistota atď.) – vo väčšine prípadov signalizuje, že prišiel čas niečo zmeniť. No väčšina ľudí tento signál nepočuje, nakoľko sa boja zmien. „JA” týchto ľudí je natoľko nestabilné, natoľko pripútané ku konkrétnej realite, že pri najmenšej zmene sa začínajú zmietať v kŕčoch strachu. Najviac zo všetkého sa títo ľudia boja ZMIEN. Sú pripravení na čokoľvek, aby si zachovali svoj obvyklý a ustálený svet – na bolesť, na ťažkú chorobu, na chudobu, na poníženie, dokonca na smrť. A majú svoju pravdu, nakoľko ZMENY sú pre nich niečo viac než smrť. Pre týchto ľudí je prechod na novú úroveň sebarozvoja a sebapoznania skoro nemožný.

ODPORUČENIE: nebojte sa zlej nálady, napríklad smútku, nebojujte s ním, dovoľte tomu stavu, aby vás úplne zaplnil. Smútok musí byť beznádejný.

Oddeľte svoje „JA” od zlej nálady (smútku), pozorujte ho z odstupu, započúvajte sa doňho.

Využite zlú náladu na to, aby ste určili hranice prechodu na novú vlnu. Ľubovoľná nálada má svoju lokalizáciu v tele. Nájdite toto miesto. Zlá nálada, to je signál na rozlúčenie sa so starými zvykmi, zmeny priateľských, milostných alebo rodinných vzťahov, atď. Zlá nálada – je pripútanosť k vyhasínajúcej forme vášho „JA”, k vyhasínajúcim vzťahom.

Rozlúčte sa s nimi s vďačnosťou ale bez ľútosti. To, čo sa dnes javí ako bremeno, bolo pre vás niekedy prameňom radosti a energie. Prameň je vypitý. Prišiel čas hýbať sa ďalej, ale najskôr musíme poďakovať všetkému, čo vás podporovalo na tejto ceste. Rozlúčte sa a nech je vaše lúčenie svetlé.

Ak sa vám to podarí urobiť úprimne, od srdca, tak vaša NÁLADA sa úplne zmení. Zmiznú nepríjemné obavy a namiesto nich príde ochutnávka niečoho nového a zaujímavého. A vy teraz viete, že ak ostanete na mieste, nečaká vás nič iného okrem strašidelnej nudy a spustošenia.

No a to je tak zhruba všetko. Želám vám úspech.

MUDr. Vladimír Savčenko

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 878 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme