Vplyv elektrosmogu na mužskú neplodnosť

Elektrospotrebiče a mobily sa stali súčasťou nášho každodenného života. Prinášajú nám úžitok, potešenie a uľahčujú nám život. To je ich pozitívna stránka. Odvrátenou stránkou je produkcia umelých elektromagnetických polí, ktoré nazývame elektrosmog. O účinku elektrosmogu sa toho popísalo veľa. Bolo vykonaných veľa štúdií. Mnohé dokazujú škodlivosť, iné ju zas vyvracajú. Možno je to dané aj tým, kto si štúdiu objednal. Mobilní operátori by asi nemali radosť, ak by sa dokázali škodlivé účinky na zdravie. Mohli by čeliť žalobám. Preto štúdie, ktoré si dávajú vypracovať, popierajú akýkoľvek negatívny dopad mobilov na zdravie. V počiatočných štúdiách sa sledovalo, či nedochádza k prehrievaniu tkanív a meral sa tzv. termický účinok. Termický účinok by mohol mať dosah na poškodenie bielkovín a enzýmov v našich bunkách. Tým by sa bunky dostali do stavu narušenej funkčnosti. Aby nedochádzalo k prehrievaniu tkanív, stanovili sa maximálne prípustné normy pre ochranu pred rádiovými vlnami. Veľká väčšina výskumov potvrdila, že používanie mobilov neprispieva k prehrievaniu tkanív.

 V poslednej dobe sa ale začalo sledovať vplyv elektromagnetických rádiových vĺn na vznik oxidačného stresu. Vedci už dlhodobo poukazujú na fakt, že elektromagnetické rádiové vlny majú vplyv na plazmatickú membránu bunky.

pic1

Obr. : plazmatická bunková membrána

Plazmatická membrána bunky je dôležitým orgánom bunky, ktorý ju chráni, zabezpečuje výživu a vyplavovanie toxínov. Plazmatická membrána, okrem iného, chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov. Tieto sú pre bunku nebezpečné. Môžu a dokážu spustiť proces premeny normálnej bunky na rakovinovú. Voľné radikály majú nespárovaný jeden elektrón a sú vysoko reaktívne. Voľné radikály sú nepretržite neutralizované  antioxidantmi, ktoré sa nachádzajú v tele. Vždy keď množstvo voľných radikálov prevýši množstvo antioxidantov, ktoré ich majú zneutralizovať, dochádza k oxidačnému stresu. V roku 1992 vedci zistili, že elektromagnetické polia zvyšujú aktivitu voľných radikálov v bunkách.

pic2

Obr.: Neutralizácia voľného radikálu antioxidantom

Štúdie dokázali, že antioxidanty ako melatonín, kyselina kávová, vitamín C a vitamín E spôsobujú v dôsledku elektromagnetických rádiových vĺn v živočíšnych tkanivách oxidačný stres alebo zabraňujú tomu, aby choré a nefunkčné bunky prirodzene odumierali.

Štúdie s ľudskými spermiami tiež poukázali na zvýšenú produkciu a aj aktivitu voľných radikálov v ľudských spermiách na základe mobilného žiarenia.  Množstvo nedávnych štúdií poukazovalo na možný súvis medzi používaním mobilu a neplodnosťou u mužov. Používanie mobilov má negatívny účinok na kvalitu ejakulátu tým, že sa znižuje počet spermií, ako aj pohyblivosť, životaschopnosť a tvar spermií, čo prispieva k neplodnosti mužov. Dĺžka vlastnenia mobilu a denná doba vysielania mobilu mala negatívny účinok na správanie sa na pohyblivé spermie. Situácia je o to dramatickejšia, že mnohí muži dnes používajú moderne telefóny so zapnutým Bluetooth. Zapnutý Bluetooth alebo Wifi na notebookoch na kolenách chlapov má veľmi nepriaznivé účinky na spermie. Mužské spermie sú vysoko citlivé na oxidačný stres, vzhľadom na ich vysoký podiel polynenasýtených mastných kyselín v bunkových membránach. Je možné sa vôbec nejako chrániť pred elektrosmogom? Tu je niekoľko odporúčaní. Ak nosíte so sebou mobil, noste ho čo najďalej od tela, najlepšie v aktovke, kufríku resp. keď nemáte nič so sebou, tak aspoň v ruke. Je moderné byť neustále pripojený k internetu. Ale zdravie je viac. Preto si vypínajte Bluetooth nielen na mobile, ale aj v notebooku. Pokiaľ pracujete s notebookom, nemajte ho na kolenách. Posilnite antioxidačnú ochranu Vašich spermií antioxidantami, ktoré sú veľmi účinné v semenníkoch: LUTEÍN, LYCOPEN a SELÉN.

Autor: Andrej Medveď bude prednášať aj na akcii:

Regenračné centrum

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 080 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme