Lactobacillus Bulgaricus pomáha ľuďom s celiakiou a nádorovými ochoreniami

obrázok so súhlasom dream designs / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Prírodné probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pôsobia ozdravujúco na ľudský organizmus. Prijímať ich môžeme buď samostatne ako doplnok výživy alebo prostredníctvom stravy, ktorá ich obsahuje. Medzi probiotikami vyniká najstaršia probiotická baktéria Lactobacillus Bulgaricus (LB). Za jej najväčšie prednosti považujeme detoxikačné a protirakovinové účinky, zastavuje rozvoj škodlivých mikróbov a stimuluje imunitný systém. Je to jediná baktéria, ktorej názov je odvodený od konkrétneho národa a zemepisnej oblasti. Pri pokusoch o jeho množenie totiž v iných častiach sveta mutuje a prestáva sa množiť. Lactobacillus Bulgaricus je prvý mikroorganizmus objavený človekom – civilizáciou Trákov, ktorí obývali oblasť dnešného Bulharska pred 7 – 8 tisíc rokmi. Je rastlinného pôvodu a získava sa z rastlín a prameňov na území Bulharska. U nás ich poznáme aj ako bulharské probiotiká.

Lactobacillus Bulgaricus zastavuje vývoj patogénnych mikroorganizmov, stimuluje v ľudskom tele rozvoj ostatných probiotických baktérií, ako je Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium a ďalšie, preto sú vnímané aj ako najlepšie probiotiká. Bez nich je totiž rozvoj ďalších probiotických mikroorganizmov ťažký a ich blahodárne účinky sú len minimálne. Je to z dôvodu, že bulharské probiotiká sa v organizme rýchlo množia. Štúdie talianského vedca Bianchiho dokazuje, že v porovnaní s inými probiotikami, máju tieto aj najlepšiu priľňavosť na slizniciach hrubého čreva.

Lactobacillus Bulgaricus má mnoho výnimočných účinkov a pôsobí priaznivo proti viacerým aj závažným ochoreniam:

  • Stimuluje imunitný systém
  • Zamedzuje bujneniu vírusov
  • Má protirakovinový účinok v hrubom čreve
  • Obnovuje vrchnú vrstvu tenkého čreva
  • Má blahodárny vplyv na srdcové choroby
  • Pôsobí tiež na urogenitálne infekcie – LB má priľňavosť k močovému a vaginálnemu traktu, obnovuje mikrobiálnu flóru
  • Bráni rozvoju infekcie Helicobacter pylori
  • Alergia – zabraňuje translokácii – premiestňovaniu antigénov do krvného riečišťa
  • LB je odolný voči vnútorným patogénom, voči ich kolonizácii, vytvára pre patogény nevhodné podmienky.
  • Hepatálna encefalopatia – je vážna komplikácia pri akútnych a chronických ochorení pečene, LB inhibujú ureázu
  • Pomáha pri trávení laktózy – bakteriálna laktáza pôsobí na laktózu v tenkom čreve
  • Protiradiačný účinok

Lactobacillus Bulgaricus pomáha ľuďom s celiakiou 

Celiakia je spôsobená proteínom – lepkom, ktorý poškodzuje malé vlásočnice – chĺpky, ktoré tvoria absorpčnú časť tenkého čreva. Vnútorné steny čreva a tak stávajú veľmi hladkými, čím sa znižuje plocha povrchu tenkého čreva a tým aj možnosť vstrebávania látok.

To vedie k podvýžive, anémii, deficitu vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Ľudia s celiakiou a gluténovou enteropatiou sú často chorí v dôsledku oslabenia imunitného systému. Často trpia osteoporózou, ochoreniami žalúdka, hrubého čreva, kože, zubov a podobne. Približne polovica ľudí postihnutých celiakiou trpí aj neznášanlivosťou laktózy. Hlavným problémom pre osoby s neznášanlivosťou lepku je podvýživa. V posledných rokoch sa na celom svete užívaním probiotík znížujú poškodenia spôsobené celiakiou, lepkovou enteropatiou a neznášanlivosťou laktózy.

Protiradiačný a antioxidačný účinok LB

Pri ochoreniach z ožiarenia je oslabená kostná dreň, ľahko dochádza k rozvoju infekčných komplikácií, k prienikom patogénnych baktérií do krvi, čo vedie až k otrave krvi. Pri liečbe sa používajú rádioprotektívne a chemické látky. Tie však majú krátkodobý účinok, sprevádzaný množstvom vedľajších a toxických prejavov. Komplikácie sa stupňujú v závislosti od dĺžky prijímania týchto látok u ľudí pracujúcich v jadrovej energetike alebo u ľudí zasiahnutých jadrovou katastrofou.

Experimentálne štúdie realizované Petrunovom a Hadžijskim v roku 2003 ukazujú, že užívaním LB dochádza k menšiemu stupňu poškodenia kostnej drene, k rýchlejšej regenerácii krvotvorby a k zníženiu postradiačnej dysbakteriózy. LB stimuluje imunitný systém a znižuje počet voľných radikálov (antioxidačný účinok).

O antioxidačných účinkoch probiotických baktérií hovoria aj výskumy, ktoré realizovali B. Bay (1999), Lin Mu (1991) a iní. Pre nemožnosť experimentálneho ožarovania ľudí s rôznou dávkou žiarenia, má mimoriadny význam klinické sledovanie pacientov, ktorí sú ožarovaní s cieľom liečby nádorových ochorení. Výskumy Gigova (2008) z katedry hematológie a onkológie Vojensko medicínskej akadémie v Sofii na vzorke 95 pacientov trpiacich rakovinovými ochoreniami dokazujú, že u pacientov užívajúcich LB spolu so základnou liečbou dochádza k štatisticky podstatne vyššej tvorbe T lymfocitov, trombocytov a leukocytov, spolu so zvyšovaním hladiny hemoglobínu, rýchlejšej obnove kostnej drene a krvotvorby.

Pacienti, ktorí užívali LB lepšie znášali chemoterapiu, predĺžili a skvalitnili si život. Analogické výsledky sú publikované už v roku Adanasovom (1976) z medicínskej akadémie v Sofii, ktorý skúmal výsledky liečby u 36 detí trpiacich leukémiou. Liečebno ochranný účinok probiotika je spôsobený jeho schopnosťou stimulovať imunitný systém a obmedzovať lipidovú peroxidáciu. Živé bunky LB aktivizujú špecifickú  aj nešpecifickú reakciu pre gastrointestinálne lymfatické tkanivo a systémovú imunitnú reakciu. Výskumy známych vedcov dokazujú, že pravidelných užívaním probiotických baktérií sa zvyšuje tvorba cytokínov, aktivita fagocytov, tvorba protilátok, funkcia T-lymfocitov.

Na záver je možné z vyššie uvedených údajov konštatovať, že neustály príjem probiotických produktov s obsahom LB dáva možnosť znižovania následkov spôsobených radiáciou a vytvára podmienky na urýchlenie procesu obnovy organizmu ako celku. NASA napríklad odporúča ľuďom v Japonsku, vystaveným zvýšeným dávkam radiácie, zvýšiť príjem vitamínov, ktoré užívajú aj astronauti vystavení kozmickej radiácii.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 620 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme