Enzýmy štiepia cukry, tuky, bielkoviny na jednoduchšie časti

Enzýmy predstavujú organické látky – substancie, ktoré sú podstatou všetkých chemických reakcií rastlinných a živočíšnych organizmov. Látky ako minerály, vitamíny či hormóny nemôžu fungovať bez enzýmov, teda naše telo, orgány, tkanivá a bunky môžu fungovať vďaka enzýmom. Človek sa rodí s určitou zásobou enzýmov, ktorá sa počas života spotrebuje.

obrázok so súhlasom anankkml / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom anankkml / FreeDigitalPhotos.net

S nedostatkom živých enzýmov vznikajú civilizačné choroby. Ide o to, že keď sa v organizme vyčerpajú endogénne enzýmy a včas nedodajú exogénne, nastáva  predčasné starnutie.

Jednou z dôležitých funkcií enzýmov v tele je účasť pri trávení. Dochádza k tomu, že enzýmy štiepia cukry, tuky, bielkoviny na jednoduchšie časti, ktoré sú ďalej využité ku stavbe tela či ako zdroj energie. Štiepenie živín začína v našich ústach a proces potom pokračuje v tráviacom ústrojenstve. Vďaka tráveniu tepelne spracovaného jedla musí telo dodať všetky enzýmy na strávenie pokrmu. Najviac enzýmov sa nachádza v obilných zrnách, strukovinách, v semienkach slnečnice, tekvice a v orechových jadrách. A keďže okrem tráviacich enzýmov telo potrebuje tiež enzýmy metabolizmu, vďaka extrémnemu zaťaženiu tráviacich enzýmov už príliš nezostáva na enzýmy metabolizmu. Následne dochádza k fatálnym dôsledkom takého deficitu ako napríklad: predčasná vyčerpanosť organizmu, únava, obezita, vysoká náchylnosť k chorobám a podPri dostatočnom zásobovaní organizmu enzýmami dochádza k regenerácii buniek.

Enzýmy – iskry života

Keď pred miliónmi rokov vznikli z „prahmoty“ prvé formy života, zúčastnili sa na tom enzýmy rozhodujúcou mierou. Ako iskry zažali biochemické procesy, z ktorých sa vytvorili živé substancie. Život je bez enzymatických procesov nepredstaviteľný.

Enzýmy sú bielkovinové látky, produkované živými bunkami z aminokyselín získaných trávením bielkovín v potrave. Nazývame ich biokatalyzátory – zúčastňujú sa všetkých činností, ktoré sú potrebné na udržanie života, ako je rozklad a syntéza, preprava, vylučovanie, tvorba zásob energie, oprava a regenerácia buniek. Pri svojej aktivite využívajú kombináciu chemických a biologických zákonov. Proteínové nosiče enzýmov sú nabité životnou energiou a tento „životný princíp“ alebo „aktivačný faktor“ nikdy nebol umelo syntetizovaný.

Existujú tri hlavné triedy enzýmov:

  • metabolické enzýmy, ktoré poháňajú naše telo;
  • tráviace enzýmy, ktoré spracovávajú potravu;
  • enzýmy prijímané v potravinách

Schopnosť živého organizmu vytvárať enzýmy – tzv. enzýmový potenciál – je obmedzená a tak trochu pripomína bankový účet, ktorý sa vyčerpá, ak na neho pravidelne neukladáme. Konzumácia veľkého množstva varenej stravy, potravín chemicky upravovaných a ožarovaných s veľkým množstvom aditív na úkor čerstvej zeleniny a ovocia odčerpávajú veľké množstvo tráviacich enzýmov, ktoré by mohli byť využité na tvorbu metabolických enzýmov, ktoré udržiavajú všetky orgány a tkanivá vo funkčnom stave. Toxíny zo znečisteného životného prostredia vrátane elektromagnetického smogu a ultrafialového žiarenia, chemické látky, lieky, mikrobiálne infekcie a emocionálny stres vyžadujú detoxikáciu, pri ktorej sa spotrebuje veľké množstvo metabolických enzýmov na úkor enzýmov tráviacich. Z tohto pohľadu môžeme tvrdiť, že tzv. civilizačné ochorenia vznikajú dôsledkom vyčerpávania enzýmového potenciálu organizmu.

Sú dve možnosti, ako tento proces spomaliť. Prvá z nich je konzumovanie čerstvej surovej stravy. Má to však jeden háčik – musela by to byť strava organicky pestovaná, bez pesticídov a insekticídov.

Druhá možnosť je prístupnejšia – užívanie enzýmových doplnkov výživy. Výhoda tekutej enzýmovej formy je veľmi vysoká vstrebateľnosť jednotlivých zložiek oproti bežným tabletkovým formám.

Dr. Teuro Higa z Okinawskej univerzity sa vyše 20 rokov zaoberá problematikou enzýmov. Vybral 80 mikroorganizmov produkujúcich enzýmy a umiestnil ich do média , ktoré obsahuje ryžové otruby, celozrnnú ryžu, aloe vera, papáju a morské riasy. V tomto prostredí mikroorganizmy dlhodobo aktívne prežívajú a produkujú enzýmy. Tento unikátny komplex – ENVITAL – tvorí aktívny systém naplnený životnou energiou enzýmov. Na udržanie a dopĺňanie enzýmového potenciálu sa doporučuje užívať prípravok preventívne na udržanie dobrej fyzickej a psychickej kondície, spomalenie procesov starnutia a u aktívnych športovcov ako prevencia úrazov.

Vzhľadom na to, že chronické ochorenia vznikajú na základe nedostatku enzýmov, ich užívaním sa podporí detoxikácia a regenerácia poškodených tkanív pri širokej škále chronických chorobných stavov ako je chronická únava, srdcovo-cievne ochorenia, reumatizmus, chronické ochorenia dýchacích ciest, poruchy imunity a autoimúnne stavy, ochorenia kožného a nervového a tráviaceho systému.

Pri akútnych stavoch enzýmy podporujú hojenie a tvorbu nového tkaniva a výrazne skracujú dobu liečenia. Je možné ich využiť pri akútnych zápaloch, virózach, úrazoch a pooperačných stavoch.

„Dĺžka života je nepriamo úmerná rýchlosti, s akou sa vyčerpáva enzýmový potenciál organizmu. Zvýšený príjem enzýmov toto vyčerpávanie spomaľuje.“

Dr. Edward Howel

V mladosti je organizmus schopný produkovať veľké množstvo vlastných enzýmov. Vďaka ich vplyvu na obnovovaciu schopnosť buniek sme pekní, svieži a plní energie. Telu vlastné enzýmy podporujú rýchlu regeneráciu a majú rozhodujúcu úlohu pri zabránení vzniku a rozvoja závažných ochorení. Zvyšovaním veku tvorba vlastných enzýmov klesá. Veľkú väčšinu enzýmového potenciálu v priebehu života nerozvážne premrháme. Konzumácia varených a chemicky upravovaných potravín, alkoholu a kávy, ako aj stres a hektický životný štýl odčerpávajú obrovské množstvo enzýmov z obmedzených zásob.

Enzýmy: sú látky, bez ktorých život nie je možný! Sú to biokatalyzátory každej reakcie živého organizmu, a preto sú nevyhnutné na udržanie života. V našom tele denne prebieha 200 miliónov chemických procesov, ktoré sú riadené a regulované enzýmami. Bez nich nemôže prebiehať nijaká činnosť orgánov, bez enzýmov nie sú aktívne ani vitamíny, minerálne látky, ani hormóny. Je vedecky dokázané, že enzýmy môžu byť produkované len živými organizmami. Sú zložené z bielkovinového nosiča životnej energie.

Enzýmy v ľudskom organizme regulujú, resp. ovplyvňujú tieto procesy:

Multi enzýmový komplex

Multi enzýmový komplex

  • zachytávanie voľných radikálov a ich transport,
  • odbúravanie arteriosklerotických  usadenín z tepien,
  • udržiavanie primeranej zrážanlivosti krvi a zabránenie vzniku trombózy,
  • obnova životnej energie pri strese, vyčerpanosti, chronickej únave,
  • podpora pamäti a sústredenia,
  • uvoľnenie blokovaných nervových vzruchov,
  • hojenie rán a tlmenie bolesti,
  • cirkulácia lymfy,
  • udržiavanie acidobázickej rovnováhy,
  • trávenie potravy a metabolizmus,
  • regulácia funkcie hormonálneho systému,
  • regenerácia kože, vlasov a nechtov,
  • regenerácia tkanív pri autoimunitných ochoreniach (napr. bolesti kĺbov, reumatická artritída, dna, psoriáza),
  • uzdravovanie pri  infekčných ochoreniach (vírusové, bakteriálne),
  • činnosť imunitného systému,
  • rozpoznanie a likvidácia degenerovaných  buniek  (nádory)

Pri narušení alebo oslabení všetkých uvedených procesov a následných chorobných stavoch Envital významne podporuje regeneráciu orgánov a obnovu ich funkcií. Výrazne tak urýchľuje procesy hojenia a uzdravovania.

Najefektívnejšie je však preventívne užívanie Envitalu. Vysoký obsah enzýmov, probiotík a antioxidantov bráni vzniku závažných ochorení, významne pomáha pri zachovaní zdravia a spomalení procesov starnutia.

Zloženie Envitalu – enzymatický roztok

  • Ryžové otruby : Ryžové otruby sú získavané pri mletí ryže a to z vrstvy, ktorá je medzi ryžovým zrnom a šupkou. Všeobecne 1 kg ryžových otrúb obsahuje cca 180 ml ​​ryžového oleja. Ryžové otruby obsahujú vlákninu, vitamíny skupiny B (tiamín, niacín, vit.B6), vitamín E, minerálne prvky (železo, horkejšia, draslík, fosfor), voľné mastné kyseliny (palmitová, olejová, linolová), antioxidanty (najdôležitejšia je Gamma oryzanol).
  • Celozrnná nelúpaná ryža: Obsahuje celé nelúpané a neleštená zrná, ktoré v sebe uchovávajú viac kvalitných živín, plnohodnotných bielkovín, vlákniny, mastných kyselín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Viac o celozrnnej ryži.
  • Papája: Obsahuje vitamíny B1, B2, B5 (kyselinu panthotenovú), C, provitamín A a vápnik. Ďalej obsahuje enzým papaín, ktorý je dôležitý pre spracovanie bielkovín v tele (štiepi ich na aminokyseliny). Papain tiež zabezpečuje tvorbu tráviacich enzýmov a prispieva tým k lepšej stráviteľnosti potravín. Viac o papáji.
  • Riasy (Spirulina Alga 60 %, riasa Kombu 40 %): Spirulina alga je sladkovodná riasa, ktorá je zdrojom betakaroténu, vitamínov a minerálov. Spirulina pôsobí ako antioxidant, je nápomocná pri kontrole telesnej hmotnosti, podporuje svalovú hmotu a tým chudnutie. Priaznivo ovplyvňuje tonus a vitalitu. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť ľudského organizmu (imunitný systém). Má vplyv na normálnu hladinu cukru v krvi. Morská riasa Kombu je zdrojom jódu, obsahuje kyselinu glutamovú a kyselinu alginátovú. Viac o spiruline a o riase Kombu.
  • Aloe vera: Obsahuje steroidy, vitamíny (A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, niacín, cholín), minerály (horčík, mangán, zinok, meď, chróm, vápnik, sodík a draslík), aminokyseliny (izoleucín, arginín, serín, kyselinu glutamovú, glycín, prolín, leucín, glutamín, asparagín), glykozidy, lignín, saponíny, antrachinóny (aloín a emodín), acemannan, polysacharidy (glukóza, manóza, glukomanány), mastné kyseliny (cholesterol, kampersterol, beta-sitosterol). Aloe Vera pôsobí ako antioxidant a je zdrojom látok, ktoré udržujú telo v kondícii. Aloe podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, pozitívne ovplyvňuje funkciu čriev. Stará sa o imunitný systém, je užitočný pre udržanie normálnej pokožky, napomáha k očiste tela od toxínov a prispieva k jeho regenerácii. Priaznivo pôsobí pri napätí a únave. Viac o Aloe Vera.
  • Zelený čaj: Hlavnými chemickými komponentami Camellia sinensis sú kofeín, katechíny, epigalokatechin, epigalokatechin gallát (EGCG), kyselina jablčná, kyselina šťaveľová, teofylín, teobromín, xantín, inositol, kaempgerol a quercetin. Camelia sinensis je považovaná za prírodný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným poškodením. Je súčasťou starostlivosti o srdcovo-cievny systém, prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu a krvného tlaku, pomáha posilniť cievy a udržiavať ich elasticitu. Podporuje normálny stav kostí, pokožky, hladiny glukózy v krvi, kognitívne a duševné zdravie, prirodzenú obranyschopnosť organizmu a dentálne zdravie. Pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť a metabolizmus tukov. Viac o Camellia sinensis.
  • Alfa – tokoferol (forma vitamínu E): Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Viac o vitamíne E
  • Gama – oryzanol je známy ako olej z ryžových otrúb. Zo zrnká osiva ryže je odfrézovaná hnedá ryža, ďalej sa frézovaním odstraňuje ďalšia časť (zvyšok šupiek a klíčkov), čím sa vytvára biela ryža. Olej z ryžových otrúb obsahuje veľké množstvo gama oryzanolu a antioxidačných zlúčenín. 
  • Lykopén je radený medzi karotenoidy. Je to rastlinný pigment, ktorý dodáva ovociu a zelenine ich červenú farbu. Viac o karoténoch.
  • Polyfenoly sa vyskytujú v zelenine a ovocí a možno ich rozdeliť na: a) fenolové kyseliny (kyselina benzoová a jej deriváty, kyselina galová a kyselina allagová), b) flavonoidy (flavonoly, flavóny, izoflavóny, flavanony, antokyanidíny, flavanoly), c) stilbény (resveratrol) a d) lignany (matairesinol, sekoisolariciresinol). Viac o polyfenoloch.
  • Ubichinónov alebo koenzým Q je nezastupiteľný v procese bunkového dýchania v tzv. dýchacom reťazci. Pri prenášaní elektrónov a vodíkových atómov, získaných pri spaľovaní živín, skrz vnútornú membránu mitochondrií, je získavaná energia pre živé deje v bunke, ktorá sa ukladá do molekuly ATB. Ako mobilný prenášač elektrónov medzi ďalšími súčasnými membránami funguje práve koenzým Q10. Zvlášť dôležitú úlohu zohráva koenzým Q10 vo svalových bunkách, ktoré potrebujú veľa energie. Absolútne kľúčový je pre srdcovú svalovinu, ktorá získava 60-80 % energie z ATP, takže už zníženie obsahu koenzýmu Q o 5% v myokarde môže viesť k poruche funkcie svalu. Pri 25 % nedostatku koenzýmu Q10 v organizme je už značne znížená výkonnosť i odolnosť. Deficit tohto koenzýmu vyšší ako 75 % nie je zlučiteľný so životom.
  • Flavonoidy sú chemické zlúčeniny patriace do rozsiahlej skupiny rastlinných fenolov. Viac o flavonoidoch.
Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
10 858 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme