Brusnica – dar Veľkého Ducha

Cranberries

Cranberries

Rastlinky brusnice pravej (Vaccinium vitis) obsahujú blahodarný kokteil veľkého množstva vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších dôležitých látok. Preto sa zaraďujú medzi tzv. superpotraviny. Severoamerickí Indiáni ju užívali a uctievali už dávno pred Kolumbom. Veria, že prvú vetvičku brusníc priniesla ľuďom holubica ako dar Veľkého Ducha. Bielym tváram pripomínali červené plody hlavu žeriava, odtiaľ crane berry – cranberries. Prvým osadníkom pomohli brusnice prekonať ťažké zimy, čo si všetci Američania pripomínajú na Deň vďakyvzdania konzumovaním moriaka s klasickou brusnicovou omáčkou.

Chladnomilné bobulky

Brusnice vyhľadávajú chladnejšie miesta v podhorských a horských oblastiach a za polárnym kruhom. Ľudia ich zbierajú v Severnej Amerike, Grónsku, Európe na sever od Álp a v Ázii až do Japonska. Najväčšiu rozlohu dosahujú brusnicové plochy na Sibíri a Kamčatke. Rastú na miestach s kyslou a chudobnou pôdou, na svetlých vresoviskách a rašeliniskách, na skalnatých a pieskových svahoch. Zaraďujú sa do čeľade vresovcovitých. Z drevnatého podzemku vyrastá drevnatý, stále zelený kríček až do výšky 30 cm. Na hustých vetvičkách rastú eliptické kožovité lístky. Začiatkom leta sa brusnice ozdobia drobnými bielymi kvietkami, usporiadanými v previsnutých strapcoch. Počas leta potom dozrievajú chutné plody – z bielych, takmer priesvitných sa stávajú červené lesklé, až 1 cm veľké bobuľky.

Nízkokalorická bomba

Odnepamäti boli brusnice vyhľadávanou pochúťkou. Dnes sa pravá brusnica vyskytuje pomerne vzácne a niekde je aj chránená. V potravinárstve sa preto používajú iné, veľkoplodé odrody, ktoré sa bežne zamiešajú za pravú brusnicu (napr. kľukva veľkoplodá alebo kľukva močiarna). Je vhodná do cereálií, na koláč, do šalátov alebo k mäsu, k omáčkam alebo do čaju a miešaných drinkov. Veľkou prednosťou je veľmi nízky obsah energie – pol šálky bobuliek vám dodá iba 25 kalórií, u tých konzervovaných (kompóty, sirupy, marmelády, džúsy) si preto dajte pozor na pridaný cukor.

Od staroveku je brusnica známa aj liečiteľom. Zázračný kokteil liečebných látok obsahujú nielen zrelé plody, na jar či koncom leta sa zbierajú aj brusnicové listy. Výnimočné účinky dodáva brusinci zložitý mix látok. Výťažok obsahuje glykozidy, flavonoidy, triesloviny, vlákniny, kyselinu benzoovú a šťavelovú (sú výbornými prírodnými konzervantmi), množstvo vitamínu A, B5 a C (v 100 g plodov je ho až 20 mg), horčík, železo, vápnik, jód a množstvo ďalších minerálnych a stopových prvkov a látok. Bonusom sú zvláštne antibakteriálne látky, ktoré bránia baktériám v usadzovaní na slizniciach.

Brusnice od hlavy až k päte

Užívanie brusníc na problémy tráviacej a vylučovacej sústavy je známa vec. Majú močopudné a dezinfekčné účinky, a preto sú jasnou voľbou do čajových zmesí, ktoré sa užívajú na zápaly močových ciest, hnačky, žalúdočné vredy a niektoré ochorenia žlčníka. Organizmus sa detoxikuje, nastáva posilnenie imunity, povoľujú opuchy a únava. Odvar z brusnicových lístkov pomáha aj pri ťažkostiach s prostatou a pri liečbe cukrovky. V ústnej dutine bránia vzniku a šíreniu oparov a kazov, ako aj vzniku paradentózy. Antibakteriálne účinky spolu s vysokým obsahom vitamínu C sú perfektnou ochranou pred nachladnutím a chrípkou. Vitamín A pomáha očiam a spolu s ďalšími látkami v brusniciach má vplyv na mužskú potenciu a plodnosť (to si vysoko cenili už Indiáni). Najdôležitejší sa však zdá vitamín E – výborný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie buniek a chráni ich pred voľnými radikálmi, zodpovednými za zhubné bujnenie. Výskumy užívania brusníc v boji proti kardiovaskulárnym chorobám a rakovine sú veľmi sľubné.

Brusnicový extrakt sa pridáva do niektorých liekov a mnohých ďalších liečivých prípravkov: zubných pást a vôd, kozmetiky a do žuvačiek. Je tiež zložkou Korolenu od Energy. Zo sušených plodov a listov si môžete pripraviť výluh alebo čaj. Je horký, ale s medom chutí lahodne. Ale pozor, je to sila. Brusnice neužívajte dlhodobo – maximálne 2 dvojmesačné kúry ročne. Brusniciam by sa tiež mali vyhnúť ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, s vysokým krvným tlakom a ťažšími pečeňovými a obličkovými chorobami. Všetci potrebujeme pred zimou detoxikovať a posilniť imunitu. Formu si zvoľte podľa chuti: niekto preferuje čaj, niekto radšej sviečkovú s knedľami. So šiestimi. A dvojitú porciu brusníc, prosím!

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 067 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme