Kustovnica čínska (GOJI) – ovocie večnej mladosti

Kustovnica čínska (Lycium chinense). Červené bobuľky z tŕnitého kríka známe aj ako goji (godži) sa v tradičnej čínskej medicíne už dve tisícročia považujú za omladzujúce ovocie podporujúce dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.

Goji pochádza z podhoria Himalájí, z oblastí, kde nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Jej plody pripomínajúce šípky sa musia zbierať a sušiť veľmi šetrne, a to kvôli zachovaniu najvyššej možnej nutričnej hodnoty, liečivých látok, a tým aj účinku. A bez umelého dosušovania či chemikálií.

Kustovnica čínska (GOJI) – elixír prírodných látok

Z hľadiska obsahu výživných a inak zdraviu prospešných látok je kustovnica asi tým najhodnotnejším “ovocím” na Zemi!

Obrázok so súhlasom Praisaeng/FreeDigitalPhotos.net

Obchod s GOJI – klik na obrázok

Ide o unikátnu zmes 18 aminokyselín (vrátane všetkých esenciálnych) a 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor a vzácne germánium). Červená farba plodov naznačuje prítomnosť karotenoidov – kustovnica ich má najviac v rastlinnej ríši. Nechýbajú ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E, protizápalový betasitosterol a jedinečné lycium-polysacharidy. Práve tie pomáhajú účinne spomaľovať starnutie. Odstraňujú voľné radikály, čím bránia poškodzovaniu buniek (starnutiu organizmu), navyše stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu a posilňujú imunitný systém. Preto patrí kustovnica medzi klenoty tradičnej čínskej medicíny. Spomínaný elixír látok, ktoré goji obsahuje, harmonizuje činnosť pečene a obličiek (vhodné pri nadmernom užívaní alkoholu), zlepšuje tvorbu krvi a znižuje krvný tlak. Podľa Číňanov zvlhčuje pľúca a pomáha tak pri astme a alergiách, ale aj proti kožným chorobám, vrátane lupienky. Vďaka vysokému obsahu karotenoidov je goji výborná na oči, zlepšuje ostrosť videnia, upokojuje podráždené oči. A navyše, kustovnica je silné afrodiziakum – zvyšuje hladinu pohlavných hormónov v krvi.

Kustovnica čínska (GOJI) aj chutí

Sušené plody goji majú špecifickú chuť pripomínajúcu kombináciu šípky a brusnice, a môžete ich pokojne len tak zobať samé pri televízore. Gurmáni si ich pridávajú nielen do mûsli, ale aj do koláčov, šalátovryže, polievok… Záleží len na fantázii a chuti. Ideálna denná spotreba kustovnice čínskej je 10 až 20 g.

Na dobré prečistenie organizmu si z nej môžete uvariť čaj: 3 čajové lyžičky goji stačí zaliať vodou a variť 5–10 minút. Plody sú veľmi chutné aj po vylúhovaní. Vedľajšie účinky kustovnica nemá, takže omladzujúcu, regeneračnú kustovnicovú kúru možno v tomto náročnom období každému iba odporúčať.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 246 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme