Kĺby bolia v zime najviac. Čo robiť, aby sme tejto bolesti predchádzali?

Najčastejšie ochorenie kĺbov, ktoré trápi najmä staršiu populáciu, sú artróza a artritída. Aby sme sa dokázali orientovať v ich riešení pomocou prírodných prípravkov, potrebujeme pochopiť príčinu a mechanizmus ich vzniku. Bolesti kĺbov sú navyše veľmi aktuálne, pretože jeseň s jej pľušťami a zima s nízkymi teplotami sú živnou pôdou pre všetky ťažkosti s kĺbmi. Ak nimi trpíte, nasledujúci text vám azda pomôže nájsť riešenia.

artroza-bolest-klbov-zapal-muz-senior-pexels-photo-339620-1-scaled.jpg

Artróza = degenerácia kĺbu

Ide skôr o stav organizmu než o chorobu. Artróza znamená – stručne povedané – opotrebovanie kĺbovej chrupavky. Ide teda o situáciu spojenú so životom a spôsobom používania pohybového ústrojenstva.

Základ je v detstve

Zdalo by sa, že ľudia, ktorí sa dosť pohybujú, budú mať artrózu skôr. Skúsenosti však ukazujú, že to tak nie je. Závisí to totiž od mnohých faktorov. Poďme sa na ne pozrieť podrobnejšie.

Dôležitým obdobím, v ktorom sa tvorí dispozícia pre neskoršiu artrózu, je detstvo. Je extrémne dôležité, aby deti mali obrovské množstvo spontánneho pohybu a pestrú stravu. Oboje v súčasnej populácii bohužiaľ dostáva ťažko na frak. Najmä pohyb, ktorý je teraz celkom v defenzíve oproti počítačovému besneniu. Lenže telo sa nám vyvíjalo státisíce rokov, a po celý čas bolo treba loviť, utekať pred nebezpečenstvom, bojovať, zatiaľ čo počítače a televíziu tu máme len niekoľko desiatok rokov, a pasivitu s nimi spojenú tiež. Naše telo sa nemôže tak rýchlo bezchybne adaptovať na túto situáciu. Je veľmi zaujímavé, že národy, ktoré namiesto jazdy autom prekonávajú vzdialenosti behom, artrózu nemajú; a my s ňou máme obrovské ťažkosti. Takže, stručne povedané, spontánny pohyb v detstve vedie k tréningu všetkých štruktúr pohybového ústrojenstva, vrátane kĺbov, pretože platí, čo zaťažuješ, to sa vyvinie, čo nepoužívaš, zakrpatie.

V dospelosti sa človek, ktorý sa vie hýbať, môže celkom intenzívne zaťažiť. Napríklad ľudia, ktorí posilňujú, preukázateľne neposilňujú iba svaly, ale zlepšuje sa im aj pevnosť šliach a kostí, a dokonca sa preukázal efekt nárastu chrupavky, čo nikto nepredpokladal. Treba však zdôrazniť, že sa musí postupovať systematicky.

Príčiny vzniku

Čo sa vlastne v aktívnom detstve stane, a prečo je také dôležité? Počas toho, ako sa vyvíja pohybové ústrojenstvo dieťaťa, súčasne reaguje na nároky svojho majiteľa. Dieťa, ktoré začalo chodiť, trénuje na rôznych preliezačkách správne postavenie kĺbov, posilňuje svaly, zlepšuje si držanie tela, istotu chôdze, a najmä – a to je pre nás (ak hovoríme o artróze) najdôležitejšie, lepšie a lepšie centruje kĺby. Tým sa kosti kĺbov dostávajú do ideálneho postavenia, v ktorom sa chrupavka zaťažuje rovnomerne, a opotrebováva sa minimálne. Akonáhle sa fyzická aktivita výrazne obmedzí, a teda sa netrénuje, pohybové ústrojenstvo začne po čase robiť chyby. Maličké, ale veľmi dôležité. Kosti v kĺbe sa nepatrne dostanú mimo os, čo znamená veľkú záťaž práve pre chrupavku a jej rýchlejšie opotrebovanie. Po rokoch je tu – artróza.

Ďalším faktorom, ktorý vedie k problémom, je jednostranná záťaž – napríklad zložitou pracovnou polohou, alebo kvôli vade tvaru kĺbových plôch (či už vrodenej alebo poúrazovej).

Možnože si spomeniete na zemiakové brigády, kam sme chodili spoločne so starými ženami, ktoré pracovali v JRD. My, študenti na vrchole síl, sme za tri hodiny boli rozlámaní, a na konci dňa prakticky mŕtvi. A babičky, ktoré sa za celý deň nezdvihli z brázdy, sa poobede veselo usmievali a NIČ IM NEBOLO! Takto môžu pracovať ľudia, ktorí majú dobre vypracovaný pohybový aparát a vedia, ako to robiť. A práve táto pohybová inteligencia, ktorú sme hľadali celé tisícročia, v poslednom čase hynie. A je to škoda.

energy-produkty-artroza-artritida-klby.jpg

Pomôže Renol, Artrin, Skeletin a kúpele

Artróza patrí k veku, ale ku ktorému – to už je v našej moci. A čo robiť, ak ju už máme? Hovorí sa, že artróza bolí, keď vzniká, alebo keď na niečo reaguje. Ak je stabilizovaná, obyčajne veľmi nebolí. Delí sa podľa RTG nálezu na 4 stupne. Od začínajúcej – čo je I., až po veľmi pokročilú – tá zodpovedá stupňu IV., kde už zrastajú kosti v kĺbe. Je paradoxom, že kúpeľná liečba sa smie predpísať až tým pacientom, ktorí majú III. a vyšší stupeň, a teda im vôbec nemôže dlhodobo pomôcť; zatiaľ čo u I. stupňa by bola absolútne namieste.

Všetky výrastky, ktoré sa pri artróze nachádzajú na RTG, sú znakom hojenia a často aj znakom pokusu organizmu spevniť danú oblasť. Takže nie sú to výrastky, ktoré by boleli, ale zápal – buď z preťaženia oblasti, alebo hojivý, ale bolestivý. Organizmus totiž vie, čo potrebuje, a niekedy je to napríklad pokoj. Takže v akútnom štádiu, keď je bolesť veľká, je vhodné byť niekoľko dní v kľude, natierať kĺb Artrinom, užívať Renol, a ak prišlo sčervenanie, tak aj Drags Imun. Z ľudovej liečby sa osvedčuje na noc obklad z mäkkého tvarohu. Ak ide o stabilizovanú situáciu, kedy sa artróza ukáže na snímke, ale obťažuje len málo alebo občas, môžeme použiť Renol v maličkých dávkach (napr. 2–0–2 kvapky) a kúpele v Balneole aspoň 2x týždenne a 1x v Biotermale. Tieto kúpele úplne nahradia rašelinový kúpeľ, a tiež taký, za ktorým sa jazdí k Mŕtvemu moru. Len je dôležité dodržať po kúpeli čas odpočinku, aby nepriš-lo prechladnutie. Nesmieme zabudnúť ani na výživu kĺbov, pretože treba zvýšiť ponuku kolagénu – veľmi vhodný je Skeletin.

Pri liečbe artrózy je dôležitá aj teplotná pohoda – teda neprechladnúť; ďalej rehabilitácia a pohybová aktivita vôbec, aspoň pokiaľ to ide. Pomôžu aj fyzikálne procedúry ako magnet, elektroliečba alebo laser.

artroza-bolest-klbov-zapal-muz-senior-pexels-photo-339620-1-scaled.jpg

Artritída = zápal kĺbu

Toto ochorenie je spôsobené zápalom v kĺbe. Môže vzniknúť jednak po infekčnej chorobe – napr. salmonelóze, alebo priamo ako infekčné ochorenie – borelióza, či autoimunitným procesom, ako napr. reumatoidná artritída. Treba si uvedomiť, že aj druhé štádium boreliózy je viac autoimunitný proces než infekcia, hoci ešte môžeme v organizme občas nejakú boréliu stretnúť. Tieto baktérie sa totiž rady schovávajú do buniek a len občas sa vyplavujú do krvi, kde ich môžeme zahubiť antibiotikami.

Ochorenie ďalších tkanív

V dnešnom článku sa budeme viac zaoberať reumatizmom. Do tohto termínu ľudia časom schovali aj artrózu, ale príčina je diametrálne odlišná. Ide totiž o zápal, ktorý postihuje nielen kĺby, ale aj ďalšie tkanivá s určitými rovnakými znakmi. Takže napríklad lupienka sa môže vyskytnúť na koži ako známa vyrážka, ale jej príznakom môže byť – aj pri minimálnom kožnom výseve – artritída. Reumatoidná artritída postihuje nielen kĺby, ale môže vyvolať ťažkosti s očami, močovým mechúrom, črevami, a pod. Bechterevova choroba zasahuje väzy okolo kĺbov a šľachy, často sa prejavuje najprv na Achillovej šľache. Napríklad ochronóza je reumatické ochorenie chrupaviek.

Vidíte obrovskú rôznorodosť tejto skupiny chorôb? Tak sa teraz venujme zápalu kĺbov bez toho, že by sme priamo rozoberali jednotlivé choroby.

Čo užívať?

Zápalový kĺb môže byť opuchnutý, so sčervenaním, a môže “hriať”. V takom prípade treba podať Drags Imun na odstránenie horúčavy a Renolom poslať účinok do kĺbu. Ale niekedy prichádza takzvaný studený zápal. Kĺb nehreje, je deformovaný, môže byť opuch aj výpotok, bolestivosť. Tu veľmi dobre pôsobí Imunosan, pri naozaj dlhodobom podávaní. Kapitolou samou osebe je reumatizmus, kde prichádza aj deštrukcia kĺbu a jeho deformovanie. Tu preferujem Cytosan, pretože reumatoidná artritída je podľa čínskej medicíny spojená s výskytom hlienov v organizme a množstvom ďalších nerovnováh, ktoré môže Cytosan veľmi pozitívne ovplyvniť. Už po mesiaci jeho užívania sa výrazne zmenšujú opuchy, bolestivosť, a po niekoľkých cykloch môžu reumatici obyčajne znižovať spotrebu liekov. Cytosan vôbec funguje veľmi spoľahlivo u zápalov s deštrukciou a výpotkom. Vychytá, čo do organizmu nepatrí, a podporí metabolizmus. Uvedomme si, že u všetkých autoimunitných zápalov máme veľký problém – a to je celkový stav pacientov. Bývajú vyčerpaní, majú kolísavú výkonnosť podľa toho, či je zápal v pokoji alebo nie. Preto je aj pre ne obtiažne pravidelne chodiť do práce, to vyžaduje stabilný výkon. A práve Cytosan tieto záležitosti veľmi dobre stabilizuje. Ak sú postihnuté napríklad šľachy alebo oči, postupujeme podľa Pentagramu® a podávame Regalen, zasiahnuté miesta je vhodné natierať Protektinom.

Pri rehabilitácii sa nezameriavame tak veľmi na to, ako kĺb vyzerá, ale ako funguje. U začínajúcej artritídy môžeme vznik deformácií veľmi výrazne oddialiť pomocou užívania prípravkov Energy, odporučila by som ešte podávanie Skeletinu.

Podpora liečby

Artritídy všetkých príčin sú vždy na dlhé liečenie, a preto je najdôležitejšie vydržať, nečakať efekt ihneď. Urýchlenie celého procesu nie je veľmi žiadúce, pretože liečba má prebiehať naozaj veľmi poctivo a postupne. Jej súčasťou môže byť spolu s detoxikáciou organizmu aj podpora svalovej sily.

Veľmi dôležité sú aj ostatné liečebné opatrenia. U autoimunitných procesov platí, že človek používa svoju silu proti sebe, namiesto vo svoj prospech, a preto ochorel. Ak by sa mu podarilo nájsť systém presvedčenia a vzťahu k sebe, ktorý rozbehol jeho ťažkosti, mohlo by sa mu veľmi uľaviť, a niekedy sa tak dokáže aj vyliečiť. Ďalej treba zabrániť preťažovaniu. Platí: zaťažiť, ale nepreťažiť! A nakoniec – aj tu robia dobre kúpele, najmä v Balneole, a požehnaním je aplikovanie Artrinu na bolestivé kĺby a reflexné plôšky zodpovedajúce obličkám. Výhodou celostného prístupu s prípravkami Energy je riešenie príčiny choroby na energetickej, a často aj fyzickej úrovni, a súčasne šanca, ako prísť na príčinu duševnú.

Faktory ovplyvňujúce pohybový systém

Pohybové ústrojenstvo je tvorené jednak podporným systémom, teda kostnokĺbovým, a potom výkonovým, čo sú predovšetkým svaly a šľachy.

Fungovať môže iba vtedy, ak je zaistené:

  • dostatočné zásobenie živinami (tepny)
  • dokonalý odvod splodín vznikajúcich pri záťaži (cievy miechy a žily)
  • presné riadenie pohybu jednak na periférii (nervy), jednak prostredníctvom centrálneho riadenia (miecha a mozog)

Pohybové ústrojenstvo je súčasne ovplyvnené:

  • hormonálnym systémom
  • psychikou
  • stereotypnou prácou, ktorá jednostranne zaťažuje pohybový a kardiovaskulárny aparát

Pohybový aparát sa dá výrazne trénovať, a to spoločne s kardiovaskulárnym systémom, od ktorého jeho funkcie plne závisia.

Autor: MUDr. Alexandra VOSÁTKOVÁ

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 132 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme