Keď sa povie “Parkinson” tak sa roztrasiete?

Morbus Parkinson alebo Parkinsonova choroba je jednou z najčastejších neurodegeneratívnych chorôb postihujúcich centrálny nervový systém.

VÝSKYT

ruky-parkinson-dôvera

Prípravky ako prevencia Parkinsonovej choroby
klik na obrázok
free photo www.pixabay.com

Ochorenie je celosvetovo rozšírené a postihuje ženy aj mužov. Vyskytuje sa najčastejšie vo veku okolo 55 až 60 rokov, pričom s plynúcimi rokmi života prípadov pribúda, takže u ľudí po 65. roku je prevalencia (výskyt v populácii) až do 2%. V každom prípade nie je raritou, ak sa Parkinsonova choroba objavuje aj u mladších jedincov vo veku okolo štyridsiatky, kde je jej výskyt asi do 0,5%.

Príznaky

Parkinsonova choroba sa prejavuje typickým trasením rúk v pokoji, stuhnutosťou alebo strnulosťou svalov, spomalením pohybov a poruchami rovnováhy pri chôdzi. Z psychických príznakov býva častejšia depresia, tichý hlas a v 50% aj demencia. Nie všetky príznaky sa musia u každého postihnutého prejaviť.

V HLAVNEJ ÚLOHE DOPAMÍN

Presná príčina ochorenia doposiaľ nebola stanovená, preto hovoríme o idiopatickom ochorení. V každom prípade vieme, že prejavy parkinsonizmu vyvoláva v organizme znížená hladina dopamínu, ktorý hrá zásadnú úlohu pri prenose nervových vzruchov v procese pohybových funkcií. Nedostatok dopamínu spôsobuje zmenu charakteristických pohybov kĺbov, narúša ich plynulosť a koordináciu. Keď sa ochorenie klinicky prejaví (trasom a motorickými príznakmi), je v nervovom systéme deficit dopamínu okolo 80%. Neurologická liečba spočíva v dopĺňaní dopamínu do organizmu, resp. jeho prekurzoru (levodopy) v podobe lieku, z ktorého sa následne v nervovom systéme dopamín tvorí.

MOZOG POTREBUJE POSILU

Súčasťou liečby a prevencie ochorenia, resp. jeho progresie (zhoršovania), sú vhodné gymnastické pohybové aktivity a pravidelné cvičenia zamerané na správnu koordináciu a plynulosť pohybov s cieľom zlepšiť telesnú kondíciu a čo najdlhšie zachovať normálnu aktivitu. Veľmi dôležité je aj posilňovanie pamäte napr. riešením hlavolamov, krížoviek, spoločenskými hrami (šach, dáma).

Úprava jedálneho lístka by mala spočívať v zaradení potravín bohatých na kvalitné proteíny a vlákninu. Príjem bielkovín a užívanie lieku by mal byť s určitým časovým odstupom (aspoň 12 hodín), aby sa neznížil jeho účinok v dôsledku súčasného vstrebávania prípravku a bielkovinových aminokyselín. Rovnako nevyhnutné je dodržiavať dostatočný príjem tekutín, podporovať zdravé trávenie aj pomocou prijímania enzýmov prítomných v zelených potravinách Barley Juice, Spirulina Barley, Organic Chlorella, Betafit. Zdravú črevnú flóru aj pravidelné vyprázdňovanie stolice pomôžu zaistiť výživové doplnky s obsahom probiotík, prebiotík a vlákniny Probiosan a Probiosan Inovum, čistotu tráviaceho traktu Cytosan Inovum.

dedko-parkinson-krezba-stary-muzZ koncentrátov od ENERGYPentagram® je vhodný Korolen, ktorý priaznivo ovplyvňuje centrálny nervový systém, srdce a krvný obeh, harmonizuje a detoxikuje. Kvôli lepšiemu sústredeniu a koordinácii poslúži bylinný koncentrát Stimaral – pôsobí najmä na oblasť psychiky, lepšie zameranie pozornosti a proti depresii. Stav nervového systému podporí a pomôže regenerovať aj prírodný výživový doplnok Celitin, vďaka obsahu ginkga dvojlaločného a lecitínu.

Zvyšuje prekrvenie nervového tkaniva, predovšetkým mozgu, zlepšuje pamäť a koncentráciu. Do určitej miery podobne účinkuje aj Revitae, ktorý navyše obsahuje prírodné antioxidanty a vitamíny chrániace bunky nervového systému, ale aj celého organizmu pred predčasným starnutím a degeneráciou. Ďalším prípravkom, na ktorý v tejto súvislosti nesmieme zabudnúť, je koloidný roztok minerálov Fytomineral, ktorý vďaka obsahu dôležitých minerálov a stopových prvkov pomáha pri regulácii stoviek enzymatických dejov prebiehajúcich v organizme a pri prenose nervových vzruchov v nervoch a svaloch. Aj špeciálny čaj Green Tea – GABA má výnimočné vlastnosti vďaka obsahu kyseliny malovej, množstvu antioxidantov, katechínov, flavonoidov, minerálov a vitamínov. Kyselina gama-aminomaslová dokáže preniknúť cez hematoencefalickú bariéru (z krvi priamo do mozgového tkaniva) a pomáha zmierňovať psychické problémy, pôsobí proti depresiám. Zlepšuje okysličenie mozgu, spomaľuje procesy starnutia.

ĎALŠIE OPATRENIA

V rámci prevencie rozvoja mozgovej artériosklerózy (kôrnatenie tepien), ktorá poškodzuje funkciu nervového systému ako celku a súvisí nielen s vekom, ale aj s ďalšími civilizačnými rizikami (vysoký krvný tlak, cholesterol, obezita, cukrovka), je dôležité mať ju pod kontrolou aj dodržiavaním príslušnej životosprávy, diéty a prípadnej predpísanej liečby.

Súčasťou zdravého životného štýlu by malo byť vyvarovanie sa všetkých známych škodlivín a zlozvykov poškodzujúcich nervový systém, najmä nikotínu, alkoholu a psychotropných látok.

Autor: MUDr. Július ŠÍpoŠ

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 039 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme