Ako funguje imunitný systém

Imunitný systém a jeho funkciu si predstavte ako hrniec, ktorý je naplnený patogénmi – vírusmi, baktériami a ďalším infekčným materiálom. Hrniec je prikrytý pokrievkou, ktorú drží Imunitný Systém určitou silou, tak aby z neho nevyšli patogény. Hlavnou a kľúčovou zložkou Imunitného Systému sú špeciálne proteíny. Sú to ako silové zložky štátu (polícia,vojsko). Keď niečo ide proti systému (aj v živom organizme), hneď musí potlačiť to niečo (u nás patogény), aby nezačali ničiť systém.

nachladnutie-chripka-pixabay-free

V našom tele je veľké množstvo a rôzne druhy potenciálnych patogénov (infekcie). Keď má Imunitný Systém dostatočnú silu, nedovolí patogénom vyskočiť z hrnca a prejaviť sa.

Kedy a prečo stratí Imunitný Systém silu ?

Na prvom mieste je hyperglykémia. Hyperglykémia je zvýšená hladina glukózy v krvi. Okrem diabetikov ju majú aj pacienti s vysokým krvným tlakom, 90% onkologických pacientov, astmatikov a pacientov s chronickými ochoreniami kĺbov. Hyperglykémia poškodzuje (vytvorí AGEs produkty) a tým znefunkční hlavnú zložku imunitného systému. Chemická reakcia zvaná glykácia naviaže glukózu na proteíny (glykované proteiny), čím sa znižuje syntéza týchto proteínov a poškodzuje ochranná vrstva slizníc. Hyperglykémia znižuje využiteľnosť vitamínov aj minerálov.

jahody-koláče-freepixaby

S kombináciou druhého hlavného faktora, podchladenie, je Imunitný Systém veľmi zoslabený a tým je umožnená vysoká infekčná sila (rýchle množenie patogénov). Podchladenie je stav zníženej teploty organizmu, pri ktorom je Imunitný Systém spomalený a menej funkčný. Imunitný Systém najlepšie pracuje pri teplote 37-40 C . Imunitný Systém v podobe imunoglobulínov a špecialnych krviniek, nie je len v krvi a lymfe, ale špeciálne imunitné proteíny majú aj všetky bunky, ako strážcov svojho priestoru.

Ďalšie príčiny oslabenia Imunitného Systému je deficit vitamínov C,A,B,D a niektorých minerálnych látok, ako zinok, železo, jód, mangán, … Okrem deficitu vitamínu C a D, všetky ostatné deficity vitamínov a minerálov sú deficity sekundárne. To znamená, že v strave ich máme dosť, len nie sú dostatočne využiteľné, z dôvodu hyperglykémie.

Autor: Dr. Jozef Vodný

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 526 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme