Konopná tinktúra – liečivo našich predkov

Tinktúra znamená druh tekutého doplnku, ktorý sa získava výluhom z rastlín a bylín získaný extrakciou vhodným rozpúšťadlom, najčastejšie alkoholom. A ten mali naši predkovia vždy v zásobe, podobne ako konope, ktoré sa na Slovensku pred 150 rokmi pestovalo na 20.000 hektároch.

konope-freepixabay

Tinktúra sa vyrába buď zo živých rastlín, ktoré sú macerované hneď po zbere a má tak najvyšší možný obsah účinných látok ako aj bioenergiu čerstvej byliny alebo je robená zo sušených bylín macerovaných v alkohole, pričom taktiež obsahuje účinné látky a priaznivo pôsobí na organizmus. Tinktúra je užitočná pri rastlinách, ktorých účinné látky sa slabšie rozpúšťajú vo vode, takže napr. čaj neposkytne taký účinok ako tinktúra. Výhodou tinktúry je ich dlhá životnosť a výborná vstrebateľnosť.

Konopná tinktúra účinne pôsobí na:

  • konopna-tinktura-30ml-konopna-farma-liptov-1.jpg

    Konopná tinktúra – klik na obrázok

    posilnenie imunity

  • lepší spánok
  • odbúranie migrény alebo bolesti hlavy
  • má priaznivé účinky na tráviaci trakt
  • zažívacie problémy

Konopná tinktúra sa používa aj pri:

  • kožných problémoch (napr. atopický ekzém, akné, bradavice)
  • zápaloch (tráviaceho traktu, zápal stredného ucha)
  • na bolesti kĺbov, popáleniny, pásový opar, bércove vredy, kŕčové žily

Konopa siata sa používala už v prehistorickom období a v niektorých krajinách je známa už najmenej 3500 rokov. Už vtedy sa bola všestranne využívaná. Konopa sama o sebe obsahuje omega-3 mastné kyseliny, železo, vápnik, horčík, draslík a radu vitamínov A,C,E,D,B1,B2,B3. Konopa je neobyčajná rastlina pestovaná nie len na potravinárske účely, ale je aj veľkým prínosom pre životné prostredie a v neposlednom rade aj pre naše najvzácnejšie včely.

Konopná tinktúra je robená z konopy siatej – odroda Futura 75, ktorej pestovanie na Slovensku je kontrolované príslušnými orgánmi. Je to druh z čeľade konopovité. Na potravinárske účely sa používa pre svoj nízky obsah omamných látok (stopové množstvo THC). Účelom je z konopy vyťažiť látky, ktoré majú rýchlejší účinok a pomáhajú pri ťažkostiach organizmu.

Pri výrobe tinktúry sa používajú sušené rastliny – využité listy, kvety a semená. Táto sušina je najprv nasekaná/pomletá, pričom následne sa lúhuje v alkohole, napríklad v pomere 1:10, to znamená, že k jednému dielu sušenej rastliny sa pridá 10 dielov alkoholu. Odvážená a pomletá sušina sa umiestňuje do sterilných fliaš/nádob a zaleje sa alkoholom (môže byť aj riedený). Alkohol musí byť naliaty tak, aby bol aspoň 1cm nad konopnou sušinou. Je to z dôvodu, že ak rastlina nie je dostatočne ponorená, môže zoxidovať. Preto je potrebné sušinu dostatočne rozdrobiť (nie však na prášok), aby sa neznížila kvalita a neusádzala sa na dne. Na ďalšie predídenie oxidácie sa musí vykonávať premiešanie bez otvorenia fľaše (preklápanie). Macerácia/lúhovanie prebieha po dobu minimálne 14 dní ako pri iných tinktúrach a výťažkoch z bylín.

Po vylúhovaní konopy v alkohole sa musí prefiltrovať, takže sa precedí buď pomocou sterilnej gázy alebo lisu a následne sa oddeľujú mikročiastočky pomocou napr. papierového filtra. Nakoniec vznikne konečný produkt, čistý výluh – konopná tinktúra.

Konopná farma Liptov sa zaoberá pestovaním konopy siatej – odrody Futura 75. Vypestovaná je na našom krásnom Liptove bez akýchkoľvek postrekov. Konopa je známa svojimi pozitívnymi účinkami a tým nemáme na mysli halucinogénne, pretože tie neobsahuje, ale práve naopak obsahuje zdraviu prospešné látky posilňujúce imunitu.
Nakoľko firma začala s pestovaním v roku 2019, ponúka Vám zatiaľ len dva produkty a to konopný čaj a konopnú tinktúru –obsahuje listy, kvety a semená, ktoré boli ručne zbierané. Viacero ľudí sa vyjadrilo, že im produkty z konope pomohli v kvalite života.

Autor: Jana Kubáňová

Mala som celoživotný problém s migrénami, mesiac čo mesiac, a keď som začala piť čaj, doposiaľ sa mi migréna neobjavila, čo je už takmer pol roka.

Mala som problém s ekzémom, nevedela som sa ho zbaviť žiadnymi produktami, no užívaním konopnej tinktúry som si všimla, že ekzém na rukách mi postupne mizne.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 769 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme