Posvätná rastlina Inkov – Vilcacora (Uňa de Gato, Mačací pazúr…)

Jedným z najcennejších darov „prírodnej lekárne“ je rastlina Uncaria tormentosa. Táto rastlina, označovaná ako posvätná rastlina Inkov, či kráľovná amazonských liečivých rastlín je známa aj pod názvom Uňa de gato, čiže mačací pazúr.

O rastline

Pomenovanie mačací pazúr vzniklo vďaka tŕňom, ktoré vyrastajú spod stoniek listov a ktoré umožňujú liane dostať sa čo najvyššie za svetlom. Vyrastá až do výšky 30 metrov. Jej výhonky rastú pomaly. Do konečnej výšky dorastú asi 10 – 15 rokov. Vilcacora je lianovitá rastlina pochádzajúca z dažďových pralesov Peru na horských stráňach a to prevažne vo výške 800 až 2400 metrov. Zo 60 druhov vilcacory je len jediný, Uncaria tormentosa, ktorý je unikátny svojimi liečivými vlastnosťami.

Z histórie

Záujem o túto tradičnú indiánsku liečivú rastlinu bol okrem iného vyvolaný aj zistením, že u amazonských indiánskych kmeňov, ktoré často užívajú vilcacoru, temer nepoznajú čo je to choroba. U týchto kmeňov nezistili prakticky žiadny výskyt nádorových ochorení, rakoviny. Domorodí obyvatelia amazonského pralesa užívajú vilcacoru už po dlhé stáročia pri liečbe širokého spektra zdravotných problémov, týkajúcich sa najmä tráviaceho traktu a imunitného systému.

Zo zloženia

Najviac liečivých látok je obsiahnutých v koreni a vo vnútornej kôre (lyku) vilcacory. K príprave liečivých prípravkov sa však zbiera iba lyko, aby nedošlo k poškodeniu koreňov a tým aby sa zabezpečilo ďalšie množenie sa rastliny. Vilcacora obsahuje alkaloid izopteropodín, ktorý má až magickú silu účinnosti pri posilnení imunitného systému. Čím je imunitný systém človeka silnejší, o to je odolnejší voči rôznym ochoreniam. Na základe chemických rozborov Vilcacory sa predpokladá, že za svoje vynikajúce liečivé účinky vďačí najmä alkaloidom (z ktorých 6 je pomerne zriedkavých), fytopreparátom, polyfenolom, aminoglykozidom, terpénom atď. Čo je však veľmi dôležité a potvrdilo to viacero renomovaných laboratórií je, že peruánska Vilcacora neobsahuje žiadne jedovaté látky, nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. Alkaloid rynkofin má vplyv na zrážanlivosť krvných dostičiek, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín (trombov), čo do veľkej miery znižuje riziko náhlej mozgovej príhody, infarktu srdcového svalu, upchatiu žíl dolných končatín a pod. Je účinný takisto pri rôznych zápalových procesoch v organizme, vredy žalúdočné, dvanástorníkové, vírové ochorenia, herpesy, astma a pod.

Veda

Zvesti o úspešnom použití liečivých prípravkov z vilcacory sa pred niekoľkými desaťročiami postupne začali dostávať z Peru do celého sveta. Veľkú zásluhu na tom mal aj páter Szeliga, poľský misionár. V dnešnej dobe sa výskumu liečebných účinkov prípravkov z Vilcacory venuje množstvo vedeckých a lekárskych centier v mnohých krajinách sveta okrem Peru aj v Rakúsku, Poľsku, Nemecku, Anglicku, Maďarsku, Taliansku a Švajčiarsku. O veľkom záujme odbornej verejnosti o Vilcacoru svedčí okrem iného aj skutočnosť, že v roku 1994 sa v Ženeve pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) konala medzinárodná konferencia venovaná výlučne tejto rastline. Účastníci konferencie konštatovali, že od objavenia chinínu žiadna iná rastlina z Južnej Ameriky nevyvolala toľko pozornosti a záujmu odborníkov zo sveta vedy.

Vilcacora sa odporúča hlavne pri ťažkostiach:

– žalúdočné a dvanástorníkové vredy
– zápalových ochoreniach čriev ako sú napr. Crohnova choroba, ulcerózna coilitída
– časté ochorenia horných dýchacích ciest
– astma bronchiálna
– ochorenia srdcovo-cievneho systému
– vysoký krvný tlak
– kožné výsevy, svrbivosť kože, aknózna pleť
– posilnenie imunitného systému
– rakovinové ochorenia
– prekyslenie organizmu

Neodporúča sa podávať:

– tehotným a dojčiacim ženám
– pred alebo po transplantácií kostnej drene a iných vnútorných orgánov

Vedľajšie účinky:

– nie sú známe

Z vlastných skúseností – MUDr.Vajová Gabriela:

Počas svojej viac ako 15 ročnej práce s prírodnými prípravkami mám veľmi dobré skúsenosti u svojich pacientov aj s Vilcacorou. Odporúčam ju aj ako preventívny liek, na posilnenie imunitného systému najmä na jar a na jeseň. V kombinácii s prírodnou šťavou z Aloe vera sa moji pacienti úspešne vyhýbajú ochoreniam typickým pre tieto ročné obdobia – chrípka, angína, soplenie, tzv. alergické prejavy zo strany dýchacieho systému. Veľmi dobré skúsenosti s Vilcacorou mám hlavne pri odstránení rôznych zdravotných ťažkostí zo strany dýchacieho ako aj tráviaceho systému. Vilcacoru aj odporúčam užívať aj pri rôznych kožných ťažkostiach. Dochádza k zlepšeniu kožných ochorení. Veľmi dobré skúsenosti mám pri podávaní Vilcacory spolu s Aloe vera šťavou a Cordycepsom u pacientov, ktorí sa podrobujú onkologickej liečbe (ožarovanie, chemoterapia). Posilňujú imunitný systém, regenerujú pečeňové bunky, zlepšuje sa krvný obraz a tým jednoznačne onkologicky chorí pacienti lepšie znášajú onkologickú liečbu. Nie sú takí oslabení, unavení, zlepšuje sa chuť do jedla a pod. Vilcacoru však nie je vhodné podávať počas dní chemo a rádioterapie, jej užívanie mimo týchto dní je však veľmi vhodné. Aloe Vera a Cordyceps sa môžu podávať aj v čase terapií.

VILCACORA (UŇA DE GATO), Uncaria tomentosa

Účinky: imunostimulačný, protizápalový, depuratívny (očistný), protimutagénny (protinádorový), hypotenzívny (znižuje krvný tlak), antioxidačný, antiagregačný (proti usadzovaniu trombov a plakov v cievach.)

Indikácie: všetky druhy zápalov – hlavne artrózy a artritídy, vredové ochorenia žalúdka a dvanástorníka, ochorenia čriev, Crohnova choroba, znížená imunita a následné chronické stavy, nádorové ochorenia, zvýšený krvný tlak, na očistu cievnej steny.

Tradičné metódy úpravy amazónskych bylín.

Nálev (infúzia)

Ak predpisom na obale výrobku nie je dávkovanie určené inak, zalejeme 1 objemový diel sušenej byliny 32 objemovými dielmi vody o teplote cca. 80°C (nie vriacou). Nálev necháme 20-30 minút vylúhovať, potom scedíme. Toto obvyklé dávkovanie zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke drogy na šálku vody. Dávkovania uvádzané na obaloch výrobkov vychádzajú z váhových, nie objemových pomerov. Pre zvýšenie účinnosti býva odporúčané drogu 5-10 min pred zaliatím navlhčiť niekoľkými kvapkami studenej vody. Nálev sa odporúča vypiť v deň prípravy, pre popíjanie v priebehu dňa je vhodné uchovávať v termoske. Je možné dochutiť včelím medom.

Odvar (dekoktum)

Ak dávkovanie nie je predpisom na obale výrobku určené inak, pridáme 1 objemový diel drogy na 32 objemových dielov vody a privedieme pozvoľna do varu. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni 20 – 30 min. U koreňov a kôr (lýk) je odporúčané doplniť studenou vodou do pôvodného pomeru 1:32, u sušených vňatí naopak vyvarenú stratu vody nedopĺňať. Scedíme, popr. dochutíme včelím medom a vypijeme v deň prípravy.

Tinktúra

Obvykle pripravujeme tinktúru v pomere 1 objemový diel drogy so 4 objemovými dielmi alkoholu o koncentrácii 50% (je možné tiež 1 objemový diel drogy s 2 objemovými dielmi alkoholu a 2 objemovými dielmi vody). Uložíme do pohára na 14 dní a každý deň pravidelne pretrepávame. Po 14 dňoch prefiltrujeme do tmavej fľaštičky a uchovávame pri izbovej teplote. Niektoré drogy je výhodnejšie pripraviť ako tinktúru, pretože obsiahnuté aktívne látky sú rozpustené iba v alkohole, nie vo vode. Tinktúry sú tiež najvhodnejšie k následnej príprave mastí.

Zdroj: Plantas medicinales nativas en Perú, autor Q.F. Julio Palacio Vacaro

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
64 976 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme