Žijeme v chorých domoch?

aopsan

obrázok so súhlasom aopsan / FreeDigitalPhotos.net

Prešovčan Rastislav Feriančík si pred rokom vybral v katalógu rodinný dom. Zaplatil projekt a s manželkou sa tešil na budúce rodinné hniezdo. Nevedel, že ich katalógový sen sa nikdy nesplní.

Náhoda v tom čase chcela, aby si Feriančík spomenul na bývalého spolužiaka Petra Dorička. Bol architekt. Zavolal mu, ukázal pozemok a požičal projekt.

Riadenie osudu.

Ešte v ten večer zazvonil u Feriančíkovcov telefón: „Rasťo, ty ani nevieš, čo to máš za pozemok!“ ozval sa arch.Doričko. „Váš dom musí byť úplne iný. aby stavba využila priaznivé energie, ktoré ponúka poloha tvojej parcely. Nesmieš to premrhať!“

Feriančík v tej chvíli všetkému nerozumel. Až po ďalšom stretnutí s arch.Doričkom mu svitlo. Jeho priateľ-architekt sa už roky zaoberá indickým učením o tvorbe priestoru zvaným Vastu šastra. Ide o časť staroindického tzv.Védskeho poznávacieho systému, ktorá sa zaoberá tvorbou nového harmonického priestoru. Zaoberá sa prvkami, energiami a zákonitosťami hmotného i nehmotného sveta. Sám arch.Doričko sa Védami zaoberá už temer 16 rokov a poznatky o Vastu získal na kurze v Nemecku v tzv.Vedskej akadémii a diaľkovým samoštúdiom.Svoje poznatky neustále rozvíja.

Ale vráťme sa do Prešova. Keď si arch. Doričko prehliadol pozemok, zistil, že má z hľadiska vastu šastry ideálne danosti. Pravoúhly tvar, hranice rovnobežné so svetovými stranami, sklon na severovýchod, neďalekú rieku Sekčov… Majiteľovi vysvetlil, že skutočná hodnota pozemku nie je v tom, či za ňu zaplatil málo alebo veľa, či je vo vychytenej štvrti alebo za mestom. Ale v tom, čo doň vložila príroda. A už od človeka závisí, ako si s ňou porozumie.

Rýchly spád.

Architekt Doričko okamžite navrhol celkom nový dom. Prízemný a štvorcový. Po novom situoval okná, izby, garáž i jazierko pred vchodom. Stavbu umiestnil tak, že sa „otvára“ smerom k severovýchodu, kam sa skláňa pozemok.

„Sever a východ sú podľa vastu šastry pozitívne svetové strany. Tie majú zostať na pozemku voľné,“ vysvetľuje. Na dome sú na tejto strane presklené steny. Veľmi pozitívne podľa architekta pôsobí aj vstup do domu z východu. Naopak je podľa neho dobré, že na juhozápade pozemok blokuje mierny kopec a stromy. Pretože juhozápad je negatívny (stojí za povšimnutie, že naše bežné stavby bývajú často obrátené týmto smerom). V strede pozemku umiestnil jazierko a neďaleko studňu. Voda je vôbec podľa Indov mimoriadny životodarný prvok. Násobí priaznivé vplyvy. „Proporcie domu som urobil tak, aby zodpovedali správnemu prúdeniu energií z okolia,“ hovorí architekt. „Od obvodu domu po špičku strechy až po poslednú miestnosť som všetko vypočítal na milimetre. Podľa Véd sa každý kúsok hmoty skladá zo zvukových vibrácií. Ak na čokoľvek ťuknete, vec vydá zvuk, rozkmitá sa. V celom vesmíre je obsiahnutý zvuk a jeho vlastnosti. Preto sa podľa vastu šastry architektúra ladí podľa hudobných stupníc. Na prepočet medzi tónmi zvukov a dĺžkami v architektúre existujú špeciálne koeficienty.“

Sila stavby.

Architekt Doričko s entuziazmom vysvetľuje, že ak sa princípy a proporcie dodržia, dom na vás podvedome pôsobí blahodarne. „Pozrite sa,“ vztýči ruku a druhou namieri do dlane. „Ak stavba neladí s okolím, s celkom, s vesmírom, je to ako keby ste vztýčili priečne kameň do prúdu rieky a ona naň naráža a ničí ho. Ale ak ho položíte v smere toku, voda ho krásne obteká a kameň vydrží dlho.“

Mimochodom, presviedčajú nás o tom tisícky rokov staré stavby stavané práve podľa princípov Vastu . Prečo v nich aj dnes cítime pohodu a obdivujeme um staviteľov? Podľa Dorička sa dochovali do súčasnosti ani nie tak pre trvácny, prírodný materiál, ale hlavne vďaka tomu,že ich tvorcovia s veľkou presnosťou a poznaním tvorili v harmónii so zákonmi prírody a vesmíru.Jednoducho príroda ničí len to,čo sa prieči jej zákonom.

Negatívne patvary.

Je podvečer. Brodíme sa vlhkou trávou povyše kolien. Za nami v diaľke ruch Prešova, pred nami zvlnený, lúčnatý, sem-tam porastený terén.Architekt Doričko nás vedie k Feriančíkovmu domu. Na neupravenom pozemku stojí zatiaľ len hrubá tehlová stavba. Ale rukopis je jasný už z diaľky. Steny v pravých uhloch. Mierne zvýšená štvorcová strecha s otvorom na špici zakrytým malou strieškou (cezeň prúdi svetlo a energia do stredu domu). Jednoduché a čisté tvary. Žiadne výmysly v štýle vežičiek, striešok, okienok či nebodaj zalomených priestorov podľa moderného baroka.

„Vastu odporúča stavať v kvadratických útvaroch. Odmieta patvary, ktoré sa vymykajú štruktúre vesmíru. Ostré, špicaté uhly plodia negatívnu energiu. Aj materiály, ktoré prejdú vysokou teplotou alebo chemickým procesom. Odsávajú našu energiu. Vastu odporúča drevo, nepálenú tehlu, hlinu a prírodný kameň. Materiály s prírodnou vibráciou zeme,“ dodáva.

Čo na to majiteľ?

Feriančík priznáva, že vastu nerozumie. Má radosť ako každý, kto pre svojich buduje strechu nad hlavou. Veď – postav dom, zasaď strom…

„Ale určite vnímam, že niečo medzi zemou a nebom existuje, čo na nás vplýva. Peter to má podložené argumentmi, o ktorých sa dá vážne uvažovať.“ Jeho žena má z domu ešte väčšiu radosť a energetickým vplyvom fandí. Vždy, keď prídu na stavbu, cítia pohodu. „Asi to prostredie má niečo do seba,“ dodá.

Podľa Dorička je drvivá väčšina dnešných stavieb negatívna. Osobitne sa pozastaví pri panelákoch. Podľa neho sú to doslova Faradayove klietky, zo železobetónu, ktoré tienia vonkajšie energetické pole. „Tam kozmická energia ani nepríde, pretože sa odrazí. Steny zvedú elektrický alebo magnetický náboj po obale preč. Sú to nezmysly, ktoré boli poplatné dobe a režimu. Ľudia sa vohnali do nenormálnych stavieb.“

A opäť riadením osudu. Nápadne podobný príbeh sa spája s inou, diametrálne odlišnou stavbou. V Kúpeľoch Vyšné Ružbachy pred dvoma týždňami oficiálne otvorili po rekonštrukcii historický hotel Strand. Pochádza z roku 1920. Keď ho pred rokom zavreli, bola to ubytovňa poslednej ružbašskej kategórie. Dnes, po obnove, je z neho štvorhviezdičkový top hotel.

Vedenie kúpeľov si pred rokom objednalo projekt a generálneho dodávateľa. Vybavilo stavebné povolenie. Náhoda rozdala karty inak. Tesne pred štartom rekonštrukcie sa k projektu dostal architekt Doričko.Oslovil ho prevádzkovateľ kúpaliska aby spracoval variantu prestrešenia bazéna. Generálny riaditeľ kúpeľov Marián Bubeník na to spomína: „Ponúkol sa, že okrem prestrešenia urobí celkový návrh, aby prepojenie hotela a kúpalísk malo logické návaznosti. Jeho štúdia nás veľmi zaujala. I keď už to bolo časovo náročné, súhlasili sme so zmenou projektu.“ Doričko zmenil najmä prízemie, šatňovú časť pre bazény a zastrešenie kúpaliska. Samozrejme, v duchu vastu šastry. Podľa riaditeľa je to určite hodnotnejšie než to, čo bolo v prvotnom zámere. A to napriek tomu, že cena rekonštrukcie vyskočila o 30 miliónov korún.

Od podlahy zmenená.

Prechádzame chodbami Strandu a nestačíme sa čudovať. Bývalá nevyužitá povala sa zmenila na luxusné poschodové apartmány. Stará budova mala hlavný vstup zo strany kúpaliska. Architekt ho zrušil a vchod s vestibulom a novou recepciou umiestnil na východnú stranu. V prízemí zrušil pôvodné nevyužívané kutice, vybúral steny a priečky a vytvoril takmer súvislý, prevzdušnený priestor od recepcie cez bar, kaviareň a dlhú reštauráciu. Osadil kazetové stropy. Citlivo umiestnil drevené stĺpy a živú zeleň. Okná navrhol zo sklenených štvorcov. „Robí sa tu fajn,“ usmieva sa barmanka a prezradí, že vedenie kúpeľov vybralo personál do top hotela cez konkurz.

Pri pohľade zvonka sa najviac zmenil priestor medzi hotelom a kúpaliskom. Na mieste pôvodného zatrávneného kopca ležia stupňovité terasy s kaviarenskými stolíkmi, ležadlami a slnečníkmi. Z obrovského kúpaliska – svojho času najväčšieho v strednej Európe – projektant oddelil časť, ktorú zastrešil. Bude mať celoročnú prevádzku. V lete sa nad bazénom strecha i bočné steny odsunú.

Hoci prešovský architekt svojimi zásahmi vniesol do rekonštrukcie novú filozofiu, pôvodný generálny projektant sa podľa slov Bubeníka prispôsobil. „Obaja projektanti dobre spolupracovali.“ Doričko však nezabudne upozorniť: „Keďže šlo o hotovú budovu, princípy vastu šastry sa dali využiť len obmedzene.“ Napríklad bazény sú podľa neho umiestnené negatívne. S tým sa už nedá nič robiť. Odhaduje, že vastu šastra sa pri rekonštrukcii uplatnila asi na dvadsať percent. Ale aj to je vraj podstatné na to, aby sa do hotela vliali priaznivé energie a aby začal prosperovať.

zdroj: Časopis Formát, Výňatok z článku na základe rozhovoru redaktorky p.Rundesovej a ing.arch.Petra Dorička

S odborníkom na Vastu šastra Ing. arch. Petrom Doričkom sa môžete pravidelne stretávať na prednáškach v Regeneračnom centre

 

Literatúra a symboly Feng Šuej

Prednášky od Ing. arch. Petra Doričku na CD

Ďalšie články o Feng Šuej a Vastu šastra

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
9 006 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme