Čo robiť v obtiažnej situácii ?

marin

obrázok so súhlasom marin / FreeDigitalPhotos.net

Ste teda v situácii, v ktorej sa vám zdá, že vám nerozumejú, nepodporujú vás, nepomáhajú vám, nik s vami nesúcití, pritom vy zreteľne cítite bezmocnosť, bezradnosť, nespravodlivosť, únavu, apatiu, hnev, depresiu, nemohúcnosť.

Čo robiť? Začnite tým, čo určite nerobiť.

Pre začiatočníkov

1. Nehrajte rolu nešťastnej obete.
Hrať obeť je obľúbená rola v mnohých situáciách. Nešťastné oči, zvesené ramená, pocit bezmedznej únavy a žiadna nálada. Spomínate si? Možno tento pocit prežívate do špiku kostí, ale to vôbec neznamená, že ostatní účastníci deja sú ochotní zdieľať s vami vaše ťažké prežívanie. Častejšie to býva práve naopak. V tom prípade to aj vy urobte naopak – živé oči (môžete pridať trochu radosti), hrbiť sa vám nepristane, únava, normálna nálada typu „určite to, mohlo to byť aj horšie”.

2. Neobviňujte a neurážajte sa.
„Tak prečo stále…” atď. Celý ten celkom oprávnený vnútorný monológ si radšej nechajte pre seba. A ešte lepšie – radšej ho ani vo vnútri nerozvíjajte a zamestnajte sa niečím iným – napríklad s pôžitkom zjedzte chrumkajúc a mľaskajúc chutné jablko. A keď vám to nebude ľúto, druhé jablko môžete ponúknuť svojmu „katovi”.

Pre pokročilých

1. Som pripravený na túto situáciu.
To, čo sa odohráva, prežívajte v pozitívnom variante. Spočítajte si to, čo máte a nie to, čo nemáte, alebo čo vám chýba. Len preto, že budete naplno prežívať ono „všetko je zlé”, sa predsa situácia výrazne nezmení. Ste pripravení na takú životnú situáciu? A aby ste nezačali vypočítavať, čo všetko nemáte, pripomeňte si:

2. Nik vám nič nedlhuje.
A vôbec. Chceme toho veľa. Chceme, ale nie vždy to máme. Alebo ešte neprišiel čas. A ak začneme uplatňovať nároky (na seba, na iných, na život), tak nás obyčajne neprivedú k ničomu inému, len k pocitu opomínanosti, nespravodlivosti a krivdy. Takže, má to význam? Ale keď viem, že mi nik nič nedlhuje – ani manžel, ani priateľ, ani deti, ani život, tak voči nim nemám žiadne nároky. Skôr naopak. Mám pocit vďačnosti, lebo okrem nepríjemností mám od nich veľa tepla, darčekov a starostlivosti – ak som k nim pozorný.

Tieto dva body tvoria základ kvalitných vzťahov a ak ste ich zvládli, ste už múdri, veľkí, ohromujúci. Okrem tohto minimálneho programu môžete skúsiť splniť ešte aj maximálny program.

Pre machrov

1. Môžem požiadať o pomoc.
Prepáčte, že to pripomínam vám, dospelému človeku, ale z nejakého dôvodu je to pre mnohých veľmi obtiažne. Väčšinou si ľudia vyberú radšej prejav „samostatnosti” a hrdo trpia, než aby sa „ponížili” prosbou. Je to tak?

2. Za získanie tejto pomoci zodpovedám ja. Je to moja zodpovednosť.
Ak vám niet pomoci (a ako pozorujete, stále jej niet), tak je to tak jednoducho preto, že ste ju neorganizovali. Prinajmenšom ste sa o to nepokúsili. Alebo ste sa pokúsili, ale ste to neurobili celkom kvalitne. Ale jediným človekom, ktorý zodpovedá za to, že vám bude poskytnutá včasná pomoc a podpora, ste vy. Vidíte, aké je to pohodlné, dokonca netreba chodiť ďaleko.

Mimochodom

Keď prosíš, neponižuj sa, keď dávaš, neponižuj. Snáď vám niekto aj chce pomôcť, ale vaša obľúbená rola obete alebo póza, že vám niečo dlhujú, v ňom vytvára dojem, že ste pre jeho pomoc ešte nedozreli. A preto dobre postavená prosba v správny čas môže byť príjemnou vecou pre oboch. Vy obaja ste prejavili nádherné komunikatívne schopnosti a druhému ste dali pocit dôležitosti. No a keď vám pri všetkých vašich snahách a umení ešte nik nepomohol, pozrite sa znova na prvý bod.

Ak splníte všetky predchádzajúce body a pomoci sa vám stále nedostáva, znamená to, že týmto úsekom svojho života budete musieť prejsť sami. A to, čo vás nezabije, to vás posilní.

MUDr. Vladimír Savčenko

 

audio CD z prednášok MUDr. Savčenka  si môžete objednať v Regeneračnom centre

Vypočujte si rozhovor s MUDr. Vladimírom  Savčenkom na Fun rádiu TU

MUDr. Vladimír Savčenko bude mať prednášky v Košiciach a v Poprade

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 510 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme