Čo spôsobuje Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori (HP) je špirálovitá baktéria, ktorý sa s obľubou usídľuje v sliznici žalúdka a dvanástnika a vyvoláva tam zápal. Kyslé prostredie v žalúdku je pre väčšinu baktérií nepriaznivé. HP je však prispôsobený dlhodobo tu žiť. Usídľuje sa v povrchových vrstvách žalúdka (hlien, slizničné priehlbinky) a produkuje tu zásadité látky, ktoré ho chránia pred žalúdočnými kyselinami.

Ako sa Helicobacter pylori dostane do organizmu?

Helicobacter sa prenáša úzkym kontaktom medzi zdravým človekom a chorým nosičom. Prenos infekcie z človeka na človeka je možný napr. použitím neumytého riadu alebo príboru. Infikovať HP sa môže len človek s nedostatočnou odolnosťou voči uvedenému mikroorganizmu, za čo je zodpovedný obranný (imunitný) systém organizmu.

Čo spôsobuje Helicobacter pylori?

cuteimage

obrázok so súhlasom cuteimage / FreeDigitalPhotos.net

Helicobacter pylori je mimoriadne častý patogén (pôvodca ochorenia). Infekcia HP patrí celosvetovo medzi najčastejšie sa vyskytujúce infekcie vôbec. HP spôsobuje veľmi rozšírenú infekciu bakteriálneho pôvodu, ktorá zasahuje sliznicu žalúdka a dvanástnika a spôsobuje rôzne tráviace ťažkosti, ale takisto kožné ochorenia (ekzémy a pod.) a infekciu krvi (trombocytopénia – znížená hladina krvných doštičiek). Skôr, či neskôr vyvolá tzv. chronický aktívny zápal (gastritídu), vznik žalúdočných a dvanástnikových vredov a neskôr môže viesť až k rakovine žalúdka. Je dokázané, že prítomnosť HP je hlavnou príčinou rakoviny žalúdka. Včasnou a efektívnou liečbou však môžeme týmto ochoreniam predísť a zabrániť tak vzniku rakoviny !

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (International Agency for Research on Cancer) v roku 1994 vyhlásila HP za karcinogén 1. triedy. Dôležitá je skutočnosť, že ak sa zistí prítomnosť HP v počiatočnom štádiu niektorých mikroskopických zmien v žalúdkovej sliznici a následne sa riadne prelieči, môže dôjsť ku kompletnému vymiznutiu týchto chorobných zmien. Adenokarcinóm žalúdka je druhou najčastejšou príčinou úmrtí v dôsledku rakoviny na svete a je zodpovedný za približne 750.000 úmrtí ročne.

POZOR! Zákernosť tejto infekcie, ktorá spôsobuje rakovinu žalúdka spočíva v tom, že v čase, kedy je skoro 100%-ná možnosť vyliečenia, väčšinou pacient nepociťuje takmer žiadne ťažkosti, Ale aj u nich postupne dochádza k zmenám na žalúdočnej sliznici v zmysle chronického zápalu žalúdka.

V počiatočných štádiách môže HP vyvolať tráviace problémy, ktoré sa prejavia napr.:

helicobacter-pixabay_free• bolesťami v brušnej oblasti
nadúvaním
nechutenstvom
• nevoľnosťou, nutkaním na zvracanie alebo zvracaním
• pocitom nedobrého trávenia
• pálením žalúdka a bolesťou nezávislou od príjmu potravy

Tieto príznaky však môžete na nejaký čas odstrániť prostriedkami na znižovanie kyslosti žalúdka. V pokročilejšom štádiu sa môže objaviť chudokrvnosť, krvácanie do tráviaceho traktu, prejavujúce sa buď krvavými zvratkami alebo tmavo sfarbenou, pri výraznejšom krvácaní až čiernou stolicou.

Spôsoby diagnostiky Helicobacter pylori

Invazívne vyšetrenie. Je to vlastne endoskopické vyšetrenie (pomocou žalúdočnej sondy) s odobratím sliznice na kompletný rozbor. U detí je vždy snaha používať neinvazívne testy, ktoré majú dostatočnú výpovednú hodnotu.

Neinvazívne vyšetrenie. Ideálny je jednoduchý a rýchly test na zisťovanie prítomnosti helikobakteru zo vzorky stolice. Táto metóda vyšetrenia je najjednoduchšia na určenie diagnózy a slúži aj ako kontrola po ukončenej liečbe.

Otestujte aj príbuzných. Stáva sa aj to, že treba preliečiť aj blízkych príbuzných pacientov. Najmä ak sa infekcia opakuje a v rodine sa opätovne vyskytujú problémy, a navyše sú tam malé deti, je dobré, ak sa dajú vyšetriť všetci. Výskyt HP totiž stúpa s aj vekom a často sa stáva, že jeho nositeľom sú starí rodičia, ktorí pri kŕmení vnúčika ochotne ochutnajú z tej istej lyžičky.

Liečba infekcie Helicobacter pylori

helicobacter-pylori-3aa1a1de69ef738e2590928565faf998-freehiclipartHelicobacterová infekcia zatiaľ patrí do tej oblasti, kde má klasická medicína „navrch“. Lieči sa tzv. trojkombináciou liekov, ktorá zahŕňa antibiotiká a liečivá na potlačenie tvorby žalúdočnej kyseliny a ochranu žalúdočnej sliznice. Samozrejme aj v prípade HP si vieme dopomôcť prírodou a výživovými doplnkami.

Probiotiká kolonizujú sliznicu tráviaceho traktu, a tým súťažia o miesto a živiny aj s helicobakterom. Miernia nežiaduce účinky antibiotickej liečby a takisto zvyšujú celkovú obranyschopnosť tela. Je vhodné podávať ich už počas liečby trojkombináciou. Najčastejšou príčinou zlyhania liečby je totiž neznášanlivosť podávaných liekov. Medzi časté vedľajšie účinky terapie patria gastrointestinálne problémy, hnačka, kŕče, nafukovanie . Zvyšovanie znášanlivosti liečby sa dosahuje práve pridaním probiotík. Tie majú samozrejme svoj význam aj po dobratí antibiotík na úpravu črevnej mikroflóry.

Tam kde sú vhodné probiotiká, je vždy na mieste podávať aj tzv. prebiotiká ako je napr. inulín. Aby probiotiká mohli v ľudskom tele prežiť, potrebujú na to potravu. Tá sa nazýva prebiotiká. Sú to pre človeka síce nestráviteľné časti potravy, poskytujú však výživu pre probiotiká. Prebiotiká sú definované ako nestráviteľné časti potravy, ktoré majú priaznivý vplyv na hostiteľa selektívnou stimuláciou rastu a / alebo aktivity baktérií v hrubom čreve.

Fin Candimis – oregáno pre udržanie dobrého stavu trávenia

Silný oregánový olej je zdrojom karvakrolu, čo je antioxidant so silnými antibiotickými účinkami. Pôsobí priaznivo pri tráviacich, žalúdočných aj žlčníkových problémoch alebo pri infekčných hnačkách. Je veľmi dobrý ako podpora liečby helikobakterovej infekcie a takisto ako prevencia pred jeho opätovným návratom.

Strava pri infekcii Helicobacter pylori

• Vylúčte z jedálneho lístka potraviny, ktoré vám obyčajne spôsobujú žalúdočné problémy. Súčasná medicína ustúpila od prísnych diét, treba načúvať vlastnému telu a spoliehať sa na vlastný úsudok. Komu robí zle pálivá paprika alebo cibuľa, nech ich neje. Ak vám strukoviny spôsobujú nadmernú plynatosť, vynechajte ich.

• V zásade uprednostňujte biele mäsá a ryby, používajte rastlinné oleje, nepresáľajte.

• Súčasťou potravy by mali byť ovsené a pšeničné vločky, lecitín. Odporúča sa najmä tmavý chlieb.

• Z minerálnych vôd sú vhodné alkalické, resp. s vyšším obsahom sodíka (škodia však pacientom s vysokým tlakom).

• Neodporúčajú sa tučné, údené mäsá, slané oriešky a kešu, mentolové, eukalyptové cukríky a žuvačky môžu tiež zvýrazniť tráviace ťažkosti.

• Nie je vhodné piť „zalievanú“ kávu, nápoje s vysokým obsahom kofeínu a oxidu uhličitého (bublinkové). Pálenie záhy môže niekomu spôsobiť pikantný kečup, paradajky, múčniky s makom.

• Jedzte pravidelne a v malých množstvách. Jedlo neutralizuje žalúdočnú kyselinu.

Nefajčite! Existujú nepopierateľné dôkazy, že fajčenie prispieva ku vzniku a zhoršeniu stavu vredov. Osoby, ktoré nefajčia, nimi trpia zriedkavejšie.

• Antacidá. Lieky na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny, ktoré sa dajú kúpiť bez lekárskeho predpisu, dočasne zmierňujú problémy ako podporný prostriedok. Vredy však priamo neliečia.

• Užívajte probiotiká. Klinické štúdie dokázali, že ich užívanie má nielenže preventívny účinok pred infekciou helicobacterom, ale majú výrazne pozitívny efekt aj pri jej liečbe.

• Stres prehlbuje príznaky vredovej choroby. Napätie uvoľňuje aj pravidelná fyzická aktivita a rôzne relaxačné metódy.

Autor: Ing. Prof. Pavol Blažíček, PhD

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
104 575 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme