Búši vám srdce?

digitalart

obrázok so súhlasom digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Prolaps mitrálnej chlopne postihuje asi 3% populácie. Že nie je až taký zriedkavý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, zisťujem podľa pomerne častých otázok v našej internetovej kardioporadni Energy. A to najmä v súvislosti s jeho najčastejším prejavom, tzv. palpitáciou, čiže záchvatovým rozbúchavaním srdca.

Najskôr si však povedzme, čo to vlastne ten prolaps mitrálnej chlopne je.

V srdci medzi ľavou komorou a ľavou predsieňou sa nachádza mitrálna, čiže dvojcípa chlopňa, ktorá plní funkciu ventilu medzi týmito dvomi srdcovými oddielmi.

Tvoria ju dve väzivové blany – cípy a tzv. šlašinky. Ak sú tieto chlopne, čiže väzivové blany, zmenené (buď ide o geneticky neplnohodnotné väzivo alebo následkom chorobného procesu) dochádza počas systoly (stlačenia) srdcových komôr k ich nadmernému pohybu, až k akémusi “pretláčaniu” za fyziologickú hranicu, t.j. až do ľavej predsiene.

Prípadne nedoliehajú a netesnia. Tak sa obvykle časť krvi dostáva späť, t.j. regurgituje, čiže vracia sa z komory do predsiene. Hovoríme tomu mitrálna regurgitácia, ktorá však našťastie v 90% prípadov býva ľahká, teda klinicky nevýznamná.

Môžeme si to predstaviť veľmi zjednodušene na mechanickom ventile, ktorý netesní dokonale a časť tekutiny prepúšťa aj v uzatvorenej polohe. Prolaps býva väčšinou vrodenou, dedične podmienenou anomáliou, ako súčasť niektorých syndrómov s vrodenou poruchou väziva. Vtedy ide o primárny prolaps. Zriedkavejší je prolaps sekundárny, ktorý sa vyvinie pri postihnutí tzv. papilárnych svalov a šlašiniek chlopní ischémiou alebo nekrózou (nedokrvením alebo odumretím) napr. po infarkte.

Klinicky sa prolaps mitrálnej chlopne najčastejšie prejavuje príznakmi ako palpitácia (búšenie srdca), dýchavica, pocit na omdletie, môžu byť prítomné neurčité, skôr pichavé bolesti v oblasti hrotu srdca, prejavy strachu a neurózy. Pri auskultačnom vyšetrení môže byť prítomný systolický šelest (ak je prítomná regurgitácia).

Prolaps chlopne sa dokonale zobrazí pri ultrazvukovom vyšetrení srdca (echokardiografii). Na základe tohto vyšetrenia sa určuje aj závažnosť prolapsu, t.j. jeho stupeň, od najľahšieho 1. stupňa (resp. od tzv. stopovej, t.j. sotva badateľnej regurgitácie) až po závažný 3. stupeň s významnou regurgitáciou.

Liečba väčšiny prolapsov a ich sprievodných príznakov spočíva v pravidelnom, tzv. psychohygienickom režime, psychoterapii, podávaní betablokátorov, t.j. liekov ktoré zabraňujú rozbúchavaniu srdca, stabilizujú jeho rytmus a frekvenciu. Spravidla postačí malá, udržiavacia dávka.

Vhodné sú aj tzv. vegetatívne sedatíva-anxiolytiká.

Z prírodných produktov Energy je na prejavy napätia, strachu a neurastenické ťažkosti vhodný bylinný koncentrát STIMARAL, ktorý na začiatku dávkujeme obvykle iba 2-3 kvapky v pohári vody ráno a na obed. Po asi 7-10 dňoch zvyšujeme na bežných 5-7 kvapiek 2 x denne. Po 3 týždňoch užívania vždy nasleduje 1 týždeň prestávka, cyklus sa niekoľkokrát zopakuje. Zároveň je dôležitý dostatočný pitný režim, t.j. minimálne 2 litre vody denne.

U jedincov v strednom a vyššom veku, najmä ak je pridružené aj iné postihnutie srdcovocievneho systému, sa viac odporúča bylinný koncentrát KOROLEN. Aj tu je spočiatku dávka nižšia, t.j. 2-3 x denne 2-3 kvapky v pohári vody, neskôr 3 x denne 6-7 kvapiek, po 3 týždňoch nasleduje opäť týždeň prestávka a cyklus sa opakuje.

Ďalším vhodným prírodným produktom je FYTOMINERÁL, ktorý je koncentrátom koloidných minerálov. Tieto sú potrebné okrem iného pre stabilizáciu bunkových membrán srdcového svalu a jeho prevodového systému (najmä horčík, vápnik a draslík), čím pôsobia proti vzniku srdcovej arytmie. Pomáhajú aj správnemu priebehu biochemických reakcií v tele ako katalyzátory (túto funkciu plní najmä zinok).

Dávkovanie je cca. 30 kvapiek denne, najlepšie tak, že sa rozpustia v 2 litroch čistej vody, ktorá sa počas dňa vypije, čo zároveň pomôže dodržať pitný režim. Do preventívnych a liečebných opatrení patrí aj rekreačný šport (turistika, bicyklovanie, plávanie alebo aspoň prechádzky rýchlou chôdzou), teda určitá pravidelná pohybová aktivita a pobyt v prírode. Ďalej je to dostatok odpočinku, relaxácie, spánku, čiže pravidelnosť v životospráve. Taktiež je potrebné obmedziť kofeín (kávu), energetické nápoje, nefajčiť a neužívať drogy. Alkohol v malom množstve sa príležitostne povoľuje.

Zdroj: Magazín Vitae

Autor: MUDr. Július Šípoš, kardiológ

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
23 567 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme