Orechy nielen na pranie ale aj ako bonbónik pre našu ZEM

Škrupinky mydlových orechov už v dávnych dobách boli, najmä indickými ženami, používané na umývanie, pranie aj na starostlivosť o vlasy a telo. Ľudia si už vtedy vedeli zo zmesi orechového prášku a ajurvedských bylín pripraviť telové mydlo. Dodnes sa v provinciách Indie umýva riad a iné domáce predmety mydlovou penou. Okrem toho používali aj výrobcovia šperkov mydlové orechy, aby dodali lesk svojim šperkom zo zlata a striebra.

free-download-pixabay

Mydlové orechy odklik na obrázok

Prací prostriedok získaný zo stromu

Stromy plodiace tieto orechy rastú v indických lesoch divoko, podobne ako u nás napríklad duby. Kvôli ich pestovaniu nevznikajú plantáže, ako je tomu napríklad u palmového oleja. Plody (mydlové orechy) sa zbierajú v septembri a októbri. Zrelé orechy majú zlatú farbu a sú lepivé.

Po zbere sa mydlové oriešky lúskajú. Škrupinky sa opatrne vysušia a zabalia do látkových vrecúšok. Čierne jadierko sa nedá použiť ani na jedenie ani na pranie. Škrupinky však obsahuju cenné látky, ktoré sa výborne hodia na pranie a čistenie. Obsahujú prírodný saponin, ktorý má podobné účinky ako mydlo. Akonáhle sa orech dostane do kontaktu s vodou, vytvorí sa mydlová pena.

Pri dlhšom skladovaní orechy postupne vysychajú a tmavnú. Tým však nemizne obsiahnutý saponín, len sa mierne predlžuje doba, než sa začne z orechov vo vode uvoľňovať.

Ako funguje mydlový orech

Mydlové oriešky vytvárajú mydlovú penu, akonáhle sa dostanú do kontaktu s vodou. Do priloženého vrecúška (alebo starej pančušky) vložte 4 až 6 polovičných škrupiniek a dobre zaviažte! Čím tvrdšia voda, tým viac škrupiniek použite. Vrecko vložte priamo do práčky medzi bielizeň. Program môžete nastaviť s predpierkou alebo bez nej. Pri vysokých pracích teplotách orechy zmäknú viac než pri nízkych. Preto sa môžu pri nízkých teplotách použiť tie isté škrupinky viackrát za sebou. Po skončení prania vyberte vrecko a odstráňte oriešky. Vrecúško usušte spolu s prádlom a použite pri ďalšom praní. Zvyšky orechov môžete zlikvidovať ako biologický odpad, alebo dať do kompostu.

Rady a odporúčania

Mydlový oriešok sa výborne hodí na všetky druhy bielizne, predovšetkým detské odevy a plienky, najjemnejšiu bielizeň z vlny, hodvábu a funkčný textil. Použiť ich viete na pranie v rulách aj v pračke pri všetkých pracích teplotách. Froté uteráky budú príjemne nadýchané aj bez aviváže. Orech je ideálny pre normálne znečistenú bielizeň. Na biele prádlo a pri škvrnách sa odporúča pridať lyžicu soli na škvrny. Na prirodzenú vôňu je možné do práčky, alebo na látkové vrecúško, pridať éterický olej podľa vlastnej preferencie. Pokiaľ periete v ten istý deň dve-tri práčky pri nízkých teplotách (30°- 60°C) za sebou, môžete použiť ten istý balíček orieškov.

Aké sú výhody mydlových orechov?

  • Pranie je čisté a dôkladne, navyše prirodzeným spôsobom zmäkčuje bielizeň , preto nie je potrebné pridávať aviváž.
  • Chráni farby! Všetky farebné textílie ako džínsy a tričká si svoju farbu uchovajú omnoho dlhšie.
  • Sú výborné pre alergikov a osoby s kožnými problémami, pretože v textílii neostávajú rôzne chemické rezidua, ktoré by mohli pokožku dráždiť.
  • Predstavujú ekologickú alterntívu prania, čím sa chráni voda a rieky pred chemikáliami.
  • Ekonomicky vychádza tiež veľmi výhodne, pretože 1kg balenie škrupiniek obvykle vystačí pre štvorčlennú rodinu pri 2-3 práčkach týždenne zhruba 9-12 mesiacov. Pre porovnanie – náklady za bežný prací prášok činia cca trojnásobok.
  • Mydlový orech, sapindus mukorossi, patrí k najväčším odrodám tohto druhu. Obsahuje najviac saponinu a je veľmi výdatný. Dá sa použiť až štyrikrát, pokiaľ sa celkom vypotrebuje (záleží od tvrdosti vody a teploty prania).
  • Orechy zbierajú indické ženy, pre ktoré je táto práca zdrojom príjmov aj nezávislosti.

Ako prebieha zber a spracovanie mydlových orechov si môžete pozrieť vo videu:

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 358 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme