Aloe vera – všeliek

khunaspix

Aloe vera – pre viac info klik na obrázok
obrázok so súhlasom khunaspix / FreeDigitalPhotos.net

Aloe je rod jednoděložných rostlin z čeledi liliovitých. Jsou to suchomilné, sukulentní rostliny, existuje přibližně 300 druhů, ale pouze 3-4 z nich mají léčivé účinky. Za tu nejúčinnější je považována Aloe barbadensis Miller nebo-li Aloe vera. Účinné látky jsou obsaženy v listech rostliny. Největší plantáže se nacházejí v Mexiku a na jihu USA. Dále se s Aloe vera setkáme v Austrálii, Indii, Číně, na Kanárských ostrovech a jinde. Rostliny Aloe vera dosáhnou dospělosti za 3-4 roky, rostlina může dorůst do výšky 75 cm a může mít až 21 listů.

Aloe vera je s oblibou využívána k vnitřnímu i vnějšímu použití, a to jak ve farmaceutickém průmyslu, tak i v kosmetice. Vděčí za to svým širokospektrálním účinkům. Nejvzácnější část z aloe vera jsou dužinaté listy. Tyto listy obsahují gel, který je z 96 % tvořen vodou, přičemž zbylá, pouhá 4 % jsou zdrojem více než 200 účinných látek vykazujících farmakologické účinky.

Účinné látky
  • Aminokyseliny – většina exogenních a endogenních aminokyselin, neboli těch, které si organismus není schopen sám vyprodukovat (např. lysin, leucin, valin, fenylalanin, treonin).
  • Enzymy – lipáza, amyláza, celuláza a další.
  • Vitamíny – všechny vitamíny ze skupiny B včetně malého množství vitamínu B12, kyselina listová, vitamíny C, A, cholin a další, které jsou rozpustné ve vodě.
  • Minerální sloučeniny vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, sodíku, zinku, železa, manganu, chrómu, mědi a germánia.
  • Nenasycené mastné kyseliny – kyselina linolová a linoleová, kyselina stearinová a další.
  • Látky s analgetickým účinkem – přírodní kyselina salicylová (lupeol) a mléčnan hořečnatý.
  • Látky s protizánětlivým účinkem – beta-sitosterol, kampesterol, bradykináza.
  • Látky s antibakteriálním účinkem – fenoly, kyselina skořicová, lupeol, sloučeniny síry.
  • Antrachinony (působí rovněž analgeticky, antivirově a antibakteriálně) – některé éterické oleje, rezistanol, antracén, antranol, barbaloin a řada dalších.
  • Saponiny – mají stahující a dezinfekční účinky na kůži.
  • Ligniny – díky nim proniká šťáva z aloe snadno hluboko do lidské kůže (4 krát rychleji než voda).
  • Biostimulátory – látky, které hrají roli katalyzátorů – urychlují regenerační a metabolické procesy.
  • Cukry -monosacharidy – glukóza, fruktóza a polysacharidy – polymanózy, glukomanózy a velké množství mukopolysacharidů.
  • Nejdůležitější složkou aloe vera jsou však jednoznačně mukopolysacharidy, neboť ovlivňují biologickou aktivitu ostatních látek v extraktu této rostliny.
Mukopolysacharidy

Jsou polysacharidy s dlouhým uhlíkatým řetězcem, které jsou nezbytnou složkou každé živé buňky. Mukopolysacharidy jsou zpevňující látkou, ideálním buněčným pojivem, které posiluje lidský organismus. Předpokládá se, že jejich nedostatek způsobuje virové infekce, bolesti kloubů, bolesti kořínků, otoky, lymfatické městnání a trávicí problémy.

Organismus produkuje mukopolysacharidy pouze do doby ukončení růstu a později je získává z potravy. Aloe je nejbohatším rostlinným zdrojem mukopolysacharidů, mezi nimiž má nejdůležitější úlohu acemanan, známý jako jeden z „nejsilnějších imunostimulátorů rostlinného původu“.

Aloe vera
pre viac info klik na obrázok

Užití Aloe Vera

Účinná detoxikace – Šťáva z aloe vera je označována za účinný detoxikační prostředek – efektivně zbavuje tělo nežádoucích látek a jedů. Pro podporu detoxikace je obecně doporučeno užívání aloe vera minimálně dvakrát do roka, a to vždy po dobu dvou měsíců. Nejvhodnějším obdobím je jaro a podzim.

Střevní a zažívací obtíže

Aloe vera je vynikajícím pomocníkem při střevních a zažívacích obtížích. Užívání významně napomáhá odstraňovat chronickou zácpu, ale i akutní průjem – tento efekt je způsoben zrychlením pohybu střev (zkrácením doby pasáže), ale současně schopností snižovat exkreci vody a elektrolytů, což zabraňuje dehydrataci. Aloe taktéž pomáhá při pálení žáhy, při nechutenství či gastritidě (zánět žaludku), při problémech se slinivkou břišní a je vhodná také při chorobách jater, neboť obsahuje choleretické účinky (podpora vylučování žluče). Velice důležitá je taktéž skutečnost, že ani při dlouhodobějším podávání nevyvolává návyk.

Imunita

polysacharidy v Aloe významně pomáhají potlačovat infekce virového, bakteriálního i kvasinkového původu (značný význam spočívá zejména v potlačení původce kandidózy – Candidy albicans).

Cukrovka – diabetes mellitus

Klinické studie (proklik na studii) prokázaly pozitivní přínos užívání aloe vera při onemocnění cukrovkou. Nejen že napomáhá chránit beta buňky slinivky břišní před jejich vyčerpáním, ale taktéž bylo prokázáno, že u pacientů, kteří aloe užívali, došlo ke snížení hladiny cukru v krvi.

Zvýšený cholesterol

Kvalitní aloe vera má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Užívání aloe významně podporuje správnou činnost jater a tím tak napomáhá optimalizovat metabolizmus lipidů (tuků). Pozitivním výsledkem je snížení hladiny cholesterolu a ochrana organizmu před kardiovaskulárními onemocněními.

Protizánětlivý účinek, artróza

Velmi cenným účinkem aloe vera je dobrá schopnost tlumit nežádoucí záněty v těle, zejména záněty poškozující kloubní chrupavku. Proto se také některé obsahové látky aloe vera řadí mezi tzv. SYSADOA, tedy látky, které se užívají pro předcházení a doplnění léčby artrózy.

Pomoc při paradontóze

Zánětem dásní v okolí zubů neboli paradontózou trpí mnoho lidí. Šťávu z aloe je pro její výrazné protizánětlivé účinky možné využít k podpoře hojení postižených dásní.

Preventivní a doplňková léčba nádorových onemocnění:

Zdá se, že nejvýznamnější zjištění o účincích aloe byla publikována v odborném časopise Japanese Journal of Cancer Research. Vědci z Okinawy zde například informují o možnosti prevence nádorových chorob pravidelným užíváním aloe vera. Nedávné výzkumy ukazují, že zejména díky obsahu tzv. lektinů a emodinu je aloe schopna zpomalovat růst a dělení nádorových buněk. Další výzkumy by proto mohly potvrdit možnost jejího využití také v léčbě nádorových chorob.

Aloe vera – klenot v říši rostlin

Aloe vera se používá v oblasti lékařství a kosmetiky po staletí. Antické záznamy ukazují, že léčivé vlastnosti a hojivé účinky Aloe vera jsou známy více než 5000 let.

Starověcí Číňané a Egypťané Aloe vera používali k léčbě popálenin, zranění a ke snížení horečky. Současná věda znovu objevuje, co naši předkové již znali. Nové studie nadále poskytují důkazy o účincích Aloe vera, a to ať jde o užívání zevní či vnitřní. V současné době je jednou z nejvíce zkoumaných bylin v kategorii přírodních produktů.

Zdroj: okzdravie.sk

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 172 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme