V horúcom lete – prirodzená pomoc

stockimages

obrázok so súhlasom stockimages / FreeDigitalPhotos.net

V zažívacom trakte človeka (a množstva ďalších organizmov) sa prirodzene nachádzajú symbiotické baktérie, ktoré žijú s telom hostiteľa vo vzájomne prospešnom vzťahu. Túto symbió-zu môže narušiť mnoho príčin: infekcia, užívanie antibiotík, nevhodná skladba stravy, ožarovanie, nezdravý spôsob života alebo zmena prostredia a podnebia. Na znovunastolenie zdravého prostredia v čreve treba telu opäť dodať prospešné baktérie. Vhodnú kombináciu mikroorganizmov v dávke dostatočnej na kolonizáciu čriev obsahuje Probiosan. V jednej kapsule je okrem sladkovodnej riasy Chlorella pyrenoidosa a zásobnej látky inulín obsiahnutých pol miliardy živých baktérií Enterococcus faecium a Lactobacillus acidophilus.

Enterococcus faecium je baktéria, ktorá vytvára v črevách prostredie nepriaznivé pre pôvodcov črevných ochorení, bráni ich rozmnožovaniu, čím pomáha znižovať riziko vzniku hnačky a iných črevných ťažkostí, ako je nadúvanie alebo pocit plnosti. Prítomnosť baktérií Enterococcus faecium v črevnom trakte má nielen celkovo priaznivý účinok na črevá, najmä po liečbe antibiotikami, ale súčasne zvyšuje odolnosť organizmu proti ochoreniam celého tráviaceho traktu. Enterococcus faecium sa vyznačuje schopnosťou priľnúť k črevnej stene a zabudovať sa do kolónií užitočných črevných baktérií, čím bráni úniku baktérií z čreva a pomáha pri obnovení rovnováhy v črevnej mikroflóre. Veľmi dobre sa znáša, a preto je vhodný aj pre deti. Enterococcus faecium sa okrem iného používa aj ako doplnková kultúra pri dozrievaní syrov čedarového typu.

Baktéria Lactobacillus acidophilus je veľmi užitočná, pretože pomáha udržiavať prirodzenú črevnú a pošvovú mikroflóru. Jej užívaním sa dá predchádzať rôznym tráviacim ťažkostiam, pošvovým infekciám a ďalším ochoreniam. Prirodzeným zdrojom Lactobacillu sú najmä jogurty a iné kyslé výrobky. Množstvo účinných živých baktérií však v jogurtoch veľmi kolíše a najmenej sa ich vyskytuje vo výrobkoch s predĺženou trvanlivosťou. Potravinové doplnky s obsahom Lactobacillus acidophilus sú preto jeho veľmi vhodným alternatívnym zdrojom.

Lactobacillus acidophilus pomáha nielen obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry, ale jeho priaznivý efekt sa prejaví aj pri infekcii močových ciest, vaginálnej kvasinkovej infekcii, syndróme dráždivého tračníka, ale aj pri zápachu z úst.

Lactobacillus acidophilus je nevyhnutné uschovávať v chlade. Na mráz alebo naopak na vysoké teploty je táto baktéria veľmi citlivá. Práve z dôvodu nesprávneho skladovania sa v niektorých kyslých výrobkoch vyskytuje viac mŕtvych než živých baktérií. Lactobacillus acidophilus je citlivý aj na vysoký obsah cukru, ktorý ho určite zahubí, čo je súčasne dôvod, prečo majú ľudia holdujúci sladkostiam často problémy s vyprázdňovaním a bývajú náchylnejší na choroby.

Mgr. Tereza Viktorová

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 613 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme