Ako vás fajčenie pripraví o zdravie či dokonca život.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že každých osem sekúnd niekto umrie na následky fajčenia.

Pľúca človeka spracujú každý deň vzduch z 20 000 dychov a prefiltrujú takmer pol kilogramu nečistôt. Fajčenie znižuje schopnosť pľúc plniť si funkciu.

Rakovina pľúc je najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou.

Približne tretina mužskej dospelej populácie sveta fajčí.

Na celom svete zabijú ochorenia súvisiace s fajčením jedného z desiatich dospelých ľudí. Ak bude súčasný trend pokračovať, v roku 2030 fajčenie zabije jedného zo šiestich ľudí.

Denne sa predá asi 15 miliárd cigariet, čo je 10 miliónov za minútu.

Fajčenie už zabilo dvanásťkrát viac Britov ako druhá svetová vojna.

Cigarety sú príčinou smrti u viac ako pätiny Američanov.

Fajčenie priamo spôsobuje chronické ochorenia pľúc, ako napríklad emfyzém, rakovinu pľúc a choroby pľúc. Na celom svete každých osem sekúnd niekto zomrie na následky fajčenia.

Fajčenie: príčina ochorení a smrti stará niekoľko storočí

ID-10021112

obrázok so súhlasom Bill Longshaw / FreeDigitalPhotos.net

Mnoho ľudí fajčí preto, lebo im to prináša uvoľnenie a radosť. Keď však začnú byť závislí, je pre nich ťažké s fajčením prestať. Závislí fajčiari musia znášať mnohé škodlivé účinky na zdravie.

Vedeli ste že po desiatich rokoch fajčenia:

–         utrpíte obštrukčné poškodenie v 4,5 % svojich pľúc. Rýchlosť zjazvovania pľúc a riziko vzniku rakoviny pľúc sa zvýši 12-násobne?

Po tridsiatich rokoch fajčenia:

–         utrpíte obštrukčné poškodenie v približne 28 % svojich pľúc s 33-násobne vyšším výskytom zjazvenia pľúc a rizika rakoviny pľúc

Prestať fajčiť je okrem toho veľmi náročné. I napriek množstvu výrobkov, ktoré tvrdia, že dokážu pomôcť pri odvykaní od fajčenia, fajčiari mrhajú svoje peniaze a úsilie bezvýsledne. Uspeje iba 5 percent tých, ktorí sa usilujú prestať s fajčením pomocou pevnej vôle.

Niektoré škodlivé chemikálie v cigaretovom dyme:

– aldehydy, oxid dusnatý, alkenické uhľovodíky: dráždia a poškodzujú dýchaciu sústavu;
– nikotín: nadmerne stimuluje nervy a poškodzuje výstelku ciev;
– amíny, oxidy a ťažké kovy: sú pre telo veľmi jedovaté;
– fenoly: spôsobujú rakovinu;
– oxid uhoľnatý: znižuje schopnosť červených krviniek absorbovať kyslík, spôsobuje nedostatočný prísun kyslíka do srdca;
– benzopyrén, arzén, kadmium, metylhydrazín, amoniak, rádioaktívne zlúčeniny: spôsobujú rakovinu.

V Českej republike ešte nikto nevykonal a nezverejnil nezávislé testy cigariet klasických a tých nového typu, napr. IQOS a GLO. A DOST! v spolupráci s VŠCHT porovnali škodlivé a zdraviu nebezpečné látky, ktoré s nimi vdychujeme. Pozrite sa. Nikde inde neuvidíte!

Ako vás fajčenie pripraví o zdravie či dokonca život

Fázy poškodenia pľúc:

Chronické poškodenie pľúc – Fibróza pľúc (zjazvenie pľúc) – Rakovina pľúc

Silné fajčenie spôsobuje dlhodobé poškodenie pľúc, ktoré nazývame tiež chronická obštrukčná choroba pľúc. Zo začiatku nemusia byť symptómy vážne, človek má sucho v ústach, hlieny, lapá po dychu, kašle a pod.

Hlavné symptómy chronického poškodenia pľúc:

1. Chronický kašeľ: pri dlhodobom poškodení pľúc sa objavuje kašeľ a hlieny, a to najmä v noci a ráno.
2. Hlieny: zvyčajne biele, lepkavé, niekedy obsahujú krv. Najčastejšie sa objavujú ráno.
3. Dýchavičnosť alebo ťažkosti s dýchaním: dokonca aj pri každodenných aktivitách alebo oddychu sa objavuje dýchavičnosť.
4. Lapanie po dychu a zovretá hruď: vyskytujú sa vo vážnejších prípadoch.
5. Ďalšie: mnohí ľudí stratia chuť do jedla a schudnú.

Hlavné symptómy fibrózy pľúc (zjazvenia pľúc):

1.     ťažkosti s dýchaním: dýchanie je čoraz ťažšie a pomalšie, ale bez vážnejších prekážok.
2.     kašeľ a hlieny: v ranom štádiu bez kašľa, ale pri zväčšovaní zjazvenia pľúc sa objavuje suchý kašeľ, tvoria sa hlieny a môžu vznikať infekcie. Hlieny sú lepkavé a husté, niekedy obsahujú krv.
3.     všeobecné symptómy: medzi ďalšie možné, no zriedkavejšie symptómy patrí úbytok na váhe, únava, strata chuti do jedla a bolesti kĺbov.

Symptómy v ranom štádiu rakoviny pľúc:

1. kašeľ: podráždenie dýchacích ciest spôsobené rakovinou vyvoláva kašlanie.
2. zvýšenie teploty: keď rakovinový nádor upchá pľúca, zostáva v pľúcach škodlivá tekutina. V menej vážnych prípadoch to môže spôsobiť zvýšenie teploty, pričom v závažnejších prípadoch vysokú horúčku. Možno ho liečiť liekmi, no opakuje sa.
3. bolesť hrudníka: v ranom štádiu je bolesť malá, no môže byť zvieravá. Ak bolesť hrudníka pretrváva, môže to znamenať, že rakovina sa rozšírila do hrudnej dutiny.
4. krvavé hlieny: keď cievky v pľúcach pôsobením rakoviny popraskajú, môže dôjsť k miernemu krvácaniu, ktoré možno zbadať vo vykašlaných hlienoch. Krvavé hlieny sú často symptómom, ktorý vedie ľudí k tomu, aby sa dali vyšetriť.

Symptómy v neskoršom štádiu rakoviny pľúc:

1. opuchnutie tváre a krku: napravo od strednej časti hrudníka sa nachádza cieva, ktorá prechádza do krku a hlavy. Keď rakovina napadne túto časť hrudníka, zvýši sa tlak v cievach, čo spôsobí opuchnutie tváre a krku. Odporúča sa  včasné diagnostikovanie a liečba.
2. zachrípnutie je najčastejším symptómom. Nerv, ktorý riadi hlas, prechádza do hrudníka, kde môže byť zasiahnutý.
3. lapanie po dychu: ľudia s rozšírenou rakovinou pľúc pociťujú rôzne stupne dýchavičnosti.

Germánska nová medicína za hlavnú príčinu rakoviny pľúc považuje emóciu „strach o život“. To neznamená, že jedy v cigarete nespôsobujú ujmu na zdraví. Viac info

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
48 760 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme