Humátové produkty na vonkajšie užívanie

ID-100146522

obrázok so súhlasom posterize / FreeDigitalPhotos.net

Prakticky všetky humátové produkty Energy je možné aplikovať na kožu z liečebných aj kozmetických dôvodov. Každý má však svoje špecifiká a vhodné okruhy použitia.

BALNEOL je určený predovšetkým na kúpele, ale dá sa z neho vytvoriť aj obklad, a to nakvapkaním na buničitú vatu a priložením na postihnuté miesto. BALNEOL ako obklad je vhodné užívať v prípadoch, keď je výhodné, aby sa postihnuté miesto dôkladne prekrvilo (vedľajší účinok éterických olejov). Naopak, nevhodné je aplikovať koncentrovaný BALNEOL na poškodenú pokožku a otvorené rany.

CYTOSAN a CYTOSAN Inovum

  • sa dajú použiť aj zvonka – jednak na umývanie povrchových poranení, vyrážok a chronických otvorených rán (vredy predkolenia) a ďalej ako veľmi účinný kozmetický prostriedok ve forme pleťových masiek. Aj v tomto prípade je ideálne dopĺňať účinky kyseliny jantárovej a humínových látok účinkami bylinných krémov. Pridaním konkrétneho krému sa dá vytvoriť maska priamo na mieru pre konkrétny typ pleti. CYTOSAN a CYTOSAN Inovum sa zmiešajú s vodou a následne s nahrubo mletou soľou BIOTERMAL, a vytvoria tak prírodný, veľmi účinný peeling.

Cielené kombinácie CYTOSANu s krémami Pentagramu:

  • CYTOVITAL + CYTOSAN – zrelá, suchá pokožka, vrásky
  • PROTEKTIN + CYTOSAN – mladistvá, problematická pokožka, pigmentové škvrny
  • ARTRIN + CYTOSAN – čistenie pokožky, liečba zápalov tvárových dutín a bolestí zubov
  • DROSERIN + CYTOSAN – rozjasnenie a spevnenie pokožky, vhodné pri nádche a kašli
  • RUTICELIT + CYTOSAN – protizápalový účinok na kožu a hlbšie uložené tkanivá a orgány

Účinky humátov na pohybové ústrojenstvo

Vzhľadom na to, že humáty sa uplatňujú pri detoxikačných procesoch a pôsobia preukázateľne antioxidačne a silne protizápalovo, je vhodné využiť ich účinky pri liečbe chronických zápalových kĺbových ochorení, napríklad pri artritíde, reumatoidnej artritíde a dne. Humáty majú súčasne preukázateľne pozitívny vplyv na regeneráciu kĺbov a zlepšujú mobilitu celej pohybovej sústavy vrátane chrbtice.

Čo je kúpeľ?

Kúpeľ je vonkajšia aplikácia, pri ktorej je celé telo alebo jeho časť umiestnená v prostredí pôsobiacom na pokožku. Tým môže byť tekutina (najčastejšie voda), peloid (rašelina alebo bahno), svetlo, teplo, vzduch (s obsahom rôznych plynov alebo silíc), piesok – alebo ich vzájomná kombinácia. Pôsobenie kúpeľa spočíva v termofyzikálnych, fyzikálno-chemických a biochemických účinkoch. Optimálna starostlivosť o pokožku tela nemusí byť zložitá ani drahá. Príroda poskytuje veľké bohatstvo šetrných a dobre znášanlivých látok, ktorými sa telo môže ošetrovať. Kúpeľ s rôznymi vhodnými účinnými látkami pomôže k dobrému zdravotnému stavu, vnútornej harmónii, dodá sviežosť a mladistvý vzhľad. Po tisícročia považovalo ľudstvo vodu, slnko, rastlinné výťažky, rašelinu a bahno za elixíry zdravia a krásy.

Teplota kúpeľa sa bežne pohybuje medzi 35–40 °C. Vo všeobecnosti platí, že chladnejší kúpeľ skôr dráždi, povzbudzuje, a teplejší upokojuje a uvoľňuje. Príprava kúpeľa sa obyčajne odporúča vo večerných hodinách. Kúpeľ sa nikdy neaplikuje tesne pred jedlom alebo s plným žalúdkom. Čas trvania kúpeľa je cca 5–30 minút podľa teploty, typu kúpeľa, druhu problémov, stavu a veku kúpajúceho. Po kúpeli je vhodné telo osprchovať čistou vodou a neutierať, pokožku ošetriť telovým mliekom. Odporúča sa urobiť suchý zábal v prestieradle, telo prikryť tenšou dekou a 1/2 hodiny odpočívať na lôžku – tým sa účinky kúpeľa umocnia.

Pôsobenie rašelinového kúpeľa

Ideálna teplota pre rašelinový kúpeľ je 35–37 °C. Pôsobením humínových látok sa z pokožky vyplavujú škodlivé usadeniny, a tým sa obnovujú jej prirodzené funkcie. Správne fungovanie pokožky má veľký vplyv na zdravý krvný obeh a krvný obeh ovplyvňuje dobrú funkciu celého organizmu. Nemôžeme zabúdať, že pokožka je našou prirodzenou ochranou proti infekciám a chorobám, a preto si zaslúži našu zvýšenú pozornosť. Humínové látky zmierňujú prejavy podráždenej a svrbiacej pokožky a posilňujú ochranný kyslý plášť, vďaka ktorému sa telo lepšie bráni chorobe, zvyšuje sa nešpecifická imunita organizmu. Rašelinové kúpele sú osvedčeným prostriedkom predovšetkým pri liečbe gynekologických a kožných ťažkostí a ochorení pohybového ústrojenstva. Ich účinky sa však odrážajú aj na zlepšení krvného obehu, posilnení imunitného systému, zmiernení zápalových pochodov v organizme a podpore detoxikácie tela. Humátové kúpele majú aj stabilizačný a na psychiku uvoľňujúci vplyv a celkovo podporujú regeneráciu organizmu.
Súčasne sa odporúča ošetriť cele telo krémom z Pentagramu alebo telovým mliekom Caralotion na podporu regenerácie organizmu.

BALNEOL humátový kúpeľ má vďaka obsahu ricínového oleja menšiu schopnosť podporovať výmenu látok medzi kúpeľom a vnútorným prostredím organizmu. BALNEOL je teda vhodné používať viac s ohľadom na obsah éterických silíc, ktoré majú vynikajúce aromaretapeutické vlastnosti a priaznivo pôsobia predovšetkým na nervový a dýchací systém.

Autor: Mgr. Tereza Viktorová – ďalšie články od autorky

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 567 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme