Jarná očista pre zdravie mladosť a krásu

Jarná očista pre zdravie mladosť a krásu (dajte šancu svojej pečeni)

Jarná detoxikácia

ID-10089678

obrázok so súhlasom imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Prichádza jar a s ňou každoročne prichádza vhodný čas na detoxikáciu organizmu. Práve jar je najvhodnejším obdobím, kedy sa treba zbaviť zimných nečistôt, ktoré sa usadili v našom tele po vianočnom hodovaní, zimnom mlsaní, silvestrovskom popíjaní a fašiangovom a zabíjačkovom obžerstve. Detoxikáciou pripravíme organizmus na zmenu stravy, ktorá s jarnými čerstvými sezónnymi šalátikmi a čerstvou bryndzou, pažítkou, cibuľkou a bylinkami nastane. Detoxikácia organizmu pomôže nielen nášmu telu, ale aj mysli. Tí, ktorí ju robia pravidelne, vedia ako sa pri nej vyčistí hlava a uvoľní pozitívne myslenie. Vedľajším účinkom je celkové omladnutie. Telo, ktoré je zaťažené toxínmi sa môže okrem jarnej únavy, ktorej pripisujú aj nedostatok vitamínov, najmä C a B prejavovať rôznymi príznakmi.

Patrí sem zápcha, tráviace poruchy, prírastok na váhe, plynatosť a nadúvanie, podráždenosť, zlý spánok, vyčerpanosť, nervozita, bolesti hlavy, bolesti žlčníka a pečene. Okrem jedov sa telo pri správnej detoxikácii zbavuje aj časti parazitov, ktoré sa do tela dostávajú najmä konzumáciou mäsa, rýb a kontaminovanou vodou, samozrejme aj nedobre umyté ovocie a zelenina sú ich zdrojom, preto je jarná očista rovnako dôležitá pre vegetariánov aj mäsožravcov. Svoje dielo vykonali aj lieky, ktoré ste v zime užívali, ich stopy ostávajú v organizme veľmi dlho. Po účinnej jarnej očiste sa vyčistí aj pleť a oči získajú novú iskru, nehovoriac o jej priaznivých zdravotných účinkoch, čo je samozrejmé. Prečo práve teraz?

Jarná detoxikácia a čínska medicína

Na jar sa podľa čínskej medicíny prebúdza k vrcholu čistiaca funkcia pečene a s ňou spojeného žlčníka k najväčšiemu výkonu a ako vieme pečeň je najväčším filtrom škodlivín v tele. Našťastie je to orgán, ktorý sa dá pomerne dobre regenerovať. Žlčník sa zasa stará o spracovanie tukov a tak by sme ho mali mať v poriadku, aby nás neskolili bolesti súvisiace s kameňmi. Koho pečeň je preťažená a stráca svoju prirodzenú funkciu, toho organizmus sa celý zamoruje toxínmi a často sa mu v žlčníku, či obličkách vytvárajú kamene. Keďže pečeň energeticky privádza silu do srdca a žlčník dodáva energiu tenkému črevu, očistou pečene a žlčníka významne pomôžeme svojmu srdcu, ale aj zraku, ktorý je zmyslovým orgánom pečene. Kto má zdravú pečeň nemôže mať choré oči.

Príznaky oslabenej funkcie pečene:

  • Slzenie očí, začervenanie bielok, časté zápaly spojiviek, zhoršovanie zraku
  • Zatvrdnuté biele guličky (tzv.krupica) okolo očí či na tvári (signalizujú vysoký cholesterol)
  • Tmavé pigmentové (tzv.starecké) škvrny na tele
  • Rozšírené metličkovité cievky na bruchu a na hrudníku
  • Hnev, výbušnosť, podráždenosť, agresivita

    Viac o detoxikácii – klik na obrázok

  • Zmeny na ľavej strane jazyka
  • Svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov
  • Pruh na miešku u mužov, bolestivá erekcia
  • Bolesti a opuchy v podpazuší
  • Časté závrate
  • Hučanie v ušiach
  • Zhoršenie čuchu
  • Chrapľavý hlas
  • Sucho v krku
  • Horká chuť v ústach
  • Stuhnuté trapézy
  • Bolesti hlavy i krčnej chrbtice
  • Migrény
  • Bolesti bedrových kĺbov
  • Kurie oká a otlaky na 4. prste nohy
  • Napadnuté nechtové lôžko
  • Astma
  • Akné
  • Autoimunitné ochorenia
  • Alergie

Jarná detoxikácia a pečeň

Signálom, že pečeň nie je v poriadku, je aj zvýšená hladina cholesterolu. Aj v tomto prípade je jarná očista lepším riešením (často aj prevenciou) ako lieky, ktoré ešte viac zaťažia práve pečeň. Pokiaľ nie je v poriadku cholesterol, nie sú v poriadku ani naše cievy. A keďže všetko so všetkým súvisí, pečeň nemá vplyv iba na stav tela, ale aj na psychiku. V emocionálnej oblasti ovplyvňuje pečeň agresivitu. Podľa profesora Dahlkeho je s pečeňou a žlčníkom spájaný hnev a skrytá agresivita. Sama pečeň predstavuje život, schopnosť správne vyhodnocovať veci a spracovať spätnú väzbu. Ľudia s nezdravou pečeňou sú agresívni, žiarliví, výbušní, egoistickí, neprajní, nenávistní. Nervózni, lebo pečeň má vplyv aj na zvládanie stresu. Rovnako má vplyv na slezinu a tým aj na náš imunitný systém. Nezanedbateľný vplyv má pečeň aj na pankreas, tvorcu inzulínu. „Periférny nervový systém, ktorý tiež ovplyvňuje pečeň, hrá veľmi dôležitú úlohu napríklad pri astme, ktorú je dnes možné pomocou detoxikačných preparátov úplne odstrániť“- upozorňuje MUDr. Jozef Jonáš.

Iný doktor, čínskej medicíny, Boris Subotič hovorí o detoxikácii toto. V našom tele každodenná očista prebieha cez pľúca, črevá, pečeň, obličky a kožu. Hovoríme o samodetoxikácii, t.j. snahe nášho tela, aby sa očistilo od nepotrebného balastu. Konzumáciou živej potravy s čistou vodou a predpísanými výživovými doplnkami ako aj tao-istickým cvičením, pri ktorom sa energia nemíňa, ale získava, výrazne pomôžeme nášmu organizmu. Prečo výživové doplnky? V pečeni, ako kľúčovom orgáne prechádza očista dvoma fázami:

  1. V počiatočnej fáze potrebujeme viac vitamínu C ako aj B2, B3.
  2. Pri druhej fáze potrebujeme viac molybdénu, vitamínu B 12 a glycínu – neesenciálnej jednoduchej aminokyseliny, ktorá výrazne pomáha pečeni vždy a hlavne pri jarných očistách organizmu.

Problém vznikne, keď je prvá fáza rýchlejšia, alebo pomalšia ako druhá. V tom prípade sú produkty prvej fázy výrazne toxické. A keď sa dostanú do tráviaceho systému, cítime únavu, prichádzajú alergie, citlivosť na chemikálie, tráviace problémy a bolesť vo svaloch. A tento pocit je nám známy ako jarná únava. Často sa v praxi stretávam s otázkou, či očista pomáha všetkým ľuďom. Odpoveď je – nie. Ľudia, ktorí dlhodobo konzumujú biely cukor a výrobky z neho, polotovary, hotové jedlá a rýchle občerstvenia (fast food), umelé sladidlá, potraviny s aditívami, konzervačnými látkami a umelými farbivami, kofeín, alkohol a zvlášť trans tuky, t.j. oleje priemyselnej kvality a rôzne stužené tuky, margaríny, nemôžu dúfať v rýchlu očistu svojho organizmu, alebo očistu bez následkov. Prečo je to tak? Dlhodobá konzumácia všetkých uvedených potravín a zvlášť lacných priemyselných olejov zo slnečnice, repky olejnej, alebo lacného olivového oleja a margarínu výrazne znečisťujú bunkovú membránu, ktorá potom nezásobuje dostatkom kyslíka ani bunku a ani orgán. Ako sa dá stravou očistiť organizmus?

Jarná detoxikácia a za studena lisovaný olej

Najrýchlejšie sa čistí práve rastlinnými olejmi, ale výlučne lisovanými za studena. Ďalej je to očista konzumáciou kvalitného čerstvého ľanového oleja lisovaného za studena zmiešaného s ovčím jogurtom, pravou žinčicou, alebo jogurtom, či tvarohom. Užíva sa dvakrát denne, a to ráno a večer. Veľkú chybu robia tí, ktorí chcú urobiť očistu veľmi rýchlo. Očista by mala trvať približne 3 týždne. V prvej fáze sa dáva prednosť potrave, ktorá podporuje vylučovanie moču. Myslím, že by bolo dobre pre všetkých, keby využili ohromnú silu kombinácie ľanového oleja a ovčieho jogurtu na raňajky a večeru. Na desiatu a po obede by sa mal jesť čerstvý šalát, alebo ovocie vždy s opekaným celozrnným chlebom. Na obed si dajte radšej varenú rybu, ako mäso. Po týždni pridajte do jedálnička jedlá, ktoré majú kyslú a horkú chuť. Myslíme na jarné šaláty ako púpava, endívia, cikoria, rukola. Pri príprave použite citrónovú šťavu. Tretí týždeň jedzte viac vlákniny. Nezabúdajte na kaše a omáčky. Odporúčam kukuričnú kašu s kyslou kapustou jedenkrát denne. Pre mnohých, ktorí majú kandidu to bude veľkým uľahčením. Dávajte prednosť čerstvým poľným bylinkám, šalátom, ktorým pridáte trochu citrónu a olivového oleja lisovaného za studena.

Ale zapamätajte si! Ani za studena lisovaný olivový olej vám nebude na úžitok, ak neprijmete do svojho tela viackrát nenasýtené mastné kyseliny. Keď ich znovu dostanete do svojho tela konzumovaním ľanového oleja, vtedy sa vám peniaze, ktorými ste zaplatili olivový olej vrátia dvojnásobne. Počas kúry môžete piť aj trochu väčšie množstvo vody, ale maximálne počas 28 dní. Potom sa vráťte na normálnu dávku, ktorú predpisuje odborník. Piť priveľké množstvo vody je tak isto škodlivé, ako piť málo vody. Počas očisty je dobré užívať kokosové mlieko vo forme rôznych frapé a odporúča sa aj kokosový olej. Existujú aj rôzne preparáty, ktoré robia detoxikáciu. Upozorňujem vás, že to môže byť pravda, ale len v prípade, ak máte vo vašom organizme dostatočné množstvo základných viackrát nenasýtených mastných aminokyselín. Inak sú to vyhodené peniaze a sklamanie. Niektorí autori, aj my v našom Centre ČTM predpisujeme piť hlinu, bentonit, alebo zelenú argillu. Dáva to vynikajúce výsledky, ale tiež iba za určitých podmienok. Okrem toho odporúčame každý deň ráno aj večer vyplachovanie (prevaľovanie, prehryzávanie oleja cca 2 minúty, potom vypľuť) úst slnečnicovým olejom lisovaným za studena. Čo je dôležité a na čo vás musím upozorniť je, že počas očisty nemôžete byť hladní ani smädní. Taktiež únava a nervozita sú dôvodom nesprávneho postupu pri očiste. Po ukončení očisty pokračujte so stravovaním múdro ďalej.

Jarná očista aj na duchovnej úrovni

Kto nereaguje na jarnú očistu tela, ten podľa už spomínaného profesora Ruedigera Dahlkeho nechápe vo svojom živote zmenu ako podstatu kreativity. Nedokáže efektívne zachádzať so svojou vlastnou vitálnou energiou, nedokáže pochopiť otvorenosť k novým veciam ako šancu ku svojmu rastu. Nežije v súlade s časovou kvalitou a nevyužíva múdro pravidelné striedanie aktivity a pokoja vo svojom živote. Často mu uniká zmysel života. Ešte malé upozornenie pred „nástupom“ na očistu. Niekoľko dní pred očistou pečene vylúčme zo stravy živočíšne bielkoviny, najmä mäso a mlieko, nahraďme ich zeleninou a ovocím, alebo si doprajme jeden ryžový týždeň. Ryžu jedzme bez tuku, varenú v mierne osolenej a bylinkami ochutenej vode. Tri razy denne si dajme lyžičku oleja z Pestreca mariánskeho, alebo pime čaj z Pestreca mariánskeho. Podľa makrobiotika Roya Littlesuna sa má ryža variť najmenej 30 minút na miernom, rozptýlenom ohni v dostatočnom množstve kvalitnej vody. Kto neobľubuje ryžu, môže si dať pohánku. Dobré je s očistou začať počas novu alebo splnu, vhodné sú aj ostatné štvrte mesiaca, alebo dni, keď je mesiac v znamení Raka. Detoxikačných kúr je celé množstvo, niektoré z nich vám predstavíme. Nezabudnite ani na pitie čerstvých štiav, či už z jabĺk, mrkvy, cvikle. Šťavy zásadne nepite po jedle, ale pred jedlom. Najlepšie 30 minút. Nezabúdajte, že šťavy prijíma organizmus ako potraviny, preto ich nerátajte do denného príjmu tekutín a nešetrite s prijímaním čistej vody. Do štiav môžete pomixovať aj medvedí cesnak, zemežlkč, mladé listy púpavy alebo žihľavy, podporujú činnosť pečene a čistenie krvi.
Ak vás neoslovili rady Dr.Subotiča, a chcete ľahšiu formu očisty, odporúčame jablkovú diétu podľa Edgara Cayceho, vhodné je začať hneď. Celý princíp spočíva v tom, že jeme iba celé jablká a pijeme čistú vodu a bylinné čaje. Ráno si dáme dve lyžice olivového oleja. Takto sa môžeme stravovať buď jeden deň v týždni po celý život alebo tri týždne na jar.
Kto má rád zeleninu a ovocie, môže počas ďalších troch týždňov konzumovať iba ovocie , ovocné šťavy a zeleninu v akejkoľvek podobe.

autor: Natália Krížová – zdroj: www.2012rok.sk

Odporúčame:

pečeňová očista

pečeňová očista – klik na obrázok

Touto pečeňovou očistou sa zbavíte aj toxínov v tuku. Čítajte viac

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
49 985 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme