Shrnutí „živé stravy“

Většina emailů, které mi chodí stále častěji, se týká otázek kolem „živé stravy“. Co jíst, co v zimě, budu mít dostatek bílkovin?, není to nebezpečné?, nebudu mít hlad?, nepotřebuji teplé jídlo?, nezhorší mi to můj zdravotní stav?, a pod.

Když se však někteří takto rozhoduje změnit své stravování, ptali jste se na důvod, proč to vlastně děláte?

ID-100235457

obrázok so súhlasom SOMMAI / FreeDigitalPhotos.net

Není ten pravý důvod v tom, že jste po dlouhých letech zjistili, že vás „tradiční styl stravování“ vede do slepé uličky stárnutí, nemocí, ubírání energie, zhoršování myšlení a pamatování si, depresí, neschopnosti udržet tah na bránu za svými cíli, pocity marnosti a neschopnosti vést svůj vlastní život podle svých představ, ztráty chuti do života a konečného strachu ze smrti, protože cítíte, že jste si v životě nesplnili všechny své sny?

Kam vás vede „tradiční strava“, podle odborníků tzv. vyvážená s velkým dostatkem živočišných bílkovin a tuků?

Přibývající kila, přibývající vrásky, povadlejší pleť, špinavé až šedavé zabarvení pleti, postupná ztráta vlasů, šedivění, zhoršování kvality zubů a jejich ztráta, pocity nadýmání a pálení žáhy, pocity těžkosti v těle, pobolívání, potravinové alergie, solární alergie, ztráta sexuálního libida, růst ochlupení u žen na místech, kde nemá co dělat, shrbená záda a pokřivený postoj těla, ztráta pružnosti těla, ztráta výdrže při fyzické námaze, zadýchávání, zápach z úst (dokonce i malé děti mají špatný dech- včetně kojenců), neustálá nachlazení a chřipky, úrazy, chronické nemoci, jež jsou dnes časté už i u malých dětí apod.

Když se podíváte na tento stručný výčet, není snad TRADIČNÍ STRAVA NEBEZPEČNÁ?
A pak se podíváte na aktivitou sršící, mládím oplývající bytosti, které se dlouhá léta stravují stravou, kterou nám poskytuje matka příroda ve své nepozměněné podobě a zažijete „kulturní šok“.Po kojení se malé děti, živící se živou stravou zaměřují instinktivně na jednoduchou stravu, obsahující banány, avokáda, mandlové mléko a pár druhů ovoce.
Z čeho takové dítě získá potřebné bílkoviny?
Tělo je šťastné, když získává pouze „aminokyseliny“, ze kterých si své bílkoviny sestavuje. Bílkoviny jsou vytvářeny pouze z aminokyselin…to je základní znalost lidského těla.

Když však dítěti podáváme maso a mléčné výrobky, tělo musí nejdříve tyto již stvořené bílkoviny rozložit na základní kameny, oprášit je od toxických odpadů, které tělo zanášejí a poskytují výbornou stravu pro různé parazity, včetně těch jednobuněčných (různé kandidy, plísně a pod.) a až poté si své bílkoviny stvoří samo. Některé části živočišných bílkovin však mají svou paměť a v těle mají tendenci chovat se podle své původní předlohy.
Proč pak mají někteří lidé trojité špeky na břiše jako prasátka?

Nebo ženy, živící se převážně drůbežím masem mají tendenci k ukládání tuků v dolní části těla jako drůbež?
Stáváme se tím, co jíme… nezapomeňte!
Nedávno jsem viděla část filmu o Japonci, který vyrábí celý život to nejdokonalejší suschi. A protože také celý život strávil ve své práci, tak se tam i živil.

Tento člověk však ve své kuchyni konzumoval především „ryby“ a trochu rýže s mořskými řasami. Čerstvého ovoce a zeleniny měl velmi pomálu. Ve svém pokročilém věku měl v obličeji výraz „ryby“. To se nedalo přehlédnout.

A teď se logicky podívejte na to, co je pro vás pohledově přitažlivější.

Je to talíř plný jasných, zářivých barev plný ovoce a trochy zeleniny (protože ovoce je přeci ještě mnohem barevnější a přitažlivější, než zelenina), nebo talíř unylé barvy uvařených knedlíků či brambor a k tomu šedě-hnědá barva upečeného masa?

Když pominu „chutě“, které automaticky vařená strava vyvolává z důvodu závislosti, po jakém obalu v obchodě byste automaticky sáhli- po tom, co se skládá z šedé, hnědé a bledě béžové či bílé, nebo po tom co obsahuje zářivou červenou, oranžovou, žlutou, modrou, růžovou, lososovou, zelenou, apod.?

Všimli jste si, jak se vyrábějí reklamy na mrtvé, vařené jídlo?

Tak, že se velmi doplňují syrovými plody a dokonce i maso se v reklamě ukazuje „čerstvé – červené – syrové“.

Můžete si také položit otázku, proč byli lidé dříve zdravější, i když jedli maso a mléko ?Protože maso bylo vždy čerstvé a bez chemických hormonů a chemikálií, do kterých se namáčí, aby vypadalo JAKO ČERSTVÉ.
Dnes se ke všemu i ozařuje.
Mléko se pilo SYROVÉ! A sýry se dělali ze SYROVÉHO MLÉKA.
A i když se mléko občas svařilo, nebyl to tak destruktivní proces jako ten, který se s dnešními mléčnými výrobky dělá – odstraňování tuků, přidávání tuků podle procent, homogenizace…na to vše je zapotřebí dalších chemikálií. A prý že je mléko zdravé…
Dnes snad skoro každé malé dítě má „alergii na mléčné výrobky“.Každé, které je zahleněné, trpí záněty uší a má několikrát za rok chřipku a rýmu.

A ze své zkušenosti vím, jak je neuvěřitelně prospěšné malým dětem vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky a vše, co mléko obsahuje (komerční pečivo). Alespoň na nějaký čas…rok, pár let.

Kde se tedy bere „logika“, že se bojíte do svého těla dostávat potraviny pocházející z přírodních zdrojů, které jsou po tisíce let prověřené a přitom ani trochu neváháte nad tím krmit sebe a své děti chemickými náhražkami potravin již od útlého věku?

Namočili byste masíčko pro svého milovaného potomka před tím, než ho osmažíte do nějaké chemikálie, kterou máte doma na úklid?
Ale klidně jim takové maso koupíte na radu odborníků, kteří vám vnucují ideologii potřeby živočišných bílkovin.

Ano, živočišné, uvařené bílkoviny potřebujeme, především pro výživu parazitů, plísní, rakoviny a pod.
Drazí, s masem se dnes dělají hodně zajímavé procedury, než je vám předloženo v úhledně zabalených balíčcích.

Stejné je to s pečivem ,které je z poloviny stvořeno z chemikálií a staré hmoty skládající se ze starého pečiva a jiných odporných součástí.

Také si doma pečete buchty, kam nastrkáte rok staré housky namleté a rozmixované s vodou na těsto? A to je ještě ta lepší varianta.

Má být snad tato forma jídla nabitá „energií podporující život“?
Divíte se, že se poté nemůžete udržet ve vysokých vibracích a propadáte splínům a depresím?
Že jsou vaše děti hyperaktivní, nebo agresivní?
Nebo naopak unavené, neustále nemocné a neudrží dlouhodobě pozornost?

A takto bychom o komerčních potravinách mohli pokračovat na hodně dlouhou dobu.

Vrátíme se však k tématu „živé stravy“.

Všechny plody, oříšky či semínka, bylinky, zelenina, syrové mléko od zvířat, která se krmí trávou (ne komerčními sypanicemi a hormony) jsou dokonalým vyváženým zdrojem úplně všeho, na co si dokážete vzpomenout včetně živin a sloučenin, které naše současná věda ještě ani nezná a stále objevuje nové a nové překvapivé substance nacházející se v syrových plodech a bylinách.

Souvislosti poměrů a přítomnosti všech látek, aby obsah třeba jen jednoho jablíčka byl pro tělo dokonale využitelný věda není schopna rozklíčovat a dnes zná jen malé útržky a souvislosti, protože stylem myšlení nechápe dokonalý design vyšších bytostí, které pomáhali osévat planetu Zemi.

Chcete-li opravdovou jistotu toho, abyste měli vše potřebné v dokonalých poměrech, berte pouze to, co stvořila matka Země a ne to, co svým omezeným myšlením a chápáním stvořil člověk.

Nic z toho nesmí být jakkoliv tepelně ani chemicky upravené.Jinak se mnohé látky zcela vytratí a mnohé sice zůstanou, bohužel v pozměněné buněčné vazbě.Bílkoviny se denaturují, tuky se stávají rakovinotvorné a cukry karamelizují, což vede ke chronickému zvětšení slinivky.Co se týká propagovaných bílkovin,jejich uvařením vzniknou bílkovinné bloky, které nemohou být rozložené na aminokyseliny (základní kameny, ze kterých si tělo tvoří bílkoviny). S těmito bloky se zachází jako s vetřelci a musí být vyloučeny ledvinami a takto se tvoří ledvinové kameny a někdy i selhání ledvin.

Existuje mnoho, mnoho vědeckých prací, které potvrzují dokonalost „živé stravy“, většinou však „poradci a lékaři“ omílají reklamní dogmata, která jsou také součástí zastaralých medicínských skript.A přitom si málokdo uvědomuje, že všechny chronické nemoci, stárnutí a rakoviny jsou způsobeny „přebytkem bílkovin“, které způsobují kyselé reakce v našem těle. Aby se kyselost vyrovnala, tělo sahá do minerálních zásob vápníku, který je odebírán z kostí a krve.Proto ovoce a zelenina obsahují přesné množství bílkovin, ani o trochu více…

Neřiďte se proto výživovými tabulkami, které jsou zde pro podporu stárnutí a nemocí.

Další velkou manipulací, která vede k nekvalitnímu trávení mnoha lidí je „častost konzumovaného jídla“.
Existuje již více než 10 let studie, která doopravdy zkoumala, jak probíhá trávení snědeného jídla.
Zjistilo se, že trávení není dokončeno dříve než za 4 hodiny a u některých těžkých jídle včetně masa trvá i více než 6-8 hodin.
A to nemluvím o době, kterou některé jídlo- hlavně maso – stráví ve střevech , kde též prochází hnilobným procesem.
Specifický zápach v podpaží a z nohou o tom vypovídá.
Kdo odstranil maso z jídelníčku velmi dobře ví, že v podpaží přestal mít hořko-kyselý zápach.
Pokud se trávení nedokončí a naruší se proces byť snědením i jen polévkové lžíce (např. při ochutnávání při vaření), mnohé nedotrávené věci se v těle ukládají (např. v podobě celulitidy, tuků a jiných usazenin).

A pak tu máme velkou MÓDU!
Odborníci doporučují svačinky, nebo jídlo každé dvě hodni či méně. To je tedy „zátěž“!
A touto manipulací trpí i ti, co mění svůj jídelníček, pak jedí třeba živou stravu po dvou hodinách. Páni…
A jak to děláte, když pracujete, nebo se věnujete něčemu, co milujete?
Přerušovat tok myšlenek po dvou hodinách, abych si dal dlabanec, protože se to teď takto dělá.
Nebo za mnou krabičková dieta jezdí až domů.
Snídaně, svačinka, oběd, svačinka, ještě jedna svačinka, večeře a druhá večeře.
A pak následuje … tohle se mi špatně tráví, po tomhle mám vyrážku, tohle mě nadýmá, po tomhle mě pálí žáha apod.
Jak byste se dívali na odborníka, který by vám řekl, že máte své auto nechat neustále nastartované?

Aby vám třeba déle vydrželo, aby mělo neustálý přísun živin apod.
Myslíte si, že si vaše trávení nepotřebuje odpočinout?
Že nepotřebuje udělat jiné věci, než neustále rozemílat rohlíky, maso, jogurty, limonády apod.?
Dokonce nechce nepřetržitě rozemílat ani oříšky či semínka, ovoce, zeleninu apod.

A tento šílený návyk ještě učíme malé děti od útlého věku. Přerušujeme jim jejich sny a hry,aby dostaly neustálý přísun hmoty, která jim bere energii.
A pak se divíme, že jsou stále zahleněné, mají ekzémy, kandidy, bíle potažené jazýčky, kazí se jim první zoubky nebo jim dokonce uhnijí, mají lupy a strupy na vlasové pokožce apod. Toto vše mám dokonce i vypozorované.
Vím, že už i malým novorozencům táhne z úst! Proč?

Protože nemají natrávené jídlo a maminky jim už cpou na základě vyvolaného strachu další a další.

A děti ublinkávají, mají potažená ústa a trpí kolikami.

Dostávají se tím do uzavřeného kruhu, kdy díky nemožnosti dokonale strávit jídlo začnou trpět neustálým hladem, protože jejich tělo požaduje další a další živiny. A tak se stáváme už od mala neustálými požírači jídla jen proto, že máme nedostatek živin kvůli špatnému trávení, zato přebytek odpadů, který se ukládá v podobě tuků, nebo jiných usazenin ( na první pohled neviditelných)- viz. paradox hubených lidí.

Takže, pokud chcete začít dělat změny, začněte tím, že si navyknete jíst zpočátku pouze 3 krát denně a zajistíte svému tělo dostatek času na dokonalé zpracování živin. I těch ŽIVÝCH.

Časem pak vynechte snídani (další zásah do obecného podvědomí, zcela mimo potřeby těla) a jezte dvakrát denně. Ale ze všeho nejúčinnější a nejzdravější je jíst pouze jednou denně.

A u snídaně se zastavím.

Jistě je to opět pro některé z vás další „šok“.

Všichni nám přeci vštěpují…snídaně je základ, při snídani byste měli sníst největší množství jídla za celý den a pod.

Ale tělo funguje poněkud jinak, než nám „komerční odborníci“ ve své neznalosti podstrkují.

Podle orientální medicíny se ví, že tělo ráno a dopoledne vylučuje a očišťuje se od škodlivin.

Tedy, pokud mu naservíruji jídlo, a to nejlépe pořádnou dávku kafe a namazaných rohlíků, lépe vajíčka se slaninou apod., pak tento proces očisty ukončí a jde se věnovat trávení dalších potravin. Velmi často však lidé, kteří si ještě něco zobají v 9-10 hodin večer u televize, což většina lidí dělá, nemají své poslední jídlo z noci dostatečně dotrávené.

Co se pak stane?

Smíchá se se snídaní… a kvašení je dokonané.

A tak, místo toho, aby mělo tělo prostor pro důležité věci na svou údržbu, je zaměstnáno další dávkou jedů a odpadů.

Dokonce i makrobiotika radí, abyste své první jídlo tělu neposkytovali dříve, než v 9-10 hodin ráno.

KOMBINACE POTRAVIN

Nebudu zde zastírat, že čím jednodušší jídlo, tím se lépe tráví a tělo z něj má největší prospěch.

Sice se v rámci „živé stravy“ dají připravit neskutečně chutná jídla jako špagety s pestem, pizza, chutné chlebíčky, lasagně, suschi, i bramborová kaše s karbanátky, velmi dobré saláty, dezerty, které jsou mnohem chutnější než ty vařené a pečené, zmrzliny apod., ale časem zjistíte, že trávení maximálně 3 ingrediencí probíhá zcela jinak, než trávení chutné pizzy, na které je potřeba  mnohem více různých produktů.

Doporučím proto postupem času tělo zvykat na jednodušší kombinace.

Když jsem si třeba večer dala syrovou pizzu, byla moc dobrá, ale sůl v ní obsažená i větší množství oříšků a semínek za chvíli způsobili, že jsem měla chuť na ovoce. Pokud této chuti dostojíte, způsobíte zkvašení ovoce a oříšků, včetně zeleniny, která je součástí pizzy.

Po těchto kombinacích někteří lidé mohou zjistit, že na živé stravě velmi zhubnou a nemohou se dostat na pěknou, ideální váhu.

A jiní zase zjistí, že se jim nedaří váhu shodit.

Nebo, že se jim pleť nečistí tak, jak by od „živé stravy“ očekávali a pod.

Vždy má tato strav své výhody pře stravou vařenou, i když ji budete jíst i v těchto složitějších, gurmánských variantách, ale některým jedincům se může časem stát, že se výhody této živé stravy v jisté chvíli zastaví a nepokračují podle představ. A v tuto chvíli je na čase stravu zjednodušit a poskytnout tělu další prostor pro regeneraci.

Existují také rady pro vhodnou kombinaci potravin.

zelenina_oleje_free_pixabay

Někteří jste psali, že mrkev je jediná zelenina, která se dá kombinovat s ovocem.

Jenomže mrkev patří mezi “škrobovitou zeleninu” a jak je známé, škroby s ovocem kvasí. Dlouhodobí konzumenti a odborníci na živou stravu jako je David Wolfe a Markus Rothkranz mrkev ani další kořenovou zeleninu vůbec nedoporučují vůbec zařazovat do jídelníčku. Věřím, že doporučení pochází z určité zkušenosti.

Mnohem čerstvější informace tedy zní, že jediná kořenová zelenina vhodná ke kombinaci s ovocem je CELER.

Dále ZELENÉ LISTY (jakékoliv kromě zelí), řapíkatý celer, avokádo a méně sladké ovoce jako rajčata, okurky, cuketa apod.

AVOKÁDO jako jedinný tuk se dá míchat s kyselým a méně kyselým ovocem jako jsou jablka, mango, meruňky, švestky, broskve, rajčata, angrešt, jahody, borůvky, ostružiny, ryngle, třešně, maliny, grapefruity, citron, fíky, tomelo a pod., nebo se zelenou listovou zeleninou, zelenými natěmi a neškrobovou zeleninou + okurky, papriky.

Avokádo by se nemělo kombinovat se sladkým ovocem jako jsou hrušky, sladké hrozny, datle a sušené ovoce.

Oříšky, semínka a oleje pouze ze zeleninou chudou na škroby, zelenou listovou zeleninou, nesladkými plody jako rajčata, okurky, papriky, cuketa.

Plody jako rajčata, okurky, cuketa, papriky by se neměli konzumovat se škrobovitou zeleninou jako je třeba dýně, brambory, mrkev, hrášek, artyčoky, tuřín, červená řepa, pastinák, nezralý banán apod.

Neškrobová zelenina jsou všechny zelené listy, brokolice, alfa alfa klíčky, chřest, cibule, česnek,růžičková kapusta, bylinky, pórek, ředkvičky, špenát, fazolové lusky, okra, …

OVOCE lze kombinovat s veškerou zelenou listovou zeleninou.

MELOUNY nekombinujte nikdy s ničím! Ani se zelenými listy.

Tyto údaje jsou pouze orientační, obvzláště ve chvíli, kdy cítíte, že vám něco v rámci živé stravy vázne.

Osobně mnohé z nich intuitivně dodržuji, ale ne všechny.

Nemusíte tyto kombinace brát příliš dogmaticky, protože mnohem důležitější je nemíchat mnoho druhů potravin dohromady.

Poslední dobou se např. můj jídelníček skládá z max. 3-4 druhů smíchaných společně.

Zjistila jsem, že než třeba na míchaném salátu, více si pochutnám a lépe se mi tráví večerní jídlo v podobě oloupaných, namočených mandlí, nakrájené okurky a pár tyčí řapíkatého celeru.

Nejdokonalejší způsob stravování je však monostrava. K tomu se ale musí člověk nejdříve postupnými krůčky dopracovat. Nejvíce monostravu vyhledávají malé děti, které ji volí automaticky.
Osobně však kořenovou zeleninu vůbec nejím.Jednou, dvakrát do roka si udělám sushi, jehož součástí je celer, a párkrát do roka sním fenykl.

Zeleninu spíše pojímám ve formě zelených listů, řapíkatého celeru (který je výbornou kombinací s ovocem) a méně sladkého ovoce jako jsou rajčata, okurky, papriky, avokádo, a občas cuketa.

A moje vnitřní intuice mi stále častěji říká, jez nejvíce to, co ti chutná, aniž bys to musela nějak dochutit, nebo smíchat s něčím dohromady. Pak mi z toho vychází ovoce, méně sladké ovoce (rajčata, okurky, papriky, avokáda), oříšky a semínka, voda z kokosového ořechu a trocha dužiny, občas zelený salát či zelený list (včetně divokých listů jako pampeliška, šťovík, ptačinec, jetel + jedlé květy – nejlepší je chuťově fialka, denivka, lichořešnice, hluchavka, jetel, pampeliška,…).

A když mám den, kdy jím pouze jednou…hádejte na co mám největší chuť?

Pouze na šťavnaté ovoce.

Další věcí je načasování, abyste si nemíchali nenatrávené oříšky či semínka s čerstvě snědeným ovocem. S výjimkou avokáda viz. výše.

Proto je nejlepší jíst jako první to, co se nejrychleji tráví…tedy samotné ovoce, kterému stačí na trávení 2, maximálně 3 hodiny. Melouny se tráví nejrychleji…do hodiny jsou natrávené a také proto by se měli jíst úplně samostatně.

Tuky a oříšky, kromě zmiňovaného avokáda a kokosového tuku, potřebují alespoň 4 hodiny, u někoho s pomalejším trávením i více – lépe se samozřejmě tráví oříšky a semínka předem namočené na několik hodin a třeba i dní ve vodě.

Proto se doporučuje saláty, ořechové jídla jíst až po dávce ovoce a později již ovoce nejíst. Nenechat se strhnout žádostí těla po mastném a slaném salátu ještě před spaním zakousnout do šťavnatého ovoce. Raději se napijte vody, nebo si dejte vodu s citronem a medem a počkejte až na druhý den.

Jelikož je ovoce energeticky nejbohatší, mělo by být součástí vašeho jídelníčku v největším poměru. Pokud neustále bažíte po velkém množství tuků (oříšky semínka, oleje a pod.), znamená to, že máte málo cukrů z ovoce.

Teď asi mnoho lidí řekne, ale kandida se živý cukrem.

Problém je ale spíše v množství tuků, které kolují krví. Tam hledejte problém.

Příliš mnoho tuku v krvi znemožňuje inzulínu odplavit cukr z krve. Kvasinky a kandida jsou přítomni v těle, aby zachovali náš život. Když je tedy mnoho cukru v krvi, začnou se množit, aby cukr dostali na bezpečnou hladinu. Když je ale cukr dodán buňkám, jelikož mu v tom nebrání přílišná hladinu tuku v krvi, pak kvasinky vmžiku zemřou. Když je hladina tuku v krvi neustále vysoká kvůli špatné stravě, strádající buňky nemají dostatek energie a tím vzniká únava a sešlost. Ve skutečnosti všechna potrava (sacharidy, tuky a bílkoviny) musí být přeměněny na jednoduché cukry (glukózu), takže ŘEŠENÍ NENÍ JÍST MÉNĚ CUKRŮ Z OVOCE, ale JÍST MÉŇE TUKŮ.

Proto není zdravé jíst větší množství avokád, oříšků, semínek, olejů a nepotřebujete je každý den.

Tuky jsou přítomné také v ovoci a zelenině.

Ovoce má ve skutečnosti velmi podobné složení živin, jako mateřské mléko. A děti v období kojení nejrychleji rostou, tzn. Mají největší potřebu bílkovin a tu jim mateřské mléko skvěle pokryje.

TUKY  také zahušťují krev a červené krvinky jsou na sobě zahuštěné a nemohou donášet do buněk kyslík. Je proto lepší jíst malá množství semínek, oříšků a avokád a ne denně. V této souvislosti proto buďte opatrní na množství koncentrovaných olejů, kolik oleje asi bude z hrsti mandlí a kolik rostlinného oleje si lijete na salát?
Kvůli velkému množství tuků a olejů se na syrové stravě některým lidem přestane dařit podle jejich představ.
Je to proto, že energii místo většího množství šťavnatého ovoce přijímají ve větším množství ořechových a semínkových jídel.
Zjistilo se, že až 70% jídelníčku běžného vitariána tvoří tuky.

CO JÍST V ZIMĚ ?

Tento obecný strach pochází z orientálních směrů stravování, které je většinou založené na vařené, tedy toxické stravě. Proto jsou toxiny z domácí uvařené stravy lepší, než ze stravy exotické, též uvařené.

V rámci „živé stravy“ můžete klidně tento strach opustit.

Vím o čem píši, jelikož to vyplívá z mé osobní zkušenosti stravování se makrobiotikou asi 6 let a poté následný rozdíl a totální přeměna „víry“ ve stravování se „živou syrovou stravou“.

Naopak, budete překvapeni tím, že vás tělo dokáže zahřát mnohem lépe a stabilněji, než čaj nebo pečené maso- jež působí pouze krátkodobě a proto vyžadují neustálé opakování.

Všichni, bez výjimky pocházíme z tropů a naše DNA si tento původ pamatuje. Ve skutečnosti naše DNA velmi silně pozitivně reaguje na potraviny, kterými jsme se původně živili a které nebyly tepelně ani jinak upraveny.

Zato si naše DNA ani po tisíciletí nezvykla na vařené jídlo – byť z domácích zdrojů, na které reaguje tělo hystericky a považuje ho za zdroj infekce.

Donedávna si vědci mysleli, že tento proces produkování velkého množství bílých krvinek (které mají funkci bojovat s infekcemi a cizorodými látkami) po konzumaci vařeného jídla, vzniká i každého člověka bez výjimky. Jaké ale nastalo překvapení, když začali studovat trávení při konzumaci tepelně neupravené stravy v podobě čerstvého ovce a zeleniny. Náš tělesný systém nezalarmoval pohotovost a bílé krvinky nadbytečně netvořil.

Nepřijde vám divné, že po tak dlouhé době, co se lidstvo vařenou, maso-škrobovitou stravou živí, si tělo nezvyklo a nepřizpůsobilo se?

Ale tzv. odborníci vám jistě říkají pravý opak.

Jsou to jistě zdraví lidé s vyrovnanou psychikou, dožívající se velmi, velmi vysokého věku v mládí a neustálé vitalitě.

Až vám bude někdo říkat, jak máte jíst, nejdříve se podívejte, jak vypadá, zda mu září oči, má pevné rysy, rovné držení těla, příjemný hlas a vyzařuje příjemnou energii.

Mezi těmi, kteří doporučují pravidelný přísun živočišných bílkovin a tuků, včetně pravidelného používání alkoholu, takové lidi nevidím, ale mezi těmi, kteří se živí rostlinnou stravou a z většího množství syrovou, už takových několik zářivých bytostí je.

Vraťme se tedy k ZIMĚ.

Jezte vše nejdokonalejší a nesyrovější, co máte po ruce. I pomeranče, mandarinky, banány, a jiné produkty, kromě pravidelné konzumace vodních melounů, protože ty opravdu velmi ochlazují. Pokud na ně máte občas chuť, klidně si je kupte, já si v zimě tak 2-3 krát také koupím červený meloun- a to dokonce i komerční…protože v BIO produkte se v zimě červený meloun nevozí.

Ve skutečnosti, i mrkev koupená v zimě v běžném obchodu je dovážená, zelená zelenina a pod. Skoro vše je dovážené…místní věci máte pouze přes sezónu. A 4 roční období nejsou přirozeným stavem pro lidi.
Designéři nás nevložili do tohoto drsného podnebí.My sami jsme si ho postupně stvořili a přesunuli se do něj.Před tisíci lety se na našem území pěstovali fíky a mnoho jiného subtropického ovoce. Příroda byla mnohem barevnější a pestřejší.

Takže argument, že naše podnebí je pro nás přirozené, neobstojí. Ani tělo s fyzikálních procesů na něj nereaguje. Nadále se brání uvařené stravě a velmi silně profituje ze stravy živé, byť třeba v zimních měsících dovezené.

Pokud máte strach o živiny, doplňujte ovoce tmavě zelenými listy.

Také trochou kvalitních, syrových ořechů, nejlépe čerstvě vyloupaných ze skořápek. A pozor, ani BIO oříšky nejsou syrové. Musíte najít dodavatele, který to jasně garantuje na obale.

Pamatujte, méně je lépe.

Raději super kvalitu v malém množství, než kvantitu, která není tak zcela syrová, tedy nebude podporovat zdraví a vitalitu

Všichni mají největší prospěch, pokud jedí maličké množství potravin.

Jak ukázala i 2. Světová válka – při nedostatku potravin a hlavně masa na konci druhé světové války zmizelo mnoho chronických nemocí a lidé byli ZDRAVĚJŠÍ.

Zato za deset let po této válce, kdy se lidé cpali a cpali…chronické nemoci mnohonásobně přibyly.

Nakonec, lidé nejlépe prospívají bez hmotného jídla.Takže, podívejte se na svůj talíř, kde leží vaše syrová porce a uvědomte si tu hojnost plnou fantastických živin, kterou sníte.Chcete se stále ještě bát?

V podmínkách naší rozvinuté společnosti není problém NEDOSTATEK VE STRAVĚ, ale PŘEBYTEK.

Pro všechny, kteří přechází na SYROVOU STRAVU DOPORUČUJI DŮKLADNĚ PROSTUDOVAT TOTO: http://www.jajsem.com/casto-kladene-otazky-syrova-strava-80-10-10-dr-graham/ – stránka mimo provoz

Nejlepším vodítkem proto, co jíst v rámci syrové stravy jsou také pocity vašeho těla a pozorování, zda se vylepšuje pleť (struktura i barva), zda se vám ty a ty plody tráví jednoduše a dobře, zda se cítíte energeticky nadlehčováni, nebo zda máte těžký krok, zda vzrůstá energie a výdrž, jakou máte pružnost těla (např. při cvičení), zda se vám zkracuje potřeba spánku, jste-li neustále dobře naladěni a pod.

Také se svého těla zeptejte, které potraviny chce…dostanete ihned odpověď.

Stejně tak je důležité v počátku konzumace „syrové stravy“ vyčistit střeva klystýrem. Syrová strava sice střeva vyčistí také, ale chvilku to trvá a některé nedočkavé lidi by toto období mohlo odradit v jejich vytrvání.

A nezapomeňte, je to proces a záleží pouze na vás, jak si to individuálně nastavíte.
Nebudu zde říkat, zda přechod na syrovou stravu je nebo není těžký. Nebudu ani říkat, jak dlouho to může trvat.
Protože již dnes vím, že každý to může mít jiné, nebo si to každý podle své víry nastaví tak, jak to potřebuje.
Nemusí však přechod trvat dlouhé roky, můžete změnit minulost a přítomnost TEĎ.
Ve skutečnosti se stačí pouze rozhodnout a samozřejmě uvěřit této možnosti.

Zdroj: jajsem.com

Tento článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.jajsem.com a všemi dalšími uvedenými zdroji, včetně celé této poznámky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
6 244 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme