Liečivý účinok ľanu

Ľan bol dakedy jednou z dôležitých priemyselných rastlín pre ľud. Z neho sa vyrábala jemnejšia látka pre odievanie, a textílie so sviatočným použitím. Aj dones existuje v niektorých oblastiach toto odvetvie priemyslu, ale čoraz väčšmi je využívaný známy druh priemyselného ľanu, ktorý je pestovaný pre jeho semená.

Používanie ľanu v modernom stravovaní dostalo veľmi dôležitú úlohu. Nespracovaný ľan sa stal jedným z najspoľahlivejších spracovaných potravín. Jeho konzumovaním sa organizmus môže dostať k jedným z najčistejších zdrojov živín, aby sa mohol zásobovať najchutnejším esenciálnym tukom. Bunky nášho organizmu, ktoré obsahujú ľanový olej, sú odolnejšie a budú menej zraniteľné, ako telo vybavené obyčajnými tukmi.
Ľan obsahuje 35 percent tukov, z ktorých 72 percent je esenciálnych, teda pre organizmus nevyhnutné. Z toho 58 percent nevyhnutnej mastnej kyseliny, čoho je v sóji len 9 percent , v tekvicovom semene 15 percent, a v orechu 5 percent. Nevyskytuje sa v iných našich potravinách, alebo len v bezvýznamnom množstve.
Ľan obsahuje najčistejšie a najviac esenciálnych olejov, ktoré organizmus potrebuje. S touto vlastnosťou sa stal jedným z našich najvzácnejších potravín. Je bohatý na A, B, C, D a E vitamíny. Z minerálov obsahuje vo veľkom množstve draslík, fosfor, horčík, vápnik, síru, železo, zinok, sodík, chlór, mangán, silikóny, meď, fluór, hliník, nikel, kobalt, jodid, chróm a pod.

V Rusku sa dodnes pestuje ľaničník, ktorý na rozdiel od ľanového oleja na vzduchu oxiduje oveľa menej a tak ani po dlhšom čase nehorkne.

ID-1008379

obrázok so súhlasom Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Liečivý účinok ľanu

Ľan je veľmi dlho v službách ľudí na to, aby sme spoznali jeho liečivú silu. Má sa stať jednou najvzácnejšou časťou našej výživy. Ľan, respektíve ľanový olej, by mal zaberať oveľa viac miesta v našej výžive, keďže zo dňa na deň novšie a novšie objavy dokazujú jeho liečivý účinok.

Povzbudzuje činnosť mozgu:
Ľan zabraňuje usadzovaniu cholesterolu v tele, v prípade, ak konzumujeme výlučne túto nevyhnutnú mastnú kyselinu namiesto obyčajných tukov. Takýmto spôsobom pôsobí na funkciu kapilárnych krvných cievok, zabraňujúc ich upchatiu v mozgu a obličkách. Touto vlastnosťou nás ľanový olej chráni pred mnohými chorobami v starobe, alebo aspoň ich oddiaľuje.

Zápal kĺbov: 
Potieraním zápästia si zmierňujete bolesť spôsobenú degenerovanými chorobami, respektíve prispievate k zníženiu autoimunitných ochorení.

Bronhitída, kŕčovité sťahovanie pľúc: 
Ľan je výborný protiliek na zápalové ochorenia dýchacích ciest. Konzumovanie ľanu slúži na uľahčenie priebehu zápalu priedušiek, alebo ľanového oleja na zmiernenie kŕčovitého sťahovania. Takto zmiernene pôsobí nielen na dráždenie priedušiek, ale aj na pľúca.
Do ¼ litra horúcej vody dajme 1 ½ polievkovej lyžice ľanu, a varme po dobu 10 minút. Dajme nabok ešte na pol hodinu, aby sa dobre premočil. Ak ho v každom prípade chceme prisladiť, tak používajme med.

Ekzém: 
Ľan, respektíve ľanový olej, má liečivý účinok aj na stav pečene. Tu patrí tučná pečeň, a všetky ostatné ochorenie späté s týmto dôležitým orgánom. Pri liečbe kožných ochorení je predpoklad dôvod liečenia. Ak sa nám podarí odľahčiť pečeň, zbavíme sa kožných ochorení, a tak aj ekzému.

Proti kameňom a piesku: 
V prípade žlčového, obličkového kameňa alebo piesku a kameňa alebo piesku močového mechúra, respektíve aj v prípade zápalov, môžeme konzumovať ľanový čaj. V tomto prípade sa však odporúča užiť jednu polievkovú lyžicu olivového oleja. Čaj pripravme podľa hore spomínaného návodu.
O vzniku žlčového kameňa už bola reč. Ľanový olej zohráva úlohu v rozpustení stvrdnutých látok pri zmierňovaní účinkov žlčového kameňa.

Žalúdočné vredy: 
Ľan má dobrý účinok aj na produkovanie žalúdočnej kyseliny. Takto nepriamym spôsobom podstatne napomáha k liečeniu žalúdočných vredov.

Svalovka, bolesti svalov: 
Športovci, alebo tí, ktorí sa unavili počas jarných prác, môžu v ľane nájsť dobročinný Liečebný prípravok. Popri konzumovaní je doporučované dať na boľavé miesto masku z mletého ľanového semena. Efekt nepominie.

Problémy s prostatou:
Pritom zaujímavé je, že jedným z hlavných liečiteľov zápalu prostaty pokladajú tekvicové semená. Toto je predpokladane vďaka mastnej kyseline linolenovej, z ktorej sa v nich nachádza 15 %. Avšak z tohto esenciálneho tuku je v ľane 58 %.

Rakovina:
Jedným z najlepších liekov na rakovinové ochorenia sú esenciálne oleje plné najčistejších bielkovín síry, nízkotučného kravského tvarohu. Toto vynašiel nemecký vedec pred desiatkami rokov, a odvtedy ich používajú úspešne na liečenie ľudí chorých na rakovinu.

Nepravidelný tlkot srdca, srdcová porážka:
Tento jedinečný olej, respektíve ľan, pôsobí liečivo aj na funkciu srdca. Sčasti je to vďaka jeho vlastnosti znižovať cholesterol, ale liečivo pôsobí aj na svalstvo, a tak aj na srdcové svaly.

Užitočný pre diabetikov:
Ľan obsahuje takú látku, ktorá zodpovedá zmesi slizu a živice. Táto látka v prípade potreby znižuje ničivý účinok žalúdočnej kyseliny, zmierňuje citlivosť stien tráviacich ústrojov napomáhajúc pohyb črevného obsahu vyplavujúc nadbytočný cholesterol, taktiež reguluje prítomnosť glukózy v krvi, preto je užitočnou výživou aj pre diabetikov.

Zápcha:
Je to zimná bezvláknitá výživa, ale predovšetkým tým je blahodarný mletý ľan, ktorí veľakrát bojujú so zápchou, alebo nemajú pravidelnú cirkuláciu v črevách. Ak zavedieme do našich každodenných raňajok túto olejovú vlákninu, aj vtedy budeme mať pravidelnú stolicu, ak inak konzumujeme biely chlieb.

Uštipnutie hmyzom:
Uštipnutie hmyzom môže byť veľmi nepríjemné, aj vtedy, ak pomyslíme len na bodnutie včely. Avšak od toho existujú aj bolestivejšie a nebezpečnejšie bodnutia. Z mletého ľanu zhotovená kaša je schopná vysať veľké množstvo jedu z organizmu, ktorý sa dostáva do tela len bodnutím.

Zapálené rany:
Zapálené rany obsahujú hnis, ktoré sú neschopné opustiť telo, alebo ten proces trvá veľmi dlho, respektíve je to bolestivé. Tento proces môžeme urýchliť, ak ku dvom lyžiciam mletého ľanu pridáme jednu lyžicu zázvorového prášku, a kašu priložíme na zápal na niekoľko hodín. Ak je to potrebné, tak vyschnutý obväz vymieňame, kým všetok hnis nezmizne.

Spôsob prípravy

Ľan môžeme konzumovať dvojakým spôsobom. Zomleté semená sú ťažšie tráviteľné, preto vážne chorí konzumujú surovo lisovaný olej so šalátom, prípadne s tvarohom. Pre zdravých je odporúčané, aby čerstvo mletý ľan konzumovali na raňajky so slnečnicou, sezamom, ochutený lekvárom, ovocím, ale aj soľou. Čerstvé mletie môžeme vykonať mlynčekom na kávu, takto zabránime zatuchnutiu.
Ak z ľanu varíme čaj, predtým ho môžeme zomlieť, pritom semená môžeme uvariť aj v celku. Ale keďže hovoríme o tvrdých uzavretých semenách, treba ich dlho variť, aspoň pol hodiny.
Nepomleté semená nemajú v podstate žiadny význam pre človeka lebo všetko potrebné pre ľudské telo je ukryté pod tvrdou škrupinou.

Príprava Liečebného prípravku:
Pridajme k jednej šálke vody 1 až 2 polievkové lyžice ľanového semena, a na slabom ohni uvedieme vodu do varu. Preceďme, a ako teplé sa len dá, nech chorý to vypije, potom zo zvyšku dajme teplú masku na boľavú časť tela. Denne to zopakujme dvakrát, trikrát, kým bolesť neustúpi. To isté môžeme vykonať aj z mletého ľanového semena.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
15 459 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme