Prečo detoxikovať telo? Príprava na jesennú detoxikáciu

 

Po horúcom lete prichádza jeseň a s ňou čas, kedy môžeme veľa urobiť pre svoje zdravie. Vlastne počas roka máme túto šancu dvakrát. Najvhodnejším obdobím pre zbavenie sa toho, čo do organizmu nepatrí a narúša jeho chod, je jar a jeseň.

jar-magnolia-kvety-strom-jesen-opadane-listie-pexels-edit-of-free-download-756903-2033985.jpg

Keď je telo zaplavené toxínmi

Čo sa deje v našom organizme, keď je zaplavený toxínmi? Jednotlivé orgány nášho tela sa medzi sebou dorozumievajú automatickou reguláciou. Aby sme boli zdraví, musí táto regulácia prebiehať v harmónii. To, čo dokáže túto harmóniu narušiť, sú toxíny. Toxíny môžu byť jednak zo stravy, liečby, vplyvu životného prostredia, z vírusov, baktérií, plesní, zo stresu. Odstránením toxických vplyvov sa do organizmu vracia schopnosť správnej autoregulácie, a tým aj harmónia.

Detoxikácia je odstránenie toxínov z nášho organizmu, ktoré narúšajú autoregulačné pochody. Zdravie a harmónia sú v našom organizme vtedy, keď energeticko-informačné procesy prebiehajú v primeranej sile a kvalite a hlavne, keď organizmus správne vyhodnocuje jednotlivé pokyny a informácie. Množstvo toxínov v organizme je priamo úmerné závažnosti poškodenia, čiže pri ľahkých zdravotných poruchách je v tele len málo jedov, zatiaľ čo pri závažnom poškodení zdravia je ich v organizme veľa.

Veľký vplyv na danú situáciu má psychika. Stresované tkanivo zadržiava toxíny, nakoľko stres oslabuje obličky, ktoré majú na starosti vylučovanie toxínov. Zníženým vylučovaním jedovatých látok sa znižuje výkonnosť imunitného systému. Mnohí ľudia majú na stres ventil v podobe patologického správania. Je porekadlo, ktoré hovorí: “Zlá bylina nevyhynie.” Takýto človek dokáže ochrániť seba, pre svoje okolie je však nebezpečný a nepríjemný.

V ľudskom organizme to funguje tak, že orgány sa vzájomne ovplyvňujú, nakoľko sú vzájomne zviazané niekoľkými systémami. Organizmus je riadený systémom imunitným, lymfatickým, nervovým, hormonálnym a ďalšími vzťahmi a väzbami. Organizmus zároveň vystupuje ako celok. Porucha v jednom systéme sa môže prejaviť v inej časti tela alebo v inej funkcii.

unava-vycerpanie-choroba-bolest-hlava-driek-pexels-photo-3771115.jpg

Obranné systémy v nás

Je dôležité pochopiť, aké vplyvy rozbíjajú harmóniu a usporiadanie organizmu. Čím je organizmus zložitejší, tým väčšia je možnosť túto harmóniu narušiť. Existuje obrovská škála chorobných stavov, symptómov a syndrómov. Pritom organizmus disponuje veľkou schopnosťou kompenzácie, a tak sa porucha zdravotného stavu prejaví až po zasiahnutí istého množstva podsystémov.

Kým je človek mladší a má dostatok energie, problémy sa nemusia prejaviť. No čím je starší a energie má menej, nastupujú problémy, ktoré sa javia ako nové. V podstate ide o výsledok dlhodobého chybného vývoja vzťahov v organizme. Napríklad u žien po klimaktériu sa “zrazu” môže objaviť celý rad zdravotných problémov, nakoľko kompenzačná schopnosť organizmu sa prudko znížila. Tieto choroby sa zdajú byť novými, sú však nazbierané počas mnohých rokov a teraz vystupujú na povrch.

Kompenzácia a autoregulácia prebieha v organizme vďaka imunitnému systému, ktorý dokáže z organizmu odstrániť všetko, čo do neho nepatrí. Imunitný systém má istú kapacitu a detoxikácia organizmu pomáha imunitnému systému v jeho práci. V rámci autoregulácie disponuje organizmus ďalšími obrannými systémami. Jedným z nich je presunutie patologického pôsobenia zo životne dôležitého orgánu do periférie organizmu. Napríklad problém narúšajúci prácu obličiek môže byť presunutý do kĺbového systému, sluchového ústrojenstva alebo chrbtice – tak sú obličky po istú dobu chránené. Na znalostiach takýchto súvislostí stavia celostná medicína, považujúca organizmus za jeden celok. Detoxikácia patrí do celostnej medicíny: očistou jednej časti tela ovplyvníme mnohé ďalšie časti, a tým aj funkciu celého organizmu.

detox-detoxikacia-tanier-text-pexels-photo-2377166.jpg

Rozdelenie chorôb

Nápravné choroby, keď sa telo pokúša vylúčiť to, čo do neho nepatrí. Sú to ochorenia nastoľujúce rovnováhu organizmu alebo pokúšajúce sa prispôsobiť okoliu. K takýmto ochoreniam patrí napr. horúčka, nádcha, alergie, ekzémy. To, čo sa organizmu nepodarí vylúčiť, uloží na periférii tela; toto sa deje napríklad pri cystách, nezhubných nádoroch, artritíde kĺbov.

Pokiaľ nezmeníme životosprávu, nastupujú choroby degeneratívne. Pohľad tradičnej čínskej medicíny (TČM) hovorí o tom, aké dôležité je netvoriť v žalúdku tzv. kompost. Sú to nazhromaždené odpadové látky, brániace organizmu v správnej funkcii. Kompost sa podľa TČM tvorí veľkým množstvom jedla, rýchlym jedením a nedostatočným požutím stravy. Potrava tak v žalúdku stojí, tlie a vytvára toxíny otravujúce organizmus. Západná medicína nazýva tento proces “tvorbou voľných radikálov”. Veľmi dôležitá je aj skladba potravy. Tučné mäsá a silné víno sú lahodné pre ústa, ale rozožierajú črevá – hovorí múdrosť čínskej medicíny. Oveľa vhodnejšie je skromne jesť a z času na čas si dožičiť hody. V minulosti sa obdobia hodov striedali s obdobiami pôstu. Pôst patril k normálnemu kolobehu života a slúžil na obnovu zdravia. Dnes je to asi naopak. Hody máme často a pôsty ojedinele.

Pohľad západného prírodného liečiteľstva chápe detoxikáciu ako očistu čriev a odvádzanie škodlivín pokožkou, pričom toxické látky neklasifikuje. V ďalekovýchodnej medicíne sa detoxikácia chápe ako vyčistenie tela a odstránenie blokád toku energie a krvi. Tieto blokády vznikajú jednak z nevedomých jedov, ktoré prijímame prostredníctvom dýchania s potravou, pokožkou, vplyvom životného prostredia. Toxíny však prijímame aj vedomým spôsobom, a to v podobe tabaku, kofeínu, návykových látok, prostredníctvom ožarovania, elektrosmogu, výživových doplnkov, najmä u športovcov. Pri ochorení pečene a obličiek sa vylučovanie škodlivín znižuje a toxíny získavame aj po operáciách z narkózy a vstrebaním mŕtvych buniek. Od zmeny jedla k naštartovaniu pohybu. Ako vidno, detoxikácia má pre náš organizmus veľký význam vzhľadom na zlepšenie reakčnej schopnosti nášho organizmu.

bylinkovy-caj-cajova-suprava-pexels-photo-230477-1.jpg

Program detoxikácie

  1. Zmiernenie prísunu škodlivých látok. V tomto bode je dôležité zanechať fajčenie (inhalácia ťažkých kovov a látok povzbudzujúcich nervy ako je nikotín, tér, a pod.), vynechanie kofeínu a alkoholu. niekoľkodňová alebo dlhodobá zmena jedálneho lístka, pričom volíme typ stravy obsahujúci najmä morské riasy a čo najmenej prísad: miso, huby, obilniny, ktoré majú schopnosť čistiť ľudské bunky. Dĺžka očistnej diéty sa stanoví podľa závažnosti ochorenia.
  2. Zároveň užívame byliny čistiace krv ako žihľava, zelený čaj Banča, čaj z kukuričných vlákien. Čistiaci účinok má aj Chlorella, Spirulina a mnohé bylinkové prípravky určené na tento účel. Najvýraznejší detoxikačný účinok má CYTOSAN obsahujúci humát draselný, draslík, sylimarín a kyselinu jantárovú. Nezabúdajme, že pri užívaní CYTOSANu alebo CYTOSANu Inovum je dôležité podporiť obličky RENOLom alebo pečeň REGALENom. Je možné piť čistiaci čaj Smilax. Dbáme a kontrolujeme správny priebeh trávenia, čo vieme podľa toho, že máme stolicu medzi 5.–7. hodinou ráno. Zároveň naše telesné výpary, dych a moč, by mali mať len minimálny zápach. Pokiaľ trávenie nie je v poriadku, pridáme do stravy psylium alebo pomleté ľanové semeno.
  3. Dbáme na pravidelný a harmonický pohyb typu voľnej jazdy na bicykli, tanca, energetizujúceho cvičenia ako joga, čchi-kung, plávanie vo voľnej prírode. Môžeme využiť aj klystír a preplachovanie čriev slanou vodou. Je dôležité dýchať čistý vzduch. Pri prestavbe výživy a užívaní produktov na detoxikáciu môžeme pozorovať relatívne zhoršenie zdravotného stavu. Vtedy môžeme pozorovať rôzne príznaky ako nádcha, žihľavka, depresívne stavy, a pod. Pomoc pri problémoch s reakciami tela môže priniesť teplý kúpeľ, masáž, meditácia.

Prečo teda detoxikáciu podstupovať, keď môže prinášať aj problémy? Stagnujúce toxíny na mnohých miestach tela neumožňujú krvi a energii voľne prúdiť. Na miestach stagnácie sa tak rozvíjajú lokálne zápaly, opuchy, chorobné zmeny buniek a poruchy ich funkcie. Tieto chronické zápaly sa dnes pokladajú za príčinu mnohých chorôb – od reumy a rakoviny až po srdcový infarkt. Cieľom detoxikácie je vrátiť telesné a duševné zdravie.

Autor: Anna Svrčeková, Ružomberok

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
5 733 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme