Správne pestovanie života – YANG SHEN FA

Čínska medicína predstavovala vo svojej pôvodnej podobe cestu k harmónii života, poťažmo k zdraviu. Jej úloha spočívala najmä v propagovaní prevencie, v nastavení životosprávy tak, aby na človeka čakalo v živote pokiaľ možno čo najmenej zdravotných, ale aj profesných a osobných zádrhov.

ŽIVOTNÉ ZÁSADY

obrázok so súhlasom KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

Často sa zmieňujeme o základných predpokladoch YANG SHEN FA – “región, sezóna” a “počúvaj svoje telo”. “Región, sezóna” je vskutku jednoduchá schéma, chce, aby sme žili tak, ako je obvyklé v čase a na mieste, kde žijeme. To znamená bezhlavo nepreberať metódy “zdravej výživy” z Ameriky či Indie, hoci by boli doložené aj miliónom vedeckých štúdií. Nežijeme ani v Amerike, ani v Indii, máme žiť tak, ako nám odkázali naši predkovia. “Počúvaj svoje telo” je príkaz ešte jednoduchší, neznamená nič iné než “vyhovej svojej chuti”.

Jedným z ďalších dôležitých požiadaviek na správnu životosprávu je zásada “vyprázdniť a naplniť”. Táto zásada presadzuje nevyhnutnosť obnovovať. Ak necháme múku v nádobe pridlho, bude strácať cenné komponenty. Keď ale truhlu pravidelne vyprázdnime a nasypeme do nej čerstvú múku, budeme mať z nej väčší úžitok. Skladovaním nielenže neušetríme, skladovaním budeme strácať. V medicíne sa tento princíp používa napríklad pri zdôrazňovaní úlohy únavy. Pokiaľ sa človek bude vyhýbať únave, pokiaľ nebude používať svoju životnú silu – táto sila bude strácať hodnotu, rovnako ako múka v nádobe. V konečnej podobe sa to prejaví ako kvalitatívne, ale aj kvantitatívne znehodnotenie energie. S tým je, samozrejme, spojené množstvo problémov, od ťažkostí jednotlivých orgánov po celkový pokles imunity (nehovoriac o psychike).

PODPORA MOZGOVEJ ČINNOSTI

Vedenie životosprávy bola však iba jedna z úloh starých čínskych lekárov, životosprávu dopĺňali množstvom manuálnych techník – masážami, akupunktúrou a akupresúrou, a samozrejme rôznymi nálevmi. Všetky tieto praktiky uľahčovali okrem iného aj zvládnutie zásady “uvoľniť, vyprázdniť a naplniť”. Terapeuti čínskej medicíny majú na tento účel k dispozícii dve čajové zmesi, ktoré v kombinácii prinášajú obdivuhodný účinok aj na intelektuálnu činnosť. Jeden z čajov má za úlohu, laicky povedané, odstraňovať civilizačné jedy (medzi ne patria toxíny, ale aj zhon a stres). Tým odoberá z mozgu všetko zbytočné, škodlivé. Druhý čaj potom štartuje činnosť mozgu a navyše hľadá cesty, ako ju optimalizovať. Hľadá možnosti nových spojení, pracuje s kapacitou mozgu.

ŽIHĽAVA VYPRÁZDNI, CVIKLA DOPLNÍ

My môžeme použiť rovnaký princíp vďaka jednoduchému prepojeniu dvoch rastlín, ktoré nás sprevádzajú odnepamäti – žihľavy a červenej repy.

žihľava-cvikla- freecleanpng

Žihľava dvojdomá pôsobí silne močopudne, a preto sa odporúča pri problémoch vylučovacej sústavy, pri reumatických, pečeňových a žlčníkových ochoreniach, alebo prostatických ťažkostiach, pri redukčných diétach a cukrovke. Žihľavu si bežne spájame s jarou a očistnou kúrou. A to je presne to, čo sa počíta – žihľava zariadi “uvoľni, vyprázdni, odstráni”.

Liečivé účinky červenej repy sú nemenej známe, využívali ich už starovekí Gréci a Rimania. Pre mnoho národov je cvikla doslova zaklínadlom zdravia, dávajú ju do jedál slaných aj sladkých (napríklad Rusi). Od dôb antiky cez stredovek je v Európe v ľudovom liečiteľstve nielen obľúbeným afrodiziakom. Účinná je aj pri riešení mnohých problémov. Červená repa sama osebe čiastočne čistí, jej hlavnou úlohou je však “dodaj, naplň”. Prepojením pôsobenia žihľavy “uvoľni, vyprázdni, odstráň” a červenej repy “dodaj, naplň” získavame presne to, čo po stáročia odporúča čínska medicína. Získavame možnosť pracovať nielen s telom, ale aj výrazne pomôcť našej duševnej činnosti.

V naozaj zložitom období odporúčam prestriedať s Vitamarinom (omega 3) výborná je kombinácia Vitamarinu s Korolenom, pri trvalejšej intelektuálnej záťaži je možné pridať napríklad Stimaral. Pri zdravotných problémoch (mozgové príhody, úrazy) je vhodné cviklu a žihľavu zaradiť do jedálneho lístka veľmi dlhodobo (minimálne niekoľko mesiacov) a opäť striedať napríklad so zelenými potravinami a ďalšími prípravkami podľa aktuálneho stavu pacienta. Naša starostlivosť sa nám mnohokrát oplatí pri úspešnom zvládaní náročného obdobia – či už sa týka dokončenia štúdia, návratu z choroby k pôvodným aktivitám, alebo toho celkom najdôležitejšieho – YANG SHEN FA, teda správneho pestovania nášho života.

Eva Joachimová

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 750 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme