Výživa podľa piatich elementov

Ak si dáme tú námahu a preštudujeme filozofiu piatich elementov nájdeme tam popísané aj chute, ktoré podporujú jednotlivé orgány ale zároveň ich nadmerné používanie ich likviduje:

PentagramE

Element dreva – stromu (pečeň a žlčník) bude podporovať chuť kyslá z prírodne kvasenej zeleniny. Naopak ocot bude spôsobovať cirhózu pečene. Z obilnín to bude hlavne pšenica, ktorá rozpustí aj žlčníkové kamene. Jačmeň (krúpy) – zvláčňuje, zmäkčuje, rozpúšťa cysty v prsníkoch pomáha riešiť rakovinu prostaty, vytvára psychickú a fyzickú pružnosť. Ovos nahý obsahuje najviac bielkovín a tukov a preto naopak pri onkologických problémoch vhodný nie je, ale dodáva veľa energie a prehrieva. Nie náhodou ním kŕmia kone a dávali ho niekedy aj vojakom.

Element ohňa (srdce a tenké črevo) podporia horčíny napr. z púpavy, ale nie z kávy. Z obilnín je to kukurica. Pozor lebo ochladzuje a tak ju konzumuje len v lete. Tí, čo majú zväčšené srdce by sa jej mali vyhýbať stále. Naopak pri srdcovom záchvate je nápomocná.

Zem (žalúdok, slezinu, pankreas) harmonizuje chuť sladká a pankreas bude liečiť dyňa Hokaido, či varená cibuľa a iné zeleninové nápoje. Naopak cukor v každej forme nám tento orgán oslabí. Napriek tomu, že pšeno je jedna z potravín, ktorá pomáha liečiť cukrovku ju diabetici skoro vôbec nekonzumujú.

Ku kovu (pľúca a hrubé črevo) patrí chuť pikantná, čo využívajú v tropických krajinách, kde chladnička nie je tak samozrejmá ako u nás a musia ju nahradiť pikantnými pokrmami aby zlikvidovali do čreva preniknuté baktérie. Preto sa u nich nich používajú čili papričky. U nás to však vhodné nie je a už vôbec nie feferónky. Každodennou pochutinou a liečivom číslo jedna je Miso. Okrem mnohých pozitívnych účinkov je schopné z tela odstrániť aj ťažké kovy a rádioaktivitu. Balzamom na črevo je ryža natural guľatá (podlhovastá ochladzuje). Je najľahšie stráviteľnou obilninou, lebo ryža rastie vo vode a už ju netreba namáčať. Rozvarená v tlakovom hrnci vhodná aj pri rakovine hrubého čreva. Prepasírovaná aj pre kojencov miesto iných nezdravých náhrad mlieka.

Voda (obličky a močový mechúr) – Soľ podporuje činnosť obličiek. Jedlá je možné občas dochucovať aj prírodne fermentovanou Miso pastou, alebo sójovou omáčkou Shoyu, ktorá zreje v drevených sudoch. Istým riešením pre tých čo majú chuť dosoľovať, je pripraviť si Gomasio z nelúpaného sezamu a morskej soli. Uvoľnené obličky harmonizuje fazuľa fazuľa azuki a pohánka, stiahnuté naopak uvoľňuje veľká fazuľa.

tothMnohí si teraz pomyslíte, že tu uvedené je v rozpore s všade publikovanou tzv. zdravou výživou nazývanou aj racionálna strava. Ak by však bola naozaj zdraviu prospešná, tak by sme pomaly v čakárňach ordinácií mali zo dňa na deň menej pacientov. Opak je však pravdou. Je načase zamyslieť sa nad sebou samým, prestať si úmyselne škodiť a spoliehať sa na lekárov, či liečiteľov, ktorí to čo sme zničili sú „povinní“ opraviť, ale prevezmime zodpovednosť za svoju chorobu. Informácie o tom ako zdravo žiť by sa mali vyučovať už na základnej škole. Žiaľ nikto o to záujem nemá, lebo by skolabovalo hospodárstvo, ktoré žije z chorých = nevedomých ľudí. Napriek tomu vzniká na Slovensku čím ďalej tým viac predajní so zdravou výživou a centier, kde sa tieto zásady aj vyučujú. Trh vždy reaguje na dopyt a ten budeme regulovať my svojím rozhodnutím žiť zdravšie.

Autor: Ing. Peter Tóth – terapeut, dietológ – Regeneračné centrum EZOfit, Košice – jeho poradenstvo je založené na princípoch stravovania sa našich predkov s aplikáciou najnovších poznatkov vedy a preto pri zdravotných problémoch väčšinou neodporúča ľuďom strukoviny a obilniny. Článok je napísaný pohľadom, že ako to vidí čínska medicína.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
20 243 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme