Pochutiny na báze morskej soli

Morská soľ obsahuje veľké množstvo najrôznejších minerálov.

Keby sme sa, ale, pokúsili prijímať minerály iba formou morskej soli (jang), rýchlo by sme stratili telesnú i duševnú pružnosť a prispôsobivosť. Začali by sme žiť v stálom napätí a dospeli možno k fanatizmu a necitlivosti. Preto soľnička na stole vôbec neprichádza do úvahy. Aby sme si morskou soľou neuškodili, musíme jej minerály vyvážiť dobrými kvalitami jinovými. A to je hlavný účel a zmysel makrobiotických špecifík – pochutín. Patrí medzi ne gomasio, goma-wakame, slivka umeboši, tekka a ďalšie. Tieto prípravky sú dobre vyvážené. Preto ich môžeme konzumovať bez problémov. Sú lepšie stráviteľné ako soľ samotná. Nesmieme, však, zabudnúť, že sa užívajú každodenne vo veľmi malých dávkach. Nie iba občas – a vo väčšom množstve. Mali by sme sa tiež naučiť používať tieto špecifiká najrôznejším spôsobom a pripravovať ich tak, aby spôsob prípravy, aj ich zloženie zodpovedali klíme, ročnému obdobiu a konštitúcii aj kondícii stravníka.

101. Gomasio (sezamová soľ)

GOMA = sezamové semená, SHIO = soľ. (V origináli: gomashio.) Z toho je zrejmé, že gomasio sa pripravuje zo sezamových semien a soli. Pomery jednotlivých zložiek sa riadia podľa toho, na aký účel bude gomasio používané.

  • Gomasio ako pochutina sa pripravuje v premenlivom pomere. Zvyčajne od 14 : 1 až 22 : 1 (semeno k soli). Pomer sa stanoví podľa ročného obdobia a jin alebo jang kondície stravníka. Pre dospelých je zvyčajne vhodný pomer 16 : 1. Pre deti, staršie osoby a stravníkov v jang kondícii sa pomery menia od 18 :1 až 22 : 1. (Pozn. prekl.: v posledných rokoch sa pôvodne väčšie množstvo znížilo na hodnoty, ktoré uvádzame. Boli konzultované s pánom Kushim v Berlíne v roku 1990 a znovu preverené v Holandsku v roku 1995.)
  • Gomasio na liečivé účely. V niektorých prípadoch sa pripravuje v pomere 8 : 1.

Príprava

Gomasio má byť pripravené starostlivo a presne.

  1. Sezamové semená starostlivo prepláchnite pod studenou vodou. Niekedy obsahujú malé zrniečka a kamienky, ktoré je nutné vytriediť. Semená nechajte na papierovej servítke sušiť. Potom ich opražte v predhriatej panvici, na malom alebo strednom plameni. Buďte opatrní, veľmi ľahko sa pripália. Musíte ich stále drevenou varechou miešať a z času na čas panvicou zatrepať. Keď semená začínajú praskať, skúste jedno semeno stisnúť medzi palcom a štvrtým prstom. Ak ľahko praskne, je dostatočne opražené. Potom semená vysypte z panvice a nechajte ich ochladiť. Ak ostanú semená ďalej na panvici, môžu sa pripáliť, aj keď plameň už nehorí.
  2. Pražte morskú soľ niekoľko minút v panvici na strednom plameni. Stále miešajte. Soľ pražte tak dlho, až sa vytratí silný pach. Na praženie soli je viacej dôvodov. Počas praženia sa stratí vlhkosť, vyparí sa. Soľ sa stane viac jang a dobre sa spojí s olejom (jin), ktorý vylučujú semená. Po opražení je možné veľmi ľahko soľ rozdrviť na prášok, takže olej zo semien obalí každú čiastočku soli.
  3. Je ťažké pripraviť gomasio bez použitia mažiara suribachi. Dobré gomasio sa nedá pripraviť pomocou mlynčeka na kávu. V bežnej trecej miske to ide – ale dosť ťažko. Najlepší spôsob prípravy: rozdrvte soľ v suribachi na veľmi jemnú. Potom pridajte semeno v požadovanom množstve. Obe zložky pomaly spoločne trite. Celé umenie výroby gomasia spočíva práve v tomto trecom pochode. Najlepšie je pozorovať osobu, ktorá má skúsenosti. Tu je niekoľko pokynov.
  • Nepoužívajte silu a, hlavne, netlčte na trecí kolík. Nepokúšajte sa vyrábať sezamové maslo (Tahin).
  • Pohyby majú byť vedené, predovšetkým, horizontálne. Trite krúživými pohybmi, väčšími a menšími. Inými slovami: trite špirálovito.
  • Nepracujte rýchlo.
  • Semeno nerozdrvte veľmi dôkladne. Každé by malo byť rozdrvené asi na polovicu.
  • Nerozdrvte všetky semená. Stačí, keď ich bude rozdrvených asi 80 %.
  • Skutočné gomasio NEMÁ slanú chuť.

4. Nepripravujte väčšie množstvo, ako skonzumujete za týždeň. Gomasio majte uložené v dobre uzatvorenom pohári.

Zmysel prípravy gomasia

Spočíva v tom, že sa telu umožňuje absorpcia malých množstiev soli, bez vyvolania nadmerného smädu. V tomto prípravku sú všetky zrniečka soli obalené jemnou vrstvou oleja. Preto správne gomasio nemá slanú chuť. Niektorí ľudia pripravujú gomasio tak, že zmiešajú 25 dielov sezamového semena s 1 dielom soli. To je možno veľmi chutné korenie, ale nie je možné ho nazývať gomasiom, pretože takmer neobsahuje soľ.

Pôsobenie gomasia.

  • V krvi neutralizuje kyseliny a tým mierni únavu.
  • Vyživuje a posilňuje nervový systém, najmä nervový systém autonómny.
  • Gomasio vytvára stabilný a správny pomer jinových a jangových prvkov v tele a tým posilňuje imunitu.

Úryvok z knihy Potraviny – liek náš každodenný – Kushi Michio

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 515 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme