Nutričná podvýživa

obrázok so súhlasom KEKO64/FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom KEKO64/FreeDigitalPhotos.net

Nedostatok dôležitých živín stojí za mnohými zdravotnými problémami, civilizačnými ochoreniami aj poruchami plodnosti. Ako je možné, že v dnešnej dobe relatívneho dostatku potravín toľko ľudí trpí nutričnou podvýživou?

PRÍČINY VZNIKU NUTRIČNEJ PODVÝŽIVY:

Za ideálnych okolností by mala k zabezpečeniu dostatočného prísunu živín stačiť konzumácia zdravej pestrej stravy. Napr. rastlinných olejov s vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ovocia a zeleniny, …

Dnešný priemerný človek má k dispozícii podstatne pestrejšiu stravu ako generácia našich prarodičov, tieto možnosti však väčšina z nás využíva skôr na uspokojenie svojich chuťových preferencií ako na reálne skvalitnenie výživy. Bežné potraviny v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva, používania priemyselných hnojív, pesticídov, herbicídov a dlhého skladovania obsahujú podstatne menej živín a len malé percento populácie pravidelne konzumuje biopotraviny, ktoré pred storočím boli v podstate norma, nie nadštandard.

Aj zdanlivo dobre živený človek tak môže trpieť nutričnou podvýživou. Nutrične podvyživený človek nemusí trpieť podváhou, často je to skôr naopak.

Nutričnú podvýživu obvykle spôsobuje nadmerná konzumácia vysokokalorických ale nutrične bezcenných potravín ako biele pečivo, sladkosti, zmrzlina, hranolky a zemiakové lupienky, sladené nápoje. Tieto naplnia žalúdok a zaženú hlad, ale neprinesú potrebné živiny. Nízky obsah vlákniny, živín a vysoký glykemický index týchto potravín spôsobuje, že hlad sa ozýva častejšie, často dochádza k hypoglykémii a následnému „vlčiemu hladu“, ktorý charakterizuje náhla silná chuť na sladké. Dôsledkom je nárast hmotnosti. Snaha o riešenie situácie obmedzením kalorického príjmu je neúčinná a krátkodobá. Výsledkom je navyše aj spomalenie metabolizmu a ďalšie priberanie (jojo efekt).

Tento začarovaný kruh je možné prelomiť len komplexnou zmenou zloženia stravy, doplnením živín vhodným doplnkom výživy a obmedzením nevhodných potravín.

 Rizikové faktory pre vznik nutričného nedostatku:

nevyvážené stravovanie – primárny nedostatok kľúčových živín v strave
zlá kombinácia a skladba stravy – napríklad železo sa vstrebáva lepšie, keď sa konzumuje s potravinami bohatými na vitamín C
nadmerná konzumácia alkoholu a kávy – nadmerné odbúravanie niektorých živín (horčík)
užívanie liekov, vrátane hormonálnej antikoncepcie
nadmerná fyzická alebo psychická záťaž organizmu – intenzívny šport, chronický stres, dlhodobé ochorenie a pod.
špeciálne stravovanie – redukčné diéty, …
poruchy vstrebávania živínceliakia, Crohnova choroba a i.
dlhodobo narušená črevná mikroflórachronické hnačky, zápchy, plynatosť
kvasinkové infekcie – kvasinky spotrebovávajú živiny
poruchy funkcie pečene – pečeň má za úlohu skladovať zásoby niektorých živín (železo, vitamín D) – pri narušení jej – funkcie napr. v dôsledku prekonaných infekcií sa môže narušiť aj zásobovacia funkcia
silné menštruačné krvácanie
krátko po sebe nasledujúce tehotenstvá
silná nevoľnosť a časté zvracanie v tehotenstve

Vývoj nutričného obsahu potravín

Vývoj nutričného obsahu potravín

Pôda – pôda na zemi je svojím spôsob vyčerpaná, málo zásobená živinami. Ľudské nároky a potreby začali enormne prevyšovať možnosti pôdy – úroda z nich po minulé roky značne vyčerpala zásobu živín a to sa odráža aj v nutričnej kvalite potravín. To, že sme začali používať chemikálie, postreky,… zničili sme vlastne mikroorganizmy, ktoré sú nevyhnutné na „život“ v zemi ako takej.

Znečistené životné prostredie – voda, vzduch, zemina – takmer nič neušlo ľudskému zaobchádzaniu – a nie moc lichotivému. Rádioaktívne žiarenie, katastrofy znečisťujúce životné prostredie, cielené klčovanie prírodných rezervácií…….. Ako v znečisťovanom prostredí môže narásť a prežiť niečo čisté a zdravé?

Predčasné zbery, preprava potravín – to, že sa ovocie zbiera ešte nedozreté, zabalí do fólie a prepravuje z kontinentu na kontinent – to je tragické. Tešíme sa síce z nápojov, z výberu a sortimentu, z exotického ovocia ….. je to však skutočne to, čo nám má prinavrátiť zdravie? Práve vo chvíli, keď ovocie dozrieva – potrebuje najviac slniečka – koľko slnečných lúčov prenikne do kontajnera s ovocím či zeleninou?

Ožarovanie potravín – ani jeden ľudský organizmus sa necíti komfortne po ožarovaní. Tí, ktorí to skúsili, by vám o tom vedeli rozprávať. My ožarujeme potraviny v snahe predĺžiť ich trvanlivosť – keď v nich všetko zahubíme – prežijú dlhšie:-) Sú nám však potrebné? Čo nám vedia dať? Čo spôsobia v našo organizme?

Pridávanie aditív – chemické aditíva “tzv. Éčka” sú v tejto dobe už pomaly absolútne „nevyhnutnou“ priemyselne spracovávaných potravín. Každé jedno aditívum je samozrejme schválené zodpovednou autoritou a sú definované jeho maximálne hodnoty, aby sa predišlo poškodeniu ľudského organizmu. Dve veci sú ale v téme chemických aditív tabu:

Po prvé, kombinácia! Predstavte si situáciu, kde idete pripraviť nedeľný obed. Nakúpite dajme tomu 10 polotovarov, ktoré budú obsahovať (budeme veľkorysí) len po 3 chemické aditíva ako konzervanty, dochucovadlá, farbivá alebo arómy. Začnete pripravovať obed, a tu sa z Vás stáva doslova alchymista! Skúsme si spomenúť na hodiny chémie, kde nás učili, že zmiešaním dvoch chemikálií prebehne chemická reakcia a vzniká chemická látka úplne iná. A čo potom keď zmiešame tých látok 30! V pomeroch ktoré sme si sami vymysleli!

Po druhé, tepelná úprava! Na tých istých hodinách chémie nás učili, že tepelným pôsobením tiež meníme priebeh chemických reakcií už spomenutých chemických aditív! Takže nikto nikdy nedokáže predpovedať čo doma skombinujete a čo v dôsledku vytvoríte a skonzumujete!!! A obávame sa, že to nikto ani nechce riešiť.

Ohrev potravín – pri zohriatí potraviny na viac ako 42 °C v nej likvidujeme “všetko živé”. Enzýmy a drvivú väčšinu vitamínov.

Prečo je potrebné riešiť nutričnú podvýživu doplnkami výživy

Doplnok výživy Gaia natural

Doplnok výživy Gaia natural

Prečo riešiť nutričný nedostatok doplnkami výživy?

Naši predkovia predsa nič neužívali a nemali taký výskyt civilizačných ochorení spôsobených nedostatkom vitamínov, enzýmov, minerálov a fytonutrientov! Všetky potrebné živiny dostali predsa v strave. Dnes je to prakticky nemožné.

Ako to vieme riešiť? Našťastie ešte existujú na planéte miesta, kde sa plodinám darí, rastú na výživných podložiach, majú veľa slnka, optimálne podnebie a pestujú ich ľudia ktorí to robia s láskou a rozumom. Výhodou dnešnej doby je aspoň to, že sa prišlo na spôsoby šetrného spracovania týchto vzácnych potravín a bylín.

Gaia natural® je takýto produkt. Je nutričným doplnkom stravy v tekutej forme (tekuté vitamíny a koloidné minerály vie naše telo absorbovať – prijať takmer na 100%) a obsahuje viac ako 211 vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov, ovocia a zeleniny, aminokyselín, bylín a a iných vzácnych látok potrebných pre zdravé fungovanie vášho organizmu, vo vyváženom, vzájomne sa podporujúcom pomere.

Gaia natural® je vyrábaný pri teplotách do 40°C. To je dôležité pre uchovanie výživovej hodnoty, pretože veľa látok by pri použití vyššej teploty stratilo integritu svojho zloženia a hodnoty pre organizmus. Výroba pri nízkej teplote alebo „studený proces“ je omnoho náročnejší na čas, avšak je absolútne neporovnateľný čo sa týka výživovej hodnoty a integrity produktu.

Vlastne Gaia natural® s 211 „total nutrients“ – je podľa dostupných informácií najkomplexnejší výživový doplnok na svetovom trhu! Pokrýva všetky základné nutričné požiadavky a poskytuje tak komfort optimálneho zdravia a pohody.

Viac o Gaia natural.

Ďalšie doplnky výživy.

Knihy o výžive.

Podobné články z kategórie Výživa.

°

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 932 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme